Odkryj bogactwo letnich smaków z naszym darmowym e-bookiem pełnym przepisów z Miodem Manuka MGO™ 100+! Od śniadań po desery – każdy przepis zachwyci Cię wyjątkowym smakiem i aromatem. Pobierz już teraz i zainspiruj się na całe lato.
Odkryj bogactwo letnich smaków z naszym darmowym e-bookiem pełnym przepisów z Miodem Manuka MGO™ 100+! Od śniadań po desery – każdy przepis zachwyci Cię wyjątkowym smakiem i aromatem. Pobierz już teraz i zainspiruj się na całe lato.
Sylwester to święto uwielbiane przez wszystkich. Czas szalonych imprez, dobrej zabawy, śmiechu i radości. Pożegnanie starego roku to moment, kiedy z nadzieją patrzy się w przyszłość – warto te wyjątkowe chwile uczcić toastami – czasem bardzo licznymi. Oto pomysły na oryginalne drinki na Sylwestra z Miodem Manuka MGO™ – aby pożegnanie starego roku i powitanie nowego było naprawdę huczne!
Jesień to taka pora roku, w której piękne, słoneczne dni przeplatają się z chłodniejszymi, pełnymi deszczu. Pamiętajmy jednak o tym, że jesień może mieć wiele zalet, takich jak choćby smaczne jesienne desery. Oto ciekawe inspiracje kulinarne z Miodem Manuka MGO™.
Lato to wspaniała okazja by rozpocząć przygodę z własnymi, domowymi lodami! Zaskocz znajomych prostym, zdrowym składem. Istotne jest to, że do przygotowania lodów nie będziesz potrzebować maszynki, przyrządzenie zajmie tylko kilka chwil, a cieszyć się deserem będziesz mógł już po kilku godzinach!
Uważa się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Należy pamiętać, aby śniadanie zjeść do 2 godzin po przebudzeniu, a także, aby był to posiłek dobrze zbilansowany i zawierał produkty dobrej jakości. Dobrym pomysłem będzie wybranie serka wiejskiego. Przedstawiamy kilka pomysłów na ciekawe dania z tym składnikiem.
Zbliża się lato, a wraz z nim upały, o czym możemy przekonać się już teraz. W takie dni należy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Jest to, obok aktywności fizycznej i zbilansowanej racji pokarmowej, niezastąpiony element zdrowego stylu życia. Razem z Akademią Manuka wyjaśniamy, dlaczego nawadnianie organizmu jest tak ważne, a także podpowiadamy co pić w upalne dni.
Nie bez powodu uważa się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dodaje niezbędnej energii, pobudza układ trawienny, poprawia koncentrację czy wreszcie wpływa na odporność naszego organizmu. Tymczasem w porannym pospiechu wielu z nas pomija je zastępując choćby poranną kawą. Proponujemy szybkie przepisy na śniadanie z Miodem Manuka, dzięki którym nie tylko nie spóźnimy się do szkoły czy pracy, ale też z energią i dobrym humorem rozpoczniemy nowy dzień!
Zgodnie z tradycją na polskim wielkanocnym stole królują jaja, pasztety, białe kiełbasy, wędliny i rzecz jasna – ciasta. Najpopularniejsze to oczywiście niezwykle słodkie mazurki i wielkanocne baby, ale też makowce i serniki. Nasza propozycja na świąteczny deser to lekki sernik z Miodem Manuka MGO™ na zimno.
Śliczne, malutkie, w środku puszyste i mięciutkie, na zewnątrz chrupiące. Czekoladowe, waniliowe, miodowe, a czasem wytrawne. Z polewą, posypką, owocami, jak kto chce! O czym mowa? Oczywiście o muffinkach. Choć do Światowego Dnia Muffina jeszcze ponad miesiąc, już dziś zapraszamy na pyszne babeczki z miodem Manuka MGO™.
Koniec roku coraz bliżej, dlatego może warto już teraz zaplanować sylwestrowe menu. Jak miło zaskoczyć naszych gości, a jednocześnie specjalnie się nie narobić? Najlepiej sprawdzą się małe, wygodne przekąski typu fingerfood. Ważne, by wybrać takie, które możemy przygotować wcześniej, by sylwestrowej zabawy nie spędzić w kuchni. Proponujemy 10 przepisów na pyszne przekąski z Miodem Manuka!
Mak, pszenica, bakalie oraz miód. Kutia to jedno niezwykle smacznych i aromatycznych dań na wigilijnym stole. Jak się okazuje, uwielbiają je zwłaszcza dzieci. Potrawa pochodzi ze wschodu, ale skutecznie zagościła także na naszych wigilijnych stołach. Tradycja tradycją, ale warto poeksperymentować z dodatkami takimi jak choćby bakalie czy miód.
Święta tuż tuż… dlatego warto zawczasu pochylić się nad wigilijnym menu. Wśród 12 potraw nie może zabraknąć oczywiście karpia, kapusty z grochem, czerwonego barszczu, kompotu suszu i… rzecz jasna pierogów. Tradycja podpowiada, by były to pierogi z kapustą i grzybami. My jednak postanowiliśmy ją przełamać i zaproponować inną postną alternatywę z farszem z buraka i dressingiem z Miodem Manuka.
Kolacja wigilijna to niezwykły moment, chyba jedyny taki w roku. Po świątecznych porządkach, zakupach i długich godzinach w kuchni, kiedy zabłyśnie pierwsza gwiazdka, możemy w końcu wspólnie zasiąść do świątecznego stołu. Magii tej chwili dodaje cudownie przystrojona choinka i świąteczne prezenty, ale przede wszystkim pieczołowicie przygotowanych 12 wigilijnych potraw. Wśród dań z kapusty, grochu, ryb, grzybów czy maku nie może zabraknąć oczywiście kompotu wigilijnego z suszonych owoców.
Zbliżają się święta. Niedługo wszyscy dookoła będą żyli tym cudownym klimatem. Będziemy słuchać kolęd i świątecznych piosenek. Podobnie będzie ze świątecznymi przekąskami, których zapach rozniesie się po naszych domach. Aromatyczna czekolada z miodem to wspaniały pomysł, na domowy świąteczny przysmak, który zaspokoi podniebienie każdego świątecznego łasucha!
Czas płynie niezwykle szybko i nim się obejrzymy, nadejdą Święta Bożego Narodzenia. Trudno wyobrazić sobie ten wyjątkowy czas bez korzennego aromatu i smaku domowych pierniczków. To właśnie podczas ich pieczenia dom wypełnia się niezwykłym świątecznym zapachem. Jak zrobić pyszne pierniczki z Miodem Manuka? Mamy niezawodny przepis.
Tysiącletnia tradycja, niepowtarzalny, świeży, kwaśno-pikantny smak, praktycznie zero kalorii, a przede wszystkim samo zdrowie! O czym mowa? Oczywiście o koreańskiej kiszonce kimchi. Mieszkańcy Korei zjadają jej ponad 20 kg rocznie, ale od kilku lat zaczyna podbijać również serca Europejczyków. Gotowe kimchi możemy dostać już w polskich sklepach, warto jednak spróbować zrobić je samemu.
Puszyste ciasto, złota skórka i chrupiąca kruszonka… Dla wielu z nas chałka z masłem i miodem to słodki smak dzieciństwa. Niewielu z nas natomiast wie, że jej historia ma swoje korzenie w tradycji żydowskiej sięgającej 70 r. n.e., a jej obecność na naszych stołach to dowód mieszania się kultur. Jak wielowiekowa historia sprawdzi się ze stosunkowo młodym miodem Manuka? Proponujemy przepis przygotowany specjalnie dla Was przez Jakuba Kuronia.
Dynia to jedno z najpopularniejszych warzyw w okresie jesiennym. Oprócz tego, że robi się z niej straszne lub śmieszne dekoracje na Halloween, bardzo chętnie jemy ją w różnych postaciach – jednym z najczęściej przyrządzanych przysmaków jest zupa dyniowa.
Wyraźnie krótsze dni, coraz chłodniejsze wieczory i poranki… Cóż, nadeszła jesień. Jak zatem przetrwać nadchodzące miesiące, zyskać nową energię i nie dać się jesiennej chandrze? Nasza propozycja to egzotyczny zapach kwiatów białego jaśminu oraz słodycz Miodu Manuka MGO™. Taki duet w połączeniu z zieloną herbatą postawi na nogi każdego!
Granola jest coraz chętniej włączona do diety przez osoby, które chcą stracić nieco na wadze i zmienić styl żywienia. Najczęściej spożywa się ją w ramach pierwszego śniadania, dodając ją do mleka lub jogurtu. Granola jest jednak wykorzystywana także do wypieków i deserów. My przedstawiamy Wam przepis na pyszną granolę z miodem manuka!
Kuchnia Nowej Zelandii jest w dużym stopniu połączeniem egzotyki z europejskimi tradycjami. Southland cheese rolls to jednak typowo nowozelandzkie, oryginalne danie, którego próżno szukać w restauracjach w Europie. Przedstawiamy Wam zatem prosty przepis na te wyjątkowe rolki serowe – tak, abyście mogli ich spróbować bez konieczności podróży na wyspy Nowej Zelandii!
Nie ma chyba osoby, która nie lubi bezy! W dzieciństwie jadaliśmy je, po prostu, jak ciastka, jednak pamiętajmy, że można wykorzystać je do ciekawego deseru. Miód manuka i tutaj sprawdzi się doskonale jako dodatek. Nie jest tak słodki, jak polskie miody, a ponadto ma wyjątkowy, lekko ziemisty smak, który nada deserowi oryginalnego sznytu. Przedstawiamy zatem prosty przepis na bezę z miodem manuka, smacznego!
Nowa Zelandia – jako była kolonia brytyjska i stosunkowo młody kraj – nie zdołała wykształcić własnej kuchni czy zwyczajów kulinarnych. Posiada jednak swoje charakterystyczne potrawy oraz produkty, które uchodzą dumę narodową. Jednym z nich jest oczywiście miód manuka, a drugim… lody. Hokey Pokey w połączeniu z miodem manuka tworzą najbardziej nowozelandzki deser, jaki jesteśmy w stanie sobie wyobrazić!
Lato trwa w najlepsze, a oprócz upałów oznacza także… sezon na truskawki i chłodniki! Latem najchętniej sięgamy po zimne przekąski, zwłaszcza gdy mowa o deserach. Truskawkowy chłodnik z Miodem Manuka MGOTM to zatem świetna propozycja na deser w upalny dzień.