Jezioro Tekapo – turkusowy raj w Nowej Zelandii!

Krystalicznie czyste, turkusowe jezioro, a do tego łąki i pagórki ze scenerii “Władcy Pierścieni”. Oprócz tego monumentalne, ośnieżone szczyty Alp Południowych w tle. Tak właśnie prezentuje się krajobraz nowozelandzkiego Jeziora Tekapo, które oprócz tego, że wygląda przepięknie za dnia, nocą staje się “rezerwatem gwiazd”. Czy można chcieć więcej?

czytaj całość »
Miód drahimski – duma regionu zachodniopomorskiego

Na terenie bogatego w różnorodną roślinność Pojezierza Drawskiego już od stuleci produkowano miód. Obecnie na czystym ekologicznie terenie kilku gmin, przy użyciu tradycyjnych metod pszczelarze produkują pięć odmian miodów drahimskich, które cieszą się coraz większą popularnością oraz zainteresowaniem.

czytaj całość »
Pasta do zębów z miodem manuka i inne sposoby dbania o higienę jamy ustnej

Odpowiednia higiena jamy ustnej to nie tylko piękny uśmiech i świeży oddech, ale przede wszystkim podstawa profilaktyki stomatologicznej, która pomaga zapobiegać wielu problemom. Niestety, jak pokazują statystyki, Polacy znajdują się we wstydliwej czołówce europejskich krajów, których mieszkańcy nie dbają o swoje uzębienie. Okazuje się, że prawie 4 miliony z nas nie myje regularnie zębów, a 800 tysięcy nie ma nawet swojej szczoteczki!

czytaj całość »
Kiedy miód traci swoje właściwości?

Osłodzona miodem herbata smakuje wybornie, jednak dobroczynne właściwości miodu zostają zniszczone wraz z zanurzeniem go we wrzątku. Z miodem należy obchodzić się szczególnie ostrożnie. Dzięki temu będzie nie tylko świetnym zamiennikiem cukru, ale także dostarczy nam wszystkich związków i substancji, za które od wielu lat go cenimy.

czytaj całość »
Miód z tulipanowca – wyjątkowa, miodowa uczta prosto z USA

Tulipanowiec to wyjątkowe drzewo porastające obszary Stanów Zjednoczonych. Jego duże i bardzo efektownie wyglądające kwiaty produkują ogromne ilości bardzo słodkiego nektaru, dzięki czemu pszczoły miodne wprost go uwielbiają. Gęsty, ciemny i bardzo słodki miód z tulipanowca to z pewnością uczta dla każdego miłośnika miodów!

czytaj całość »
Jak zrobić miód pitny?

O miodzie pitnym słyszał niemal każdy. Już Henryk Sienkiewicz wspominał o tym królewskim trunku w słynnym “Potopie”. Robienie własnego miodu pitnego postrzegane jest jako żmudny i prawie niemożliwy proces. Jeśli jednak odpowiednio się do tego przygotujemy i zaopatrzymy w niezbędne naczynia, możemy produkować ten niezwykły napój w domowym zaciszu.

czytaj całość »
Jak przechowywać miód?

Wszyscy cenimy miód za jego słodki smak, złocisty kolor i właściwości. Czy wiemy jednak, jak go przechowywać, aby nie utracił tych wszystkich cech? Okazuje się, że odpowiednie przechowywanie miodu jest niezwykle istotne, a powszechnie znany fakt, że “miód nigdy się nie psuje” jest nie do końca 100-procentową prawdą.

czytaj całość »
Queenstown, czyli Nowa Zelandia może być ekstremalna!

Queenstown to niewielkie, liczące około 15 tysięcy mieszkańców miasto na Wyspie Południowej Nowej Zelandii. Jego krajobraz stanowi przepiękne jezioro Wakatipu oraz schodzące wprost do niego góry. Queenstown znane jest ponadto jako kurort narciarski oraz baza wypadowa dla wycieczek do fiordu Milford Sound. Przede wszystkim jednak jest stolicą ekstremalnych sportów!

czytaj całość »
Meksykański miód z awokado - ciekawy dodatek do dań

Jedni je uwielbiają, drudzy nienawidzą, a dla innych… w ogóle nie ma smaku. Awokado jest coraz częściej używane nie tylko w naszej kuchni, ale także… w łazience! Oprócz właściwości odżywczych owoc ten ma szereg zastosowań również w pielęgnacji skóry i włosów. Awokado pochodzi z Meksyku - nic więc dziwnego, że to właśnie Meksykanie jako pierwsi zaczęli produkować z niego miód.

czytaj całość »
Krople z propolisem BIO30™ Manuka Health – pszczeli propolis z Nowej Zelandii

Propolis to niezwykłe połączenie wartościowych składników zawartych w roślinach oraz pomysłowości pracowitych pszczół. Od wieków stosowany był w tradycyjnej medycynie ludowej, ale także współczesne badania naukowe potwierdzają jego właściwości. Na rynku dostępnych jest wiele produktów z zawartością propolisu, jednak najistotniejsza jest ilość zawartych w nim substancji bioaktywnych. Okazuje się, że dziewicze rejony Nowej Zelandii zapewniają ich wyjątkowo dużo.

czytaj całość »
Jak stosować miód manuka?

Miód za swoje walory smakowe i niezwykłe właściwości ceniony był od tysiącleci. Nieco inaczej było z jego nowozelandzką odmianą – miodem manuka, który to ze względu na specyficzny smak długo nie znajdował amatorów. Dopiero w latach 30. ubiegłego wieku, kiedy zaobserwowano jego dobry wpływ na bydło w Nowej Zelandii, zaczęto mu się baczniej przyglądać. W ostatnich latach miód manuka szturmem zdobywa coraz większą rzeszę klientów na całym świecie. W czym tkwi jego tajemnica i jak go stosować?

czytaj całość »
Produkt dnia
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium