Miód neem – jeden z cudów Indii

Neem to wysokie wiecznie zielone drzewo z szerokim pniem, którego niezwykłe właściwości znane były już ponad 4000 lat temu. Drzewo rozwija słodkie, pachnące kwiaty stosowane m.in. w aromaterapii, dla uspokojenia i regeneracji. To z nich też powstaje ekologiczny miód.

czytaj całość »
Fireweed - szampan wśród miodów

fireweed-szampan-wsrod-miodow-1

W północnych, chłodnych klimatach rośnie roślina o pięknych fioletowo-różowych kwiatach, z daleka kusząca rozmaite pszczoły – fireweed. Te zbierają nektar, z którego wytwarzają bardzo nietypowy, wyjątkowo pachnący gatunek miodu, przez niektórych nazwany „szampanem wśród miodów”.

czytaj całość »
Wiosenny miód z mniszka lekarskiego

wiosenny-miod-z-mniszka-lekarskiego-1.jpg

Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem, pojawia się na naszych trawnikach zazwyczaj na przełomie kwietnia i maja. Choć roślina ta jest często traktowana jako chwast, który porasta zielone przestrzenie, posiada cenne właściwości. Co więcej, jest także źródłem niezwykłego, choć mało popularnego miodu.

czytaj całość »
Bliskowschodni miód alfalfa – bogactwo lucerny

Lucerna to pozornie pospolita roślina o niezwykłych właściwościach. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i klasyfikowana jest jako roślina pastewna. To właśnie tam, pod nazwą „alfalfa”, ma zastosowanie jako środek leczniczy. Historia lucerny w Europie sięga natomiast jeszcze czasów Aleksandra Wielkiego.

czytaj całość »
Miód mandarynkowy – cytrusowe dobro

miody-manuka-miod-mandarynkowo-cytrusowe-dobro-1

Nie od dziś wiadomo, że na świecie występuje mnóstwo gatunków miodów, jednak niewielu z nas zdaje sobie realnie sprawę, o jakich ilościach jest mowa. Dzisiaj przyjrzymy się kolejnemu soczystemu i orzeźwiającemu gatunkowi – miodowi mandarynkowemu. To wyjątkowa odmiana o blado pomarańczowej barwie i nieziemskim cytrusowym zapachu. Ponieważ w Polsce uprawa mandarynek odbywa się wyłącznie w doniczkach, w poszukiwaniu prawdziwego miodu mandarynkowego trzeba udać się poza granice naszego kraju.

czytaj całość »
Miody włoskie – słońce w słoiczku

miody-manuka-miody-wloskie-slonce-w-sloiczku-1

Włoskie owoce i warzywa od lat cieszą się ogromną popularnością, między innymi za sprawą promieni słońca, w których są skąpane podczas dorastania. Nie inaczej jest też z wytworami pszczelarskimi – miodami. Miody włoskie są niezwykle różnorodne i tworzą bogaty gatunek, na który składają się różne produkty. Ich wspólnym mianownikiem są drzewka cytrusowe, z których powstają.

czytaj całość »
Miód z chruściny jagodnej – gorzki i… zielony!

Chruścina jagodna, inaczej poziomkowiec, drzewo poziomkowe czy drzewo truskawkowe, to gatunek z rodziny wrzosowatych. Roślina rośnie w rejonie śródziemnomorskim, w zachodniej Europie i Azji.  Chruścina to małe drzewo, osiągające wysokość do 12 m, z mięsistymi owocami – jagodami. Z tego gatunku powstaje ekologiczny miód o ciemnej bursztynowej barwie i niezwykle wyrazistym aromacie. Smak miodu jest bardzo intensywny i dość nietypowy – jest bowiem bardzo gorzki i nie przypomina popularnych, słodkich miodów.

czytaj całość »
Miel de Campanilla – organiczny miód z Oaxaca w Meksyku

Miód z Oaxaca jest odzwierciedleniem obfitości kwiatów z południowo-wschodnich rejonów Meksyku. Jego wyjątkowość zawdzięczana jest lokalnym producentom i metodom ich pracy, które stały się w tym regionie swoistą tradycją. Za sprawą unikalnego, odpowiedzialnego społecznie procesu produkcji miód z Oaxaca otrzymał nawet miano miodu organicznego.

Miód z Oaxaca jest odzwierciedleniem obfitości kwiatów z południowo-wschodnich rejonów Meksyku. Jego wyjątkowość zawdzięczana jest lokalnym producentom i metodom ich pracy, które stały się w tym regionie swoistą tradycją. Za sprawą unikalnego, odpowiedzialnego społecznie procesu produkcji miód z Oaxaca otrzymał nawet miano miodu organicznego.

czytaj całość »
Jak obchodzimy Święta w różnych zakątkach świata?

wielkanoc

Jak mówi stara ludowa prawda, „co kraj to obyczaj”. Nie inaczej jest w przypadku Świąt Wielkanocnych - każdy kraj ma różne obchody i tradycje związane z celebrowaniem świątecznego czasu. Dla przykładu, w Polsce, jak każdy z nas pamięta od najmłodszych lat, maluje się pisanki, które wkłada się do koszyczka wraz z innymi elementami. Jak jest natomiast w innych państwach? Czy ich tradycje są choć trochę podobne do tych w Polsce?

czytaj całość »
Miód z pyłkiem pszczelim - dobrodziejstwo znane od Starożytności

miod-z-pylkiem-pszczelim-dobrodziejstwo-znane-od-starozytnosci-2

Pyłek pszczeli znany był już w starożytności - Grecy, Rzymianie czy Egipcjanie określali go mianem „życiodajnego pyłu”, wskazując na jego niezwykłe właściwości. Również Hipokrates, uznawany za ojca współczesnej medycyny uznawał ten składnik za wyjątkowo korzystny, natomiast starożytni Chińczycy traktowali go nawet jako lek odmładzający. Niewątpliwie warto zatem zapoznać się również z miodem opartym na pyłku pszczelim!

czytaj całość »
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium