Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Promocja

Siedlisko Manuki w Nowej Zelandii

Dlaczego Miód Manuka jest tak wyjątkowy?

Miód Manuka produkowany był przez pszczoły przywiezione ze Starego Kontynentu, w pierwszych dekadach po przybyciu Europejczyków (początek XIX wieku). Początkowo nie cieszył się zainteresowaniem ze względu na swój specyficzny, intensywny smak. Dopiero w latach 30-tych ubiegłego stulecia zwrócono na niego uwagę. 

 

Pierwszy miód, który jest tak szeroko badany i rozpoznawany ze względu na wysoką zawartość methylglyoxalu (MGO)

Zdrowie z Miodem Manuka



Miód Manuka jest przedmiotem szeroko zakrojonych badań naukowych wysokiej zawartości MGO, która odróżnia go od innych miodów i sprawiają, że jest on tak wysoko ceniony na całym świecie. Produkcja miodu Manuka wymaga szczególnej troski i dużego doświadczenia. Wykazano, że methylglyoxal (MGO) jest naturalnie występującym związkiem, który sprawia, że miód Manuka jest tak wyjątkowy. MGO powstaje w miodzie z nektaru manuka. Podczas dojrzewania miodu, zawartość MGO może wzrastać.

W celu osiągnięcia odpowiedniego stężenia MGO, Miód Manuka wymaga odpowiedniego przechowywania, a dokładne sprawdzenie miodu jest niezbędne do potwierdzenia jego jakości i czystości. Na wszystkich etapach tego procesu należy przestrzegać rygorystycznych przepisów. Czytaj więcej o methylglyoxalu

Czytaj więcej o methylglyoxalu

Co to jest Miód Manuka i dlaczego jest wyjątkowy?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium