Miód Manuka MGO™ 250+ Nektarowy 1 kg (nawet 381,8 mg MGO/kg)

Miód Manuka MGO 250+ nektarowy 1kg
  • promocja
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 414,00 zł 460,00 zł 414.00
ilość szt
Zyskujesz 2 070 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO™ 250+

Czy można mieć jeszcze więcej kultowego Miodu Manuka MGO™ 250+? Miód Manuka MGO 250+ to najczęściej wybierany Miód przez naszych klientów. Skoro znasz już wyjątkowe właściwości Miodu Manuka, zrób jego zapas i ciesz się nim dłużej. 

Duża pojemność. Dużo korzyści. Zyskasz Ty i cała rodzina.

Skąd pochodzi Miód Manuka?

Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.

Badania miodów manuka

Przeprowadzone w 2018 roku badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™, okazały się niezwykle optymistyczne. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach Manuka może być nawet o 200 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta.

miód manuka

Przeczytaj więcej o badaniach methylglyoxalu



Czym jest Miód Manuka?

Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Oryginalne Miody Manuka powinny charakteryzować się: odpowiednim zakresem przewodności właściwej, wyjątkowym smakiem określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatycznym zapachem z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charakterystycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™)

(Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).

Czym jest MGO?

MGO™ to skrót od Methylglyoxal – substancji naturalnej uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka. Właśnie ze względu na wysoką zawartość MGO, miody te odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia  i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.

Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).

MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO™ 250+ (nawet 381,8 mg MGO/kg)

Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 250 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).

Składniki: miód z krzewu Manuka 100%

Wartość odżywcza w 100 g w 15 g*
Wartość energetyczna 1400 kJ / 335 kcal 210 kJ / 50 kcal
Tłuszcz 0 g 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g
Węglowodany 82,1 g 12,3 g
w tym cukry 82,1 g 12,3 g
Błonnik 0 g 0 g
Białko 0 g 0 g
Sól 0,03 g 0 g
Methylglyoxal  >25 mg >3,75 mg

*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 67 porcji.

Opakowanie 1 kg przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa miesiące.

Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 250+

Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.
Masa netto: 1 kg

Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia
Kraj produkcji: Nowa Zelandia

Weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14656022

Naukowo potwierdzone ilości MGO™

W 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją.

„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za unikatowe właściwości miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008

Te same badania naukowe wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu -  na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.

Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).

Produkt Methylglyoxal, mg/kg
Miód Manuka 30-800+
Inne miody 0-10
Inne produkty żywnościowe 0-50

 
Więcej informacji o miodzie Manuka:

 

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium