Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Miód Manuka MGO™ 100+ (wartość MGO™ nawet 179,7 mg/kg)
Skąd pochodzi Miód Manuka?
Miody Manuka pochodzi z dzikich terenów Nowej Zelandii. Nowa Zelandia jest naturalną ostoją wyjątkowych krzewów manuka (Leptospermum scoparium).
Czym jest miód manuka?
Miody manuka to miody jednorodne, wytwarzane podczas kwitnienia krzewów manuka, z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium porastających dzikie, ekologiczne tereny Nowej Zelandii. Miód manuka posiada wyjątkowy smak, lekko gorzki a jego zapach jest silnie aromatyczny z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu. Miód manuka charakteryzuje wysoka zawartość naturalnego związku o nazwie methylglyoxal (MGO™).
Czym jest MGO™?
MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za wyjątkowy składnik miodów manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów manuka- MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.
Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).
Badania zawartości methylglyoxalu w Miodach Manuka MGO™.
Badanie zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™ potwierdziły, że zawartość methylglyoxalu w miodach manuka jest wyższa, niż ta oznakowana na słoiczkach przez producenta. Klasyfikacja MGO™ mówi bowiem o najniższej, gwarantowanej wartości methylglyoxalu jaki wykazywała dana certyfikowana partia miodu.
Miód nektarowy manuka MGO™ 100+ (zawartość MGO™ nawet 179,7 mg/kg)
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 100 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).
Wartość odżywcza
w 100 g
w 15 g*
Wartość energetyczna
1400 kJ / 334,4 kcal
210 kJ / 50,2 kcal
Tłuszcz
0 g
0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
0 g
0 g
Węglowodany
82,1 g
12,3 g
w tym cukry
82,1 g
12,3 g
Błonnik
0 g
0 g
Białko
0,3 g
0,05 g
Sól
0,04 g
0,01 g
Methylglyoxal
>10 mg
>1,5 mg
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 33 porcji.
Opakowanie 500 g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.
Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 100+ Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej. Masa netto: 500 g
Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia Kraj produkcji: Nowa Zelandia
Weterynaryjny numer identyfikacyjny:14656022
Naukowo potwierdzone ilości MGO™ Przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawane i mierzone z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu Manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją.
„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za wyjątkowość miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008 (zgłoszone do czasopisma Molecular Nutrition and Food Research, w styczniu 2008 roku: oryginalny tekst w języku angielskim, rozmowa z prof. Henle w języku polskim)
Te same badania naukowa wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.
Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).
Najczęściej kupowany miód Manuka w Polsce. Półkilogramowe opakowanie nowozelandzkiego Miodu Manuka MGO™ 400+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera wysokie stężenie (400 mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla miodów Manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka.
Najmniejsze, 250 gramowe, opakowanie Miodu Manuka MGO™ 100+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera co najmniej 100 mg methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla Miodów Manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych Miodach Manuka.
Znajdujący się w składzie cukierków miód Manuka MGO™ 400+ ma wysoką zawartość methylglyoxalu powyżej 400 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). Dla porównania methylglyoxal w innych miodach nie przekracza 10 mg/kg. Methylglyoxal jest składnikiem, który odpowiada za unikalne właściwości miodów Manuka.
Cena:35,00 zł
Opinie o produkcie (3)
margin1
10 marca 2008
Kupilam ten miód by pomóc mojej trzyletniej corce, ktora
ma problemy z gardłem. często choruje, a leczona jest
zwykle antybiotykami. Corka bardzo chętnie pije miód i je
bezpośrednio z łyżeczki. Stosujemy go dopiero kilka dni i
jesteśmy dobrej myśli. Postawiłam na naturalne leczenie.
Pozdrawiam wszystkich!
TRoCIn
15 kwietnia 2008
Miodek pomaga mi w pozbyciu sie gazów jelitowych będących
jednym z objawów zespołu jelita nadwrażliwego. Polecam
tersa
8 marca 2009
Właśnie rozpoczęłam kurację swojego 11 letniego wnuka,
który od dłuższego czasu nie może pozbyc się kataru.
Wiążę z tym wielkie nadzieje, ale wystąpił mały problem
miód posiada dużą goryczkę - czy to jest normalne ? Jak
sobie z tym radzic. Dziecko bardzo niechętnia przyjmuje
miód, a nawet ma odruchy wymiotne.
margin1
Kupilam ten miód by pomóc mojej trzyletniej corce, ktora ma problemy z gardłem. często choruje, a leczona jest zwykle antybiotykami. Corka bardzo chętnie pije miód i je bezpośrednio z łyżeczki. Stosujemy go dopiero kilka dni i jesteśmy dobrej myśli. Postawiłam na naturalne leczenie. Pozdrawiam wszystkich!
TRoCIn
Miodek pomaga mi w pozbyciu sie gazów jelitowych będących jednym z objawów zespołu jelita nadwrażliwego. Polecam
tersa
Właśnie rozpoczęłam kurację swojego 11 letniego wnuka, który od dłuższego czasu nie może pozbyc się kataru. Wiążę z tym wielkie nadzieje, ale wystąpił mały problem miód posiada dużą goryczkę - czy to jest normalne ? Jak sobie z tym radzic. Dziecko bardzo niechętnia przyjmuje miód, a nawet ma odruchy wymiotne.