Przepis na serek wiejski z Miodem Manuka MGO™ – połączenie idealne na śniadanie

Uważa się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dostarcza nam ono niezbędnej energii i składników odżywczych, przyśpiesza metabolizm, wpływa na koncentrację, a także na odporność naszego organizmu. Należy pamiętać, aby śniadanie zjeść do 2 godzin po przebudzeniu, a także, aby był to posiłek dobrze zbilansowany i zawierał produkty dobrej jakości. Dobrym pomysłem będzie wybranie serka wiejskiego. Przedstawiamy kilka pomysłów na ciekawe dania z tym składnikiem.

serek posiłek miody manuka kuchnia przepisy pomysł na śniadanie

 

Co zjeść na śniadanie?

Spożycie śniadania ma wiele korzyści. Przede wszystkim pozwala dostarczyć organizmowi energii niezbędnej do efektywnego rozpoczęcia dnia. Ważne, aby posiłek ten stanowił ok. 25-30% energii całodziennej diety, a jeszcze ważniejsza jest jakość i rodzaj spożywanych produktów. Śniadanie powinno być syte, ale nie ciężkie.

Zaleca się, aby śniadanie składało się z produktów zbożowych pełnoziarnistych, tj. pieczywa (razowego lub graham), płatków zbożowych (owsiane, żytnie, gryczane, jaglane), musli, otrębów. Produkty te są bowiem bogate w błonnik pokarmowy, dzięki któremu będziemy się czuć syci przez następne kilka godzin, a także węglowodany, które dostarczą nam odpowiedniej energii.

Do produktów zbożowych warto dodać produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, twaróg), ale też wędliny, ryby, jaja czy rośliny strączkowe. Polecanym dodatkiem są również orzechy, pestki słonecznika, dyni czy siemię lniane, czyli produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Koniecznie pamiętajmy też o dużej porcji owoców lub warzyw.

Warto wspomnieć, że połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych sprzyja lepszemu wykorzystaniu przez organizm białka znajdującego się w zbożach. Pamiętajmy również o tym, że zamiast cukru lepiej używać jego zdrowszy zamiennik na przykład w postaci miodu.

Na śniadanie warto wybrać serek wiejski, który już sam smakuje bardzo dobrze. Natomiast połączenie go z dowolnym produktem pozwoli uzyskać przepyszne dania. Dodatkowo, szybko się je przyrządza, są więc idealne dla osób zabieganych, które zwykle zapominają o śniadaniu.

 

Co warto wiedzieć o serku wiejskim?

Serek wiejski lub inaczej serek ziarnisty (z ang. cottage cheese) to jeden z rodzajów sera twarogowego produkowanego początkowo w małych chatkach (stąd właśnie nazwa, z ang. cottage to chata) w Ameryce. Powstawał on z mleka pozostałego po produkcji masła.

Co warto wiedzieć o serku wiejskim? Przede wszystkim to, że jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, przyczyniających się między innymi do wzmocnienia układu odpornościowego. Jest on bogatym źródłem białka oraz aminokwasów. Białko usprawnia procesy metaboliczne i stymuluje przemianę materii. Serek wiejski jest ponadto produktem niskokalorycznym. 100 gramów zawiera tylko 97 kalorii.

serek wiejski z owocami przepis zdrowie miody manuka śniadanie

Ciekawym pomysłem na śniadanie jest serek wiejski z owocami

 

Przepisy z serkiem wiejskim

Serek wiejski możemy zjeść na wiele różnych sposobów – samego, na słono, na słodko, z owocami lub bez. Możliwości są nieograniczone, wystarczy jedynie odrobina fantazji, aby stworzyć wspaniałe śniadanie.

Ciekawym pomysłem na śniadanie jest serek wiejski z owocami. Do przyrządzenia dania potrzebujemy: 200 g serka wiejskiego, garść malin, garść jagód, 1/2 banana, 1 łyżkę płatków owsianych lub jaglanych, łyżkę ziaren słonecznika, 1 łyżkę pokruszonego ziarna kakaowca oraz szczyptę cynamonu. Przygotowanie jest bardzo proste. Banana kroimy w plasterki. Do miseczki przekładamy serek wiejski, posypujemy płatkami i rozkładamy owoce. Całość posypujemy słonecznikiem i ziarenkami kakao. Dodajemy szczyptę cynamonu i gotowe.

Możemy również przygotować śniadanie na ciepło. Potrzebujemy: serek wiejski, 3 łyżki otrąb, 1 łyżkę płatków owsianych, 1 jajko, szczyptę soli, szczypiorek oraz tłuszcz do smażenia. Przygotowanie: serek wiejski dokładnie łączymy z jajkiem, otrębami, płatkami i drobno posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą. Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, aż do zrumienienia.

serek wiejski miody manuka przepis na śniadanie zdrowie

Idealnym pomysłem na śniadanie jest połączenie serka wiejskiego z Miodem Manuka MGO™

 

Serek wiejski z Miodem Manuka MGO™

Naszym zdaniem idealnym pomysłem na śniadanie jest połączenie serka wiejskiego z Miodem Manuka MGO™. Takie śniadanie z pewnością dostarczy nam niezbędnej energii, a przy tym – ze względu na walory smakowe miodu – będzie wyjątkowe. Oto kilka przepisów na serek wiejski na słodko.

Serek wiejski z miodem i otrębami. Potrzebujemy: 150 g serka wiejskiego lekkiego, 2 łyżeczki otrąb żytnich, 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę orzechów włoskich. Przygotowanie: do serka dodajemy otręby i całość mieszamy. Następnie przekładamy do miseczki, polewamy miodem i posypujemy orzechami włoskimi.

Dla tych, którzy mają trochę więcej czasu na przygotowanie śniadania, polecamy placki z serka wiejskiego z miodem. Potrzebujemy: 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g), 1 jajko, 3 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżkę cukru, Miód Manuka MGO™, olej do smażenia. Przygotowanie: Mieszamy składniki potrzebne do przygotowania ciasta. W tym celu roztrzepujemy jajko z cukrem, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ciasto łączymy z serkiem wiejskim. Później pieczemy niewielkie placuszki do momentu zarumienienia się ich po obu stronach. Placki podajemy polane miodem.

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium