Poznaj certyfikowany Miód Manuka MGO™ 550+
Dlaczego warto wybrać certyfikowany Miód Manuka o wysokim stężeniu MGO™?
Odkryj wyjątkowość produktu od Manuka Health New Zealand, marki, która już od 15 lat zyskuje uznanie na polskim rynku, będąc jednocześnie numerem jeden w Europie. Dlaczego jest to wybór, który warto rozważyć:
-
Sprawdzona marka z wieloletnim doświadczeniem w Polsce: Jako specjaliści w dziedzinie Miodów Manuka, oferujemy produkt, który zyskał uznanie na rynku dzięki gwarancji jakości, ciesząc się zaufaniem klientów na przestrzeni lat.
-
Certyfikat gwarantujący najwyższą jakość i oryginalność: Miód Manuka MGO™ 550+ Manuka Health New Zealand spełnia wszystkie rygorystyczne standardy jakości, co potwierdza posiadanie certyfikatu i numeru RMP ID, będącego gwarancją autentyczności i najwyższego standardu produktu.
- Rozlewany i pieczętowany w Nowej Zelandii: Zależy nam, abyś otrzymał produkt w najczystszej formie, bezpośrednio z miejsca, gdzie powstaje najwyższej jakości miód Manuka.
- Najwyższa zawartość Methylglyoxalu (MGO™): Potwierdzone badaniami zawartość methylglyoxalu na poziomie nawet 954,1 mg/kg jest gwarantem wyjątkowej jakości produktu.
- Wyjątkowy smak i konsystencja: Miodów Manuka MGO™ 550+ zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy, oferując doznania, których nie zapewni żaden inny produkt.
- Opakowanie spełnia nie tylko funkcję ochronną, ale także stanowi symbol gwarancji jakości produktu. Dzięki specjalnej etykiecie Lift 'n' Peel™ pod wieczkiem, mamy pewność, że zawartość jest nie naruszona i zachowała swoją pierwszą świeżość od momentu produkcji w Nowej Zelandii.
Zapraszamy do podróży po świecie miodu Manuka, w której to jakość idzie w parze z tradycją i doświadczeniem, a każdy słoik to obietnica wyjątkowego doświadczenia.
Skąd pochodzi Miód Manuka?
Miody manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Badania miodów manuka
Przeprowadzone w 2022 roku badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™, okazały się niezwykle optymistyczne. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach manuka może być nawet o 400 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta. Jest to naturalne zjawisko wynikające z procesu dojrzewania miodu wraz z biegiem czasu.
Gwarantowana zawartość MGO™ |
Rzeczywista zawartość MGO™ w 2022 roku |
Rzeczywista zawartość MGO™ w 2020 roku |
Rzeczywista zawartość MGO™ w 2018 roku |
Średnia zawartość MGO™ |
550+ |
954,1 mg/kg |
678,2 mg/kg |
770,5 mg/kg |
800,9 mg/kg |
400+ |
777,8 mg/kg |
538,5 mg/kg |
608,1 mg/kg |
641,5 mg/kg |
250+ |
504,9 mg/kg |
426,1 mg/kg |
381,8 mg/kg |
437,6 mg/kg |
100+ |
323,5 mg/kg |
205,7 mg/kg |
179,7 mg/kg |
236,3 mg/kg
|
Przeczytaj więcej o badaniach methylglyoxalu
Czym jest Miód Manuka?
W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charakterystycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).
Czym jest MGO™?
MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.
Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).
MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO™ 550+ (nawet 954,1 mg MGO/kg)
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 550 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).
Wartość odżywcza |
w 100 g |
w 15 g* |
Wartość energetyczna |
1400 kJ / 335 kcal |
210 kJ / 50 kcal |
Tłuszcz |
0 g |
0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g |
0 g |
Węglowodany |
82,1 g |
12,3 g |
w tym cukry |
82,1 g |
12,3 g |
Błonnik |
0 g |
0 g |
Białko |
0 g |
0 g |
Sól |
0,03 g |
0 g |
Methylglyoxal |
>55 mg |
>8,25 mg |
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 17 porcji.
Opakowanie 250g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie.
Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 550+
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.
Masa netto: 250 g
Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia
Kraj produkcji: Nowa Zelandia
Naukowo potwierdzone ilości MGO™
Przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawana i mierzona z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu manuka z prawdziwie naukową precyzją.
„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za wyjątkowość miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008
(zgłoszone do czasopisma Molecular Nutrition and Food Research, w styczniu 2008 roku: oryginalny tekst w języku angielskim, rozmowa z prof. Henle w języku polskim)
Te same badania naukowe wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.
Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).
Produkt |
Methylglyoxal, mg/kg |
Miód Manuka |
30-800+ |
Inne miody |
0-10 |
Inne produkty żywnościowe |
0-50 |