Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem, pojawia się na naszych trawnikach zazwyczaj na przełomie kwietnia i maja. Choć roślina ta jest często traktowana jako chwast, który porasta zielone przestrzenie, posiada cenne właściwości. Co więcej, jest także źródłem niezwykłego, choć mało popularnego miodu.
U podstawy gór na Południowej Wyspie Nowej Zelandii na powierzchni około 3 milionów hektarów rozciągają się wspaniałe i stare lasy bukowe. Nie ma tu praktycznie żadnej innej działalności poza pszczelarstwem. To tutaj powstają najczystsze i najbardziej naturalne miody, jakie możemy znaleźć – m.in. miód manuka oraz miód bukowy.
Mrożone jagody, dżem jagodowy, syrop jagodowy… istnieje wiele sposobów na cieszenie się słodkim smakiem jagód po zakończeniu ich krótkiego sezonu. To jednak nie koniec pomysłów związanych z tymi owocami. Co powiecie na miód jagodowy?
Lucerna to pozornie pospolita roślina o niezwykłych właściwościach. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i klasyfikowana jest jako roślina pastewna. To właśnie tam, pod nazwą „alfalfa”, ma zastosowanie jako środek leczniczy. Historia lucerny w Europie sięga natomiast jeszcze czasów Aleksandra Wielkiego.
Nie od dziś wiadomo, że na świecie występuje mnóstwo gatunków miodów, jednak niewielu z nas zdaje sobie realnie sprawę, o jakich ilościach jest mowa. Dzisiaj przyjrzymy się kolejnemu soczystemu i orzeźwiającemu gatunkowi – miodowi mandarynkowemu. To wyjątkowa odmiana o blado pomarańczowej barwie i nieziemskim cytrusowym zapachu. Ponieważ w Polsce uprawa mandarynek odbywa się wyłącznie w doniczkach, w poszukiwaniu prawdziwego miodu mandarynkowego trzeba udać się poza granice naszego kraju.
Włoskie owoce i warzywa od lat cieszą się ogromną popularnością, między innymi za sprawą promieni słońca, w których są skąpane podczas dorastania. Nie inaczej jest też z wytworami pszczelarskimi – miodami. Miody włoskie są niezwykle różnorodne i tworzą bogaty gatunek, na który składają się różne produkty. Ich wspólnym mianownikiem są drzewka cytrusowe, z których powstają.
Chruścina jagodna, inaczej poziomkowiec, drzewo poziomkowe czy drzewo truskawkowe, to gatunek z rodziny wrzosowatych. Roślina rośnie w rejonie śródziemnomorskim, w zachodniej Europie i Azji. Chruścina to małe drzewo, osiągające wysokość do 12 m, z mięsistymi owocami – jagodami. Z tego gatunku powstaje ekologiczny miód o ciemnej bursztynowej barwie i niezwykle wyrazistym aromacie. Smak miodu jest bardzo intensywny i dość nietypowy – jest bowiem bardzo gorzki i nie przypomina popularnych, słodkich miodów.
Miód z Oaxaca jest odzwierciedleniem obfitości kwiatów z południowo-wschodnich rejonów Meksyku. Jego wyjątkowość zawdzięczana jest lokalnym producentom i metodom ich pracy, które stały się w tym regionie swoistą tradycją. Za sprawą unikalnego, odpowiedzialnego społecznie procesu produkcji miód z Oaxaca otrzymał nawet miano miodu organicznego.
Jak mówi stara ludowa prawda, „co kraj to obyczaj”. Nie inaczej jest w przypadku Świąt Wielkanocnych - każdy kraj ma różne obchody i tradycje związane z celebrowaniem świątecznego czasu. Dla przykładu, w Polsce, jak każdy z nas pamięta od najmłodszych lat, maluje się pisanki, które wkłada się do koszyczka wraz z innymi elementami. Jak jest natomiast w innych państwach? Czy ich tradycje są choć trochę podobne do tych w Polsce?
Pyłek pszczeli znany był już w starożytności - Grecy, Rzymianie czy Egipcjanie określali go mianem „życiodajnego pyłu”, wskazując na jego niezwykłe właściwości. Również Hipokrates, uznawany za ojca współczesnej medycyny uznawał ten składnik za wyjątkowo korzystny, natomiast starożytni Chińczycy traktowali go nawet jako lek odmładzający. Niewątpliwie warto zatem zapoznać się również z miodem opartym na pyłku pszczelim!
Pitcairn to maleńki archipelag, zagubiony pośród fal Oceanu Spokojnego. Od najbliższego dużego lądu oddziela go ponad osiem tysięcy kilometrów. Mieszka tu ok. 50 mieszkańców, z których większość to potomkowie marynarzy ze statku Bounty, którzy podnieśli bunt na okręcie, po czym wraz z towarzyszącymi im Polinezyjczykami osiedlili się na wyspie. Wyspa Pitcairn słynie z najpiękniejszej lazurowej wody na świecie oraz wyjątkowej roślinności. To właśnie tutaj powstaje niezwykle aromatyczny, niezwykle czysty oraz niezwykle rzadki miód.
W ostatnich latach miody zyskują coraz większą popularność, a wraz z nimi, niecodzienny i unikalny miód miejski. W przeciągu ostatnich lat gatunek ten spotkał się ze szczególnym uznaniem, nie tylko wśród fanów miodu, ale także w grupie zwolenników ochrony środowiska i pszczół. Co w takim razie sprawia, że ten gatunek miodu jest tak wyjątkowy, i inny od całej reszty? Czy obecność pszczół w mieście jest w ogóle możliwa?
Mleczko pszczele w miodzie jest naturalnym produktem. Po angielsku mleczko pszczele nazywane jest „Royal Jelly”, co w tłumaczeniu oznacza królewską galaretkę. Często mleczko nazywane jest też eliksirem życia, z racji jego zbawiennego oddziaływania na pszczoły.
Miód konopny nie jest zbyt popularnym produktem, jednak po zapoznaniu się z jego zaletami, warto jak najszybciej zrobić dla niego miejsce na kuchennej półce. Zapewnia bowiem szerokie spektrum właściwości regenerujących oferowanych przez tzw. CBD.
Saguaro to ogromny kaktus wielkości drzewa, znany m.in. z filmów „Bolek i Lolek na Dzikim Zachodzie”. Jego sylwetka umieszczana jest także na tablicach rejestracyjnych samochodów w stanie Arizona, ponieważ tylko tutaj rośnie dziko na pustyni Sanora. Z czego jeszcze znany jest saguaro? Otóż z miodu kaktusowego.
Jeżyna naturalnie występuje w całej Europie, a jej delikatne kwiaty są źródłem dużej ilości nektaru i pyłku, który latem wabi liczne pszczoły. Miód jeżynowy to gatunek niezwykle ceniony na całym świecie, zwłaszcza przez kucharzy. Pożywne owoce i niepozorne, ale uwielbiane przez pszczoły, kwiaty.
Niektóre z gatunków miodów, takie jak lipowy, gryczany, wielokwiatowy czy akacjowy, zna lub przynajmniej kojarzy każdy z nas. Jednak oprócz tych najbardziej popularnych gatunków miodów, jest jeszcze cała masa tych mniej powszechnych. Do tej grupy należy miód koniczynowy. Miód koniczynowy, który, jak nazwa wskazuje, powstaje dzięki nektarowi zebranemu przez pszczoły z kwiatów koniczyny.
Coraz częściej, także na rynku polskim, możemy spotkać miody z dodatkiem suszonych owoców czy przypraw, które dodają im nowych walorów w postaci oryginalnego smaku, koloru czy aromatu. To nie tylko doskonały dodatek do potraw czy deserów, ale także doskonały pomysł na prezent. Możemy je już dostać w sprzedaży, ale warto pomyśleć o przygotowaniu ich samodzielnie!
Gatunek miodu pochodzący z opuncji figowej. Nektar potrzebny do produkcji tego rzadkiego gatunku pochodzi od pszczół ze słonecznej Sycylii. Opuncja nadaje charakterystyczny posmak, który można opisać jako „kwiatowy z delikatnym, świeżym aromatem”.
Propolis to niezwykły dar natury, który był wykorzystywany w wielu dolegliwościach już 15 tysięcy lat temu. Na jakiś czas popadł w zapomnienie. Jednak jego niesamowite właściwości znów zostają docenione i coraz częściej określany jest mianem wyjątkowej mieszaniny XXI wieku. Jakie tajemnice skrywa?
Miód pomarańczowy, czyli miód powstający z kwiatu pomarańczy to jedna z rzadszych i bardziej szlachetnych odmian miodu. Ze względu na niezwykłe połączenie ostrości z delikatnością, trudno go pomylić z jakimkolwiek innym.
Miód klonowy to miód typowo wiosenny. Ze względu na swoje właściwości i delikatny smak polecany jest szczególnie dzieciom. Jest dość trudny do pozyskania, co niestety przekłada się na jego wyższą cenę w stosunku do innych rodzajów miodu. Warto jednak choć raz go spróbować!
Lista tradycyjnych polskich potraw wigilijnych jest niezwykle bogata. Obfituje w ryby, dania z kapustą i grzybami, a także słodkie wypieki z makiem, bakaliami i przyprawami korzennymi. Do przygotowania wielu z nich wykorzystywany jest miód, który stanowi symbol radości życia i obfitości.
Krokosz barwierski to roślina pochodząca z Azji, która po ususzeniu jest bardzo podobna, do rozpowszechnionego na większą skalę drogocennego szafranu. Mało kto wie, że ma on działanie przeciwbólowe, przeciwskurczowe, przeciwzapalne, a nawet relaksacyjne. Z tej azjatyckiej rośliny, o ogromnym spektrum działania, powstaje również miód. Wytwarzany jest z nektaru różyczki roślin krokosza i stanowi niezwykle rzadki produkt, ponieważ roślina kwitnie przez krótki okres czasu i produkuje mało nektaru.