Miód Manuka MGO™ 400+ Nektarowy 250g (nawet 608,1 mg MGO/kg) z RABATEM 15% !!!

Miód Manuka MGO 400+ Nektarowy 250g
  • promocja
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 134,30 zł 158,00 zł 134.30
ilość szt.
Zyskujesz 670 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Miód Manuka 400+ MGO™ (nawet 608,1 mg MGO/kg)

Skąd pochodzi Miód Manuka?

Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.

Badania miodów manuka

Przeprowadzone w 2018 roku badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™, okazały się niezwykle optymistyczne. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach Manuka może być nawet o 200 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta.

miód manuka

Przeczytaj więcej o badaniach methylglyoxalu



Czym jest Miód Manuka?

W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).

Czym jest MGO™?

MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia  i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.

Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).

MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO™ 400+ (nawet 608,1 mg MGO/kg)

Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 400 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).

Składniki: miód z krzewu Manuka 100%

Wartość odżywcza w 100 g w 15 g*
Wartość energetyczna 1400 kJ / 334 kcal 210 kJ / 50,2 kcal
Tłuszcz 0 g 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g
Węglowodany 82,1 g 12,3 g
w tym cukry 82,1 g 12,3 g
Błonnik 0 g 0 g
Białko 0,3 g 0,05 g
Sól 0,04 g 0,01 g
Methylglyoxal  >40 mg >6 mg

*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się ok. 17 porcji.

Opakowanie 250g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie.

Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 400+ (nawet do 608,1 mg/kg MGO)
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.

Masa netto: 250 g

Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia
Kraj produkcji: Nowa Zelandia

Weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14656022

 

Naukowo potwierdzone ilości MGO

Przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawana i mierzona z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu Manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją.

„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za wyjątkowość miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008
(zgłoszone do czasopisma Molecular Nutrition and Food Research, w styczniu 2008 roku: oryginalny tekst w języku angielskim, rozmowa z prof. Henle w języku polskim)

Te same badania naukowe wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu -  na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.

Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).
miod manuka

Produkt Methylglyoxal, mg/kg
Miód Manuka 30-800+
Inne miody 0-10
Inne produkty żywnościowe 0-50
 

Więcej informacji o miodzie Manuka:

 

 

Dane techniczne

Produkt BIO Nie
Kraj produkcji Nowa Zelandia
Typ MGO MGO® 400+
Masa netto 250 g

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (11)

2 kwietnia 2008

Polecam innym ten miód. Faktycznie gojenie ran przebiega szybciej gdy stosowałem ten miód pozdrawiam

9 marca 2009

Witam Polecam wszystkim w 100% miodzik. Dzięki niemu (i probiotykom) w ciagu pół roku pozbyłam sie zespolu jelita nadwrazliwego. To naprawde dziala!!!!!!!!111

29 października 2009

Uważam, że miodek jest naprawdę dobry. Odkąd zaczęłam podawać go mojemu dziecku nie mam potrzeby podawania mu antybiotyku. Podaję miodek zawsze przy pierwszych oznakach przeziębienia i stwierdzam, że choroba nie posuwa się dalej i w przeciągu 3-4 dni znika. Także z czystym sercem polecam...szczególnie mamom posiadającym dzieci, które często zapadają na przeziębienia.

23 czerwca 2010

Miód stosuje ok 2 miesiecy. Wczesniej zdiagnozowano u mnie refluks przelykowo-żołądkowy (poprzez gastroskopie) i bakterie helicobacter pylorii. Podejrzewam,ze bakteria utrzymywala sie w organizmie juz o wiele wczesniej, gdyz mam 24 lata, a objawy zołądkowe(nie tylko chodzi tu o refluks) odczuwałam już w czasach liceum czyli w wieku ok 16 lat. Stosowałam na początku antybiotykoterapie przepisana przez gastroenerologa-2 antybiotyki Metronidazol +Amotaks,dodatkowo polprazol na refluks przez ponad 2 tygodnie-co prawda efekty byly wyczuwalne ale tylko przez ok tygodnia po odstawieniu leków. Po zakonczeniu leczenia po tak krotkim czasie objawy z przed choroby znów pojawiły sie-pieczenie w przelyku, odbijanie i boł zołądka nasilajacy sie glownie rano i wieczorem po kolacji... O miodzie Manuka dowiedzialam sie przez internet-natknęlam sie przypadkowo na głowna strone miodu manuka, postanowilam sprobowac po nieudanym leczeniu... I efekty o dziwo pojawily sie po ok 2och dniach stosowania! Nie odczuwałam pieczenia w przełyku(jakie utrzymywało sie cały czas odkąd pamiętam)to bylo super uczucie nie miec takich problemów żołądkowych jak dotychczas. Ustąpiło przelewnie sie w jelitach i bole żołądkowe po jedzeniu i rano po porzebudzeniu. Nadal stosuje miód bo przynosi wyrazna ulge. Mysle, że miód w pełni mi pomógł z dolegliwosciami refluksowymi gdyż zadziałął silnie antybakteryjnie, dlatego polecam go osobom chorym na refluks przelykowo-żołądkowy jak i wykrytą bakterie helicobacter pylorii. Emilia-Warszawa

10 marca 2012

Bardzo sceptycznie podchodziłam do miodu ale w sytuacji narastajacych problemow z wypróznianiem u mojego 2 letniego syna siegnełam po ten produkt. Rezultat swietny jedyny naturalny sposob ktory naprawde działa i reguluje proces wyproznienia mojego dziecka. Mam nadzieje ze moja opinia pomoze innym matka. Probowałam wszystkich naturalnych sposobów niestety one nie pomagały.

23 marca 2012

Stosowałem w celu pozbycia się bakterii helicobacter pylori. Niestety nic z tego. A zjadło się troche tych słoików z nadzieją. I cena widzę ciągle w górę...

4 kwietnia 2012

Kupiłam ten miód po raz pierwszy rok temu, bo cierpię na zespół nadwrażliwego jelita i od kiedy jem ten miodek manuka czuję się dużo lepiej. Oczywiście przez cały czas stosuję specjalną dietę, więc to pewnie łączne działanie miodu i diety. Ale teraz obywam się już bez leków a wcześniej, mimo diety, musiałam łykać tabletki bo objawy znikały na krótko a potem wracały. Także mogę z czystym sumieniem polecić ten miód.

5 kwietnia 2012

Mama mojej przyjaciółki ma 88 lat, jest 5 lat po rozległym wylewie, w ciężkim stanie. Na pięcie zrobiła jej się rana odleżynowa, ale stwierdzono też cukrzycę, więc może to i stopa cukrzycowa. Rana się pogłębiała. Nie pomagało leczenie antybiotykowe przepisane przez lekarza ogólnego, ani inne formy leczenia zalecone przez chirurga, który wycinał część martwej tkanki. Lekarze obrzucali się nawzajem odpowiedzialnością za stan tej stopy, a z raną było coraz gorzej. Postanowiłyśmy spróbować z miodem na zasadzie tonącego, który brzytwy się chwyta. Nie minął miesiąc, a rana znacznie się poprawiła, proces gojenia jest widoczny, miód się kończy i właśnie zamówiłam następny słoik. Nie mam dokumentacji fotograficznej, bo mieszkamy w rożnych miastach, ale radykalną poprawę stwierdzają również pielęgniarki i wszystkie osoby opiekujące się starsza panią. To naprawdę działa!!!

25 grudnia 2012

Bardzo, bardzo polecam: miałam operację na niewyleczonym stanie zapalnym i nie zrobiono mi badań na zakażenie bakteryjne w ranie, nie podano antybiotyków (wówczas nie wiedziałam, że był to lekarski błąd). Ostrzeżono natomiast, że goić się będzie długo i mogą być nawroty. Dopiero w innym szpitalu, natychmiast wykonano te badania i podano silne antybiotyki. W międzyczasie upłynęło jednak sporo czasu, czułam się fatalnie i spałam ok. 20godzin na dobę. Znalazłam miód manuka w internecie szukając naturalnych antybakteryjnych środków w akcie desperacji, bo dosłownie czułam, że 'nie jest dobrze'. Przy każdej zmianie opatrunku kładłam miód na ranę i na przykrywający ją gazik. Na pół godziny lub dłużej, jeśli zasnęłam. Czułam natychmiastową ulgę - uczucie mniejszego obrzęku. Lekarza zapytałam 'o pozwolenie' dopiero po fakcie, ale przyznał, że to mogło zapobieć nawrotowi w okresie bez antybiotyków. Rana zagoiła się bardzo szybko :) Życzę wszystkim zdrowia.

27 grudnia 2012

Z początku nie wierzyłam, że miód może pomóc mi w poprawie cery, od lat leczę trądzik. Po namowie siostry postanowiłam spróbować, w ostateczności nic nie traciłam, bo produkt naturalny. Zaczęłam jeść po 2 łyżeczki dziennie oraz smarować odrobiną ranki. Efekt - po około miesiącu stosowania twarz się poprawiła, mniej wyprysków i łagodniejsza postać. Smarowane ranki ładnie i szybko się goiły, więc nie mam kolejnych blizn. Poza tym zauważyłam, że wzmocniła się moja odporność - brak problemów z gardłem. Według mnie produkt wart polecania i poznania.

21 stycznia 2014

Dobry miód na zimowe wieczory.Łagodzi objawy refluxu żołądkowego , ale u mnie nie zlikwidował problemu helicobacter.Ogólnie polecam ale ceny poszły ostro w górę...

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium