Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Badania miodów manuka
Przeprowadzone w 2018 roku badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™, okazały się niezwykle optymistyczne. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach Manuka może być nawet o 200 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta.
W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charakterystycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).
Czym jest MGO™?
MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.
Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 550 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).
Składniki: miód z krzewu Manuka 100%
Wartość odżywcza
w 100 g
w 15 g*
Wartość energetyczna
1400 kJ / 334 kcal
210 kJ / 50,2 kcal
Tłuszcz
0 g
0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
0 g
0 g
Węglowodany
82,1 g
12,3 g
w tym cukry
82,1 g
12,3 g
Błonnik
0 g
0 g
Białko
0,3 g
0,05 g
Sól
0,04 g
0,01 g
Methylglyoxal
>55 mg
>8,25 mg
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 17 porcji.
Opakowanie 250g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie. Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 550+ Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.
Masa netto: 250 g
Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia Kraj produkcji: Nowa Zelandia
Weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14656022
Naukowo potwierdzone ilości MGO™
Przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawana i mierzona z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu Manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją.
„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za wyjątkowość miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008 (zgłoszone do czasopisma Molecular Nutrition and Food Research, w styczniu 2008 roku: oryginalny tekst w języku angielskim, rozmowa z prof. Henle w języku polskim)
Te same badania naukowe wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.
Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).
Pasta do zębów z Miodem Manuka MGO™ 400+, Propolisem BIO30™ i olejkiem Manuka
łączy w sobie trzy naturalne, aktywne składniki. Nowozelandzki propolis BIO30™ pomaga w skutecznej higienie jamy ustnej, dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości BIOflawonoidów. Pasta manuka to świetna alternatywa dla zwykłych past do zębów.
Najczęściej kupowany miód Manuka w Polsce. Półkilogramowe opakowanie nowozelandzkiego Miodu Manuka MGO™ 400+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera wysokie stężenie (400 mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla miodów Manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka.
Półkilogramowe opakowanie miodu nektarowego Manuka MGO™ 550+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera najwyższe stężenie (co najmniej 550mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla miodów Manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka.
Cena:422,40 zł497,00 zł
Opinie o produkcie (4)
gkrafiuk
23 lipca 2009
Miód manuka rzeczywiście pomaga. Po 2 słoiczkach MGO 400+
500g gronkowiec złocisty zginął. Jestem bardzo zadowolona
bo antybiotyk nie był skuteczny w walce z tą bekterią.
Polecam zakupy miodu. Super pozytyw!
20 października 2009
KATKA4,20.10.2009
Miód manuka polecił mi mój starszy brat ,ktory po
szczegółowych badaniach dowiedział się że ma aktywną
bakterie Helicobacter i zaczął się leczyć miodem manuka.
Ja często miałam anginę i prawie raz w miesiacu
przyjmowałam antybiotyki ponieważ żadne inne leczenie nie
dawało skutku.Po roku postanowiłam zrobić wymaz z gardla bo
te ciągłe bóle doprowadzały mnie do szaleństwa.Okazało się
że mam gronkowca, na którego nie ma siły.Nie zastanawiałam
się wogóle i zamówiłam Active Manuka MGO 550+ oraz kilka
innych produktów,jestem bardzo zadowolona z efektów i
działania tych cudownych miodow.To niewiarygodne jakie
silne mają działanie.Dla jasności kontrolnych badań nie
robiłam ale nie mam już problemów z gardłem i to
najważniejsze.Miody nadal kupuje i będę kupowała ponieważ
podaje je całej rodzinie w okresie jesienno-zimowym
profilaktycznie.Mój synek już zaczął przynosić katarek i
kaszelek z przedszkola ale po 3 dniach lizania pysznego
miodziku nie ma śladu przeziębienia.Polecam go wszystkim
którzy stracili już wiarę i siłę na swoją poprawę zdrowia i
samopoczucia.POZDRAWIAM
kreska
20 stycznia 2011
Wprawdzie miałam zamiar się wypowiedzieć dopiero po zużyciu
pasty do zębów z miodem Manuka, ale już teraz mogę coś o nim
napisać. Po pierwsze, po 3 łyżeczkach (półtora dnia
stosowania) przeszły mi dolegliwości jelitowo-żołądkowe,
czyli ból brzucha i biegunka. Po drugie, posmarowałam dwa
razy opryszczkę na wardze i wyraźnie przyschła, chociaż
wywołana jest, jak powszechnie wiadomo, wirusem. Teraz wraz
z mężem profilaktycznie jemy miód dwa razy dziennie po
łyżeczce do herbaty. Od trzech dni myję zęby pastą z miodem,
ale na razie nic nie mogę powiedzieć o jej działaniu. Liczę,
że zmniejszy osadzanie się kamienia. Co do wysyłki, to
produkty dostałam w ciągu dwóch dni od zamówienia. Miód
poleciłam swoim znajomym i rodzinie. Kilka osób już go kupiło.
Kurzawska Maria
24 kwietnia 2015
Ustaly bóle żoładka juz po jednym słoiku.Latami cierpiałam na kwasy żołądkowe tak zwana ZCAGA.pOPROSTU NIE WIERZYŁAM.Lecz biore tylko jedną łyżeczke dziennie rozpuszczając w szklanej przegotowanej wodzie letniej.Mam 86 lat i kwasy zginely tak zwane kwasy solne.Ale kupuje w Holandi i można je kupić normalnie przy wszystkich rodzajów miodów, Słoik małej wielkości można kupić za 5 euro ---20zl.JEST to orginalny miod MANUKA.Super Markiet Jumbo.
gkrafiuk
Miód manuka rzeczywiście pomaga. Po 2 słoiczkach MGO 400+ 500g gronkowiec złocisty zginął. Jestem bardzo zadowolona bo antybiotyk nie był skuteczny w walce z tą bekterią. Polecam zakupy miodu. Super pozytyw!
KATKA4,20.10.2009 Miód manuka polecił mi mój starszy brat ,ktory po szczegółowych badaniach dowiedział się że ma aktywną bakterie Helicobacter i zaczął się leczyć miodem manuka. Ja często miałam anginę i prawie raz w miesiacu przyjmowałam antybiotyki ponieważ żadne inne leczenie nie dawało skutku.Po roku postanowiłam zrobić wymaz z gardla bo te ciągłe bóle doprowadzały mnie do szaleństwa.Okazało się że mam gronkowca, na którego nie ma siły.Nie zastanawiałam się wogóle i zamówiłam Active Manuka MGO 550+ oraz kilka innych produktów,jestem bardzo zadowolona z efektów i działania tych cudownych miodow.To niewiarygodne jakie silne mają działanie.Dla jasności kontrolnych badań nie robiłam ale nie mam już problemów z gardłem i to najważniejsze.Miody nadal kupuje i będę kupowała ponieważ podaje je całej rodzinie w okresie jesienno-zimowym profilaktycznie.Mój synek już zaczął przynosić katarek i kaszelek z przedszkola ale po 3 dniach lizania pysznego miodziku nie ma śladu przeziębienia.Polecam go wszystkim którzy stracili już wiarę i siłę na swoją poprawę zdrowia i samopoczucia.POZDRAWIAM
kreska
Wprawdzie miałam zamiar się wypowiedzieć dopiero po zużyciu pasty do zębów z miodem Manuka, ale już teraz mogę coś o nim napisać. Po pierwsze, po 3 łyżeczkach (półtora dnia stosowania) przeszły mi dolegliwości jelitowo-żołądkowe, czyli ból brzucha i biegunka. Po drugie, posmarowałam dwa razy opryszczkę na wardze i wyraźnie przyschła, chociaż wywołana jest, jak powszechnie wiadomo, wirusem. Teraz wraz z mężem profilaktycznie jemy miód dwa razy dziennie po łyżeczce do herbaty. Od trzech dni myję zęby pastą z miodem, ale na razie nic nie mogę powiedzieć o jej działaniu. Liczę, że zmniejszy osadzanie się kamienia. Co do wysyłki, to produkty dostałam w ciągu dwóch dni od zamówienia. Miód poleciłam swoim znajomym i rodzinie. Kilka osób już go kupiło.
Kurzawska Maria
Ustaly bóle żoładka juz po jednym słoiku.Latami cierpiałam na kwasy żołądkowe tak zwana ZCAGA.pOPROSTU NIE WIERZYŁAM.Lecz biore tylko jedną łyżeczke dziennie rozpuszczając w szklanej przegotowanej wodzie letniej.Mam 86 lat i kwasy zginely tak zwane kwasy solne.Ale kupuje w Holandi i można je kupić normalnie przy wszystkich rodzajów miodów, Słoik małej wielkości można kupić za 5 euro ---20zl.JEST to orginalny miod MANUKA.Super Markiet Jumbo.