Według badań z 2022 roku Miód Manuka MGO™ 100+ Manuka Health posiada nawet do 323,5 mg methylglyoxalu na kg.
Jeśli jesteś fanem miodu manuka, uwielbiasz jego smak, a zawartość Twojego słoiczka znika w zastraszającym tempie to wybór idealny dla Ciebie. Duże, ekonomiczne opakowanie Miodu Manuka MGO™ 100+ to aż 1 kg oryginalnego, certyfikowanego miodu manuka. Miód Manuka 100+ to doskonały pomysł na początek dnia dla całej rodziny. Idealnie komponuje się z menu śniadaniowym: owsianką, musli, jogurtem czy jako słodki dodatek do napojów.
Wybierając duże opakowanie ograniczasz produkcję odpadów: jedno opakowanie zawiera tyle miodu manuka co 2 słoiczki 500g lub aż 4 słoiczki 250g! Dodatkowo kurier przyjeżdża do Ciebie tylko raz ograniczając tym samym ślad węglowy. To rozsądny wybór jeśli Miód Manuka MGO™ 100+ skradł Twoje podniebienie, lub jeśli po prostu chcesz mieć miód manuka pod ręką na dłużej.
Wysoka zawartość MGO™
Badania dotyczące stężeń methylglyoxalu w Miodzie Manuka MGO™ marki Manuka Health potwierdziły, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach manuka może być wyższa, niż ta deklarowana przez producenta. Jest to naturalne zjawisko wynikające z procesu dojrzewania miodu wraz z biegiem czasu.
Gwarantowana zawartość MGO™ |
Rzeczywista zawartość MGO™ w 2022 roku |
Rzeczywista zawartość MGO™ w 2020 roku |
Rzeczywista zawartość MGO™ w 2018 roku |
Średnia zawartość MGO™ |
550+ |
954,1 mg/kg |
678,2 mg/kg |
770,5 mg/kg |
800,9 mg/kg |
400+ |
777,8 mg/kg |
538,5 mg/kg |
608,1 mg/kg |
641,5 mg/kg |
250+ |
504,9 mg/kg |
426,1 mg/kg |
381,8 mg/kg |
437,6 mg/kg |
100+ |
323,5 mg/kg |
205,7 mg/kg |
179,7 mg/kg |
236,3 mg/kg
|
Przeczytaj więcej o badaniach methylglyoxalu
Jak powstaje MGO™?
MGO™ czyli methylglyoxal powstaje podczas dojrzewania i przechowywania miodu manuka w zakładach produkcyjnych w Nowej Zelandii. Dihydroxyaceton (DHA) występujący naturalnie w nektarze kwiatów krzewu manuka przekształca się wtedy w MGO. Im dłużej miód dojrzewa i jest przechowywany, tym większa część związku DHA zostaje przekształcona w MGO. Nowa Zelandia jest państwem położonym daleko od Polski, dlatego od momentu badania miodu w manuka Health New Zealand do dostarczenia miodów do naszego kraju mija adekwatna do odległości ilość czasu, która pozwala na wzrost poziomu MGO. Kupując Miód Manuka MGO™ możesz mieć pewność, że zawiera znacznie więcej methylglyoxalu, niż zadeklarował producent, a to właśnie methylglyoxal czyni miód manuka wyjątkowym.
Na rynku mogą pojawiać się miody manuka z deklarowaną zawartością MGO™ sięgającą nawet 2000 mg/kg. Należy zachować ostrożność wybierając tego typu produkty. Tak wysokie stężenie methylglyoxalu nie jest naturalnym zjawiskiem i może wynikać z niedopuszczalnego przegrzania miodu w czasie jego pakowania i przechowywania. Przegrzanie miodu prowadzi do utraty jego cennych właściwości i powstania dużych ilości związku 5-hydroksymethylfurfuralu (tzw. HMF). Wysokie stężenie HMF może również świadczyć o zafałszowaniu miodu, poprzez dodatek sacharozy lub syropów. Jest to charakterystyczny parametr dla miodów sztucznych.
Z tego powodu do sprzedaży zostały wprowadzone miody manuka, w których zawartość methyloglyoxalu oznaczana jest w momencie umieszczania produktu w opakowaniach jednostkowym w Nowej Zelandii i zawiera się w bezpiecznym przedziale od 30 do 550 mg/kg. Należy przy tym pamiętać, że wzrost zawartości methylglyoxalu w prawidłowo pozyskiwanym i przechowywanym miodzie manuka jest procesem w pełni naturalnym. Czystość Miodów Manuka MGO™ potwierdzają wyniki badań zawartości methylglyoxalu, a także innych ważnych parametrów jakościowych m.in. liczby diastazowej czy zawartość HMF.
Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów manuka w Nowej Zelandii i na świecie (www.manukahealth.co.nz).
Miód Nektarowy Manuka MGO™ 100+ (nawet 323,5 mg MGO/kg)
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 100 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach manuka).
Wartość odżywcza |
w 100 g |
w 15 g* |
Wartość energetyczna |
1400 kJ/ 335 kcal |
210 kJ/ 50 kcal |
Tłuszcz |
0 g |
0 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g |
0 g |
Węglowodany |
82,1 g |
12,3 g |
- w tym cukry |
82,1 g |
12,3 g |
Białko |
0 g |
0 g |
Sól |
0,03 g |
0 g |
Methylglyoxal |
>10 mg |
>1,5 mg |
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 67 porcji.
Masa netto: 1 kg
Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia