Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Badania miodów manuka
Przeprowadzone w 2018 roku badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™, okazały się niezwykle optymistyczne. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach Manuka może być nawet o 200 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta.
W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).
Czym jest MGO™
MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™ która jest obiektywna i powtarzalna.
Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 250 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).
Składniki: miód z krzewu Manuka 100%
Wartość odżywcza
w 100 g
w 15 g*
Wartość energetyczna
1400 kJ / 334 kcal
210 kJ / 50,2 kcal
Tłuszcz
0 g
0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
0 g
0 g
Węglowodany
82,1 g
12,3 g
w tym cukry
82,1 g
12,3 g
Błonnik
0 g
0 g
Białko
0,3 g
0,05 g
Sól
0,04 g
0,01 g
Methylglyoxal
>25 mg
>3,75 mg
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 33 porcji.
Opakowanie 500 g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.
Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 250+ (nawet do 381,8 mg/kg MGO) Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej. Masa netto: 500 g
Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia Kraj produkcji: Nowa Zelandia
Weterynaryjny numer identyfikacyjny:14656022
Naukowo potwierdzone ilości MGO™ Przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawana i mierzona z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu Manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją.
„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za wyjątkowość miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008 (zgłoszone do czasopisma Molecular Nutrition and Food Research, w styczniu 2008 roku: oryginalny tekst w języku angielskim, rozmowa z prof. Henle w języku polskim)
Te same badania naukowa wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.
Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).
Najczęściej kupowany miód Manuka w Polsce. Półkilogramowe opakowanie nowozelandzkiego Miodu Manuka MGO™ 400+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera wysokie stężenie (400 mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla miodów Manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka.
Małe, 250 gramowe opakowanie nowozelandzkiego Miodu Manuka MGO™ 250+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera wysokie stężenie (250 mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla Miodów Manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych Miodach Manuka.
Cena:112,00 zł
Opinie o produkcie (3)
sobol
7 stycznia 2009
Właśnie kupiłem 2 duże słoiki tego miodu. Praktycznie przez
całą zimę mam infekcje gardła i mam nadzieję że ten miód
coś na to zaradzi. Jak na razie mogę bardzo pozytywnie
ocenić obsługę firmy, dobry kontakt i bardzo szybka
dostawa. Miód smaczny, lekko płynna konsystencja, gęsty,
aksamitny a czy działa i mi pomoże to się okaże. Dzieciom
też smakuje.
Pozdrawiam wszystkich i życzę skutecznych kuracji.
Bożena Saciuk
9 maja 2014
Dziękuję za dobrą obsługę oraz szybką dostawę miodu, już po raz drugi. On na pewno pomaga przy refluksie żołądkowym, ale potrzebna jest dłuższa kuracja.
KURZAWSKA MARIA.
13 marca 2015
Wsuper markiecje w Holandi można kupić słoik 100gr,za 5 euro,Ojego specjalnych właściwościach nie piszą.Do 1 roku dzieci nie mogą go zażtwac.
sobol
Właśnie kupiłem 2 duże słoiki tego miodu. Praktycznie przez całą zimę mam infekcje gardła i mam nadzieję że ten miód coś na to zaradzi. Jak na razie mogę bardzo pozytywnie ocenić obsługę firmy, dobry kontakt i bardzo szybka dostawa. Miód smaczny, lekko płynna konsystencja, gęsty, aksamitny a czy działa i mi pomoże to się okaże. Dzieciom też smakuje. Pozdrawiam wszystkich i życzę skutecznych kuracji.
Bożena Saciuk
Dziękuję za dobrą obsługę oraz szybką dostawę miodu, już po raz drugi. On na pewno pomaga przy refluksie żołądkowym, ale potrzebna jest dłuższa kuracja.
KURZAWSKA MARIA.
Wsuper markiecje w Holandi można kupić słoik 100gr,za 5 euro,Ojego specjalnych właściwościach nie piszą.Do 1 roku dzieci nie mogą go zażtwac.