Darmowa dostawa od 50zł dla zamówień opłaconych z góry

Miód Manuka MGO™ 100+ Nektarowy 500g (nawet 323,5 MGO™)

miod-manuka-mgo100-500g.jpg
  • promocja
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 114,50 zł

Cena regularna: 176,00 zł

114.50
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 109,50 zł
ilość szt.
Zyskujesz 570 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Według badań z 2022 roku Miód Manuka MGO™ 100+ Manuka Health posiada nawet do 323,5 mg methylglyoxalu na kg.

Skąd pochodzi Miód Manuka?

Miody Manuka pochodzi z dzikich terenów Nowej Zelandii. Nowa Zelandia jest naturalną ostoją wyjątkowych krzewów manuka (Leptospermum scoparium).

Pozyskiwanie miodu manuka.

Czym jest miód manuka?

Miody manuka to miody jednorodne, wytwarzane podczas kwitnienia krzewów manuka, z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium porastających dzikie, ekologiczne tereny Nowej Zelandii. Miód manuka posiada wyjątkowy smak, lekko gorzki a jego zapach jest silnie aromatyczny z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu. Miód manuka charakteryzuje wysoka zawartość naturalnego związku o nazwie methylglyoxal (MGO™).

Czym jest MGO™?

MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za wyjątkowy składnik miodów manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia  i oznaczania jakości miodów manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.

Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).

Miód Manuka 100+ na łyżeczce.

Badania zawartości methylglyoxalu w Miodach Manuka MGO.

Badanie zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™ potwierdziły, że zawartość methylglyoxalu w miodach manuka jest wyższa, niż ta oznakowana na słoiczkach przez producenta. Jest to naturalne zjawisko wynikające z procesu dojrzewania miodu wraz z biegiem czasu. Klasyfikacja MGO mówi bowiem o najniższej, gwarantowanej wartości methylglyoxalu jaki wykazywała dana certyfikowana partia miodu. 

 

Gwarantowana zawartość MGO™ Rzeczywista zawartość MGO™ w 2022 roku Rzeczywista zawartość MGO™ w 2020 roku Rzeczywista zawartość MGO™ w 2018 roku Średnia zawartość MGO™
550+ 954,1 mg/kg 678,2 mg/kg 770,5 mg/kg 800,9 mg/kg
400+ 777,8 mg/kg 538,5 mg/kg 608,1 mg/kg 641,5 mg/kg
250+ 504,9 mg/kg 426,1 mg/kg 381,8 mg/kg 437,6 mg/kg
100+ 323,5 mg/kg 205,7 mg/kg 179,7 mg/kg

236,3 mg/kg

 

Przeczytaj więcej o badaniach methylglyoxalu

Słoiczek miodu manuka 100+ 500g - nowy wygląd. 

Miód nektarowy manuka MGO™ 100+ (nawet 323,5 mg MGO/kg)


Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 100 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).

Wartość odżywcza w 100 g w 15 g*
Wartość energetyczna 1400 kJ / 334,4 kcal 210 kJ / 50,2 kcal
Tłuszcz 0 g 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g
Węglowodany 82,1 g 12,3 g
w tym cukry 82,1 g 12,3 g
Błonnik 0 g 0 g
Białko 0,3 g 0,05 g
Sól 0,04 g 0,01 g
Methylglyoxal  >10 mg >1,5 mg

*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 33 porcji.

Opakowanie 500 g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.

Spożywanie Miodu Manuka MGO100+
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

Warunki przechowywania:
przechowywać w temperaturze pokojowej.
Masa netto: 500 g

Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia
Kraj produkcji: Nowa Zelandia

Naukowo potwierdzone ilości MGO™
Przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawane i mierzone z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu Manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją.

„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za wyjątkowość miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008
(zgłoszone do czasopisma Molecular Nutrition and Food Research, w styczniu 2008 roku: oryginalny tekst w języku angielskim, rozmowa z prof. Henle w języku polskim)

Te same badania naukowa wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu -  na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.

Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).
miod manuka

Produkt Methylglyoxal, mg/kg
Miód Manuka 30-800+
Inne miody 0-10
Inne produkty żywnościowe 0-50
 

Więcej informacji o miodzie Manuka:

 

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium