Badania Miodu Manuka – właściwości, metody, porównanie z innymi miodami 

badania miodu manuka

Firma Propharma regularnie przeprowadza badania miodów manuka, aby mieć pewność, że Klienci otrzymują pełnowartościowy produkt. Już pierwsze autorskie badania zawartości methylglyoxalu w naszych Miodach Manuka zaowocowały zaskakującymi wynikami – wszystkie przebadane miody zawierały zdecydowanie więcej methylglyoxalu (MGO) niż gwarantował producent. Od tego czasu regularnie badamy Miody Manuka. Z tego artykułu dowiesz się o wszystkich badaniach miodu manuka przeprowadzonych przez Firmę Propharma.

 

 

Badanie #1: Jak zachowuje się Methylglyoxal w miodach manuka?

W 2020 roku przeprowadziliśmy badanie, w ramach którego porównywaliśmy deklarowaną zawartość methylglyoxalu w miodzie manuka z tą, która faktycznie występuje w danym słoiczku.  Dotychczasowe badania zawartości MGO w miodach Manuka wykazały bowiem, iż rzeczywista ilość tego związku w miodzie może być wyższa niż ta wskazywana przez jego producentów.

Celem badania było zatem sprawdzenie, jak duże są różnice między deklarowaną zawartością MGO a wartością realną. W tym celu dokonano analizy porównawczej ilości MGO w próbkach miodu manuka różnych producentów oferujących miód manuka na polskim rynku. Wyniki badania wykazały, iż faktyczna wartość MGO w Miodach Manuka jest wyższa średnio o 28% od wartości deklarowanej.

Tabela i wykres przedstawiające wyniki badań zawartości methylglyoxalu przeprowadzonych w 2020 roku

Gwarantowana zawartość

MGO™

Rzeczywista zawartość

MGO™

100+

205,7 mg/kg

250+

426,1 mg/kg

400+

538,5 mg/kg

550+

678,2 mg/kg

 realna zawartość MGO w miodach Manuka

 

Badanie #2: Certyfikat MGO™ podaje gwarantowaną ilość methylglyoxalu, rzeczywista zawartość może być wyższa, czego dowodzą wyniki badań.

W październiku 2018 roku firma Propharma po raz kolejny zleciła badania zawartości methylglyoxalu (MGO) w miodach Manuka. W niezależnym laboratorium, podobnie jak w 2016 roku, potwierdzono, że ilość methylglyoxalu w słoiczku jest znacznie wyższa niż podaje producent na opakowaniu. Różnice między deklarowaną, a faktyczną zawartością MGO przedstawia poniższa tabelka.

Tabela i wykres przedstawiające wyniki badań zawartości methylglyoxalu przeprowadzonych w 2016 roku

Gwarantowana zawartość

MGO™

Rzeczywista zawartość

MGO™

100+

151 mg/kg

250+

334 mg/kg

400+

449 mg/kg

550+

648 mg/kg

MGO w miodach manuka

Tabela i wykres przedstawiające wyniki badań zawartości methylglyoxalu przeprowadzonych w 2018 roku

Gwarantowana zawartość

MGO™

Rzeczywista zawartość

MGO™

100+

179,7 mg/kg

250+

381,8 mg/kg

400+

608,1 mg/kg

550+

770,5 mg/kg

 MGO w miodach Manuka

Badanie #3: Czy Polacy chętnie sięgają po miód manuka?

Z badań przeprowadzonych na reprezentatywnej grupie Polaków przez Biostat w 2018 roku wynika, że Manuka Health New Zealand jest liderem i pewnym dostawcą na rynku miodów Manuka w Polsce (badanie zostało przeprowadzone na zlecenie firmy Propharma). Z tego badania wynika również, że:

  • 25% ankietowanych zna miód Manuka (taka sama ilość osób deklaruje znajomość chlorelli i spiruliny)
  • Manuka Health cieszy się w Polsce największą popularnością. Wśród kupujących miody Manuka aż 49.3% wybiera miody Manuka Health (prawie 2 razy więcej niż drugą w kolejności firmę).
  • zaufaniem cieszy się oznaczenie miodów systemem MGO. Prawie 75% wszystkich zakupionych miodów było oznaczone tym symbolem.
  • 43% kupujących uważa, że miody Manuka posiadają ‘magiczną moc’, a ponad połowa, że miody te są jedyne w swoim rodzaju.
  • Respondenci pozytywnie ocenili skuteczność miodów Manuka. W 10 stopniowej skali średnia ocena skuteczności wynosi aż 7.1/10
  • 52.8% kupujących uważa, że miody są drogie, ale warte swojej ceny
  • Ponad połowa uważa, że są o jedyne takie miody na świecie, tyle samo ankietowanych uważa, że dostarczają organizmowi to, co najwartościowsze

 


Wśród kupujących miody Manuka aż 49.3% wybiera miody Manuka Health (prawie 2 razy więcej niż drugą w kolejności firmę). Ponadto zaufaniem cieszy się oznaczenie miodów systemem MGO. Prawie 75% wszystkich zakupionych miodów było oznaczone tym symbolem.


 

Badanie #4: Porównanie wyznaczników jakości Miodów Manuka – realizowane we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu

W 2016 roku Propharma wspólnie z dr hab. inż. Detą Łuczycką, prof. nadzw. Instytutu Inżynierii Rolniczej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu przeprowadzili badania, których celem było porównanie wyznaczników określających jakość miodu Manuka importowanego i dystrybuowanego na polskim rynku. Za kryterium oceny przyjęto wskaźniki: .

Przebadano 45 próbek miodu Manuka pochodzących od różnych dostawców oferowanych do sprzedaży w Polsce w latach 2014 – 2015. Próbki miodów zostały zakupione u dystrybutorów i importerów w Polsce. Dobór próbek został skonstruowany w taki sposób, aby uwzględnić udział rynkowy producentów (według badania GFK Polonia dotyczącego miodów manuka – badanie zlecone przez firmę Propharma sp. z o.o.) oraz ich obecność w sklepach stacjonarnych i internetowych. W badaniu uwzględniono 9 producentów.

Większość badanych próbek miodów wykazywała wartości HMF na poziomie powyżej średnich wartości charakterystycznych dla miodów polskich, czyli powyżej 10. Dla miodów Manuka z oznaczeniem MGO powyżej 750, aż 57% miało zbyt dużą wartość HMF, a więc nie powinny zostać dopuszczone do sprzedaży.

badania miodu manuka

Kolejnym analizowanym parametrem charakteryzującym jakość miodu była liczba diastazowa. Uzyskane wyniki przedstawiono na rysunku. Liczba diastazowa nie powinna być niższa niż 8 (czerwona linia). Spośród badanych miodów, aż 10 (ponad 22%) nie powinno być dopuszczone do sprzedaży.

Podobnie jak w omówionym wcześniej przypadku, zdecydowanie gorzej wypadły miody o wysokiej zawartości MGO – dla próbek miodów o MGO > 500 prawie 50%, dla MGO>750, aż 71% nie spełnia wymogu określonego w Rozporządzeniu – liczba diastazowa jest niższa od 8, co oznacza, że miody te nie powinny się znaleźć w sprzedaży.

badania miodów manuka

Z przeprowadzonych badań jasno wynika, że w miodach o wysokiej zawartości MGO (powyżej 500) jakość handlowa produktów spada. Za prawidłowe, pod względem wartości methylglyoxalu oraz jakości handlowej można uznać miody manuka z oznaczeniem typu MGO w przedziale od 0 do 499 mg methylglyoxalu na kg miodu.

 

Badanie #5: MGO a UMF – na czym polega różnica?

 zawartość UMF

 

Powyższy wykres przedstawia zawartość methylglyoxalu w słoiczkach miodu Manuka certyfikowanych za pomocą UMF. Dla lepszej czytelności, przedstawiamy go w poniższej tabelce.

UMF w porównaniu do MGO

Podpierając się tą tabelką, możemy porównać rzeczywistą zawartość methylglyoxalu w słoiczku MGO™ do skali UMF. Ten sposób pozwoli nam ustalić jaką ocenę UMF miałby miód MHNZ oceniany na podstawie rzeczywistej zawartości methylglyoxalu.

MGO a UMF

Jeśli nie wiesz, który Miód Manuka będzie dla Ciebie najbardziej odpowiedni, skorzystaj z podpowiedzi: https://www.miodymanuka.pl/abc-miodu-manuka

Badania miodu Manuka – właściwości, metody, porównanie z innymi miodami

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium