Dlaczego Miód Manuka jest tak wyjątkowy?
Miód Manuka produkowany był przez pszczoły przywiezione ze Starego Kontynentu, w pierwszych dekadach po przybyciu Europejczyków (początek XIX wieku). Początkowo nie cieszył się zainteresowaniem ze względu na swój specyficzny, intensywny smak. Dopiero w latach 30-tych ubiegłego stulecia zwrócono na niego uwagę.
Pierwszy miód, który jest tak szeroko badany i rozpoznawany ze względu na wysoką zawartość methylglyoxalu (MGO)
Miód Manuka jest przedmiotem szeroko zakrojonych badań naukowych wysokiej zawartości MGO, która odróżnia go od innych miodów i sprawiają, że jest on tak wysoko ceniony na całym świecie. Produkcja miodu Manuka wymaga szczególnej troski i dużego doświadczenia. Wykazano, że methylglyoxal (MGO) jest naturalnie występującym związkiem, który sprawia, że miód Manuka jest tak wyjątkowy. MGO powstaje w miodzie z nektaru manuka. Podczas dojrzewania miodu, zawartość MGO może wzrastać.
W celu osiągnięcia odpowiedniego stężenia MGO, Miód Manuka wymaga odpowiedniego przechowywania, a dokładne sprawdzenie miodu jest niezbędne do potwierdzenia jego jakości i czystości. Na wszystkich etapach tego procesu należy przestrzegać rygorystycznych przepisów. Czytaj więcej o methylglyoxalu
Czytaj więcej o methylglyoxalu
302,00 zł
155,00 zł
109,80 zł
Cena regularna:
122,00 zł
242,00 zł
470,00 zł
89,10 zł
Cena regularna:
99,00 zł