Miód Manuka 550+ MGO™ 250g (nawet 770,5 mg MGO/kg)
Skąd pochodzi Miód Manuka?
Miody manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Badania miodów manuka
Przeprowadzone w 2018 roku badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™, okazały się niezwykle optymistyczne. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach manuka może być nawet o 200 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta.

Przeczytaj więcej o badaniach methylglyoxalu
Czym jest Miód Manuka?
W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charakterystycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).
Czym jest MGO™?
MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.
Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).
MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO™ 550+ (nawet 770,5 mg MGO/kg)
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 550 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).
Wartość odżywcza |
w 100 g |
w 15 g* |
Wartość energetyczna |
1400 kJ / 335 kcal |
210 kJ / 50 kcal |
Tłuszcz |
0 g |
0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g |
0 g |
Węglowodany |
82,1 g |
12,3 g |
w tym cukry |
82,1 g |
12,3 g |
Błonnik |
0 g |
0 g |
Białko |
0 g |
0 g |
Sól |
0,03 g |
0 g |
Methylglyoxal |
>55 mg |
>8,25 mg |
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 17 porcji.
Opakowanie 250g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie.
Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 550+
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.
Masa netto: 250 g
Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia
Kraj produkcji: Nowa Zelandia
Weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14656022
Naukowo potwierdzone ilości MGO™
Przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawana i mierzona z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu manuka z prawdziwie naukową precyzją.
„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za wyjątkowość miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008
(zgłoszone do czasopisma Molecular Nutrition and Food Research, w styczniu 2008 roku: oryginalny tekst w języku angielskim, rozmowa z prof. Henle w języku polskim)
Te same badania naukowe wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.
Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).

Produkt |
Methylglyoxal, mg/kg |
Miód Manuka |
30-800+ |
Inne miody |
0-10 |
Inne produkty żywnościowe |
0-50 |
Więcej informacji o miodzie Manuka:
gkrafiuk
Miód manuka rzeczywiście pomaga. Po 2 słoiczkach MGO 400+ 500g gronkowiec złocisty zginął. Jestem bardzo zadowolona bo antybiotyk nie był skuteczny w walce z tą bekterią. Polecam zakupy miodu. Super pozytyw!
KATKA4,20.10.2009 Miód manuka polecił mi mój starszy brat ,ktory po szczegółowych badaniach dowiedział się że ma aktywną bakterie Helicobacter i zaczął się leczyć miodem manuka. Ja często miałam anginę i prawie raz w miesiacu przyjmowałam antybiotyki ponieważ żadne inne leczenie nie dawało skutku.Po roku postanowiłam zrobić wymaz z gardla bo te ciągłe bóle doprowadzały mnie do szaleństwa.Okazało się że mam gronkowca, na którego nie ma siły.Nie zastanawiałam się wogóle i zamówiłam Active Manuka MGO 550+ oraz kilka innych produktów,jestem bardzo zadowolona z efektów i działania tych cudownych miodow.To niewiarygodne jakie silne mają działanie.Dla jasności kontrolnych badań nie robiłam ale nie mam już problemów z gardłem i to najważniejsze.Miody nadal kupuje i będę kupowała ponieważ podaje je całej rodzinie w okresie jesienno-zimowym profilaktycznie.Mój synek już zaczął przynosić katarek i kaszelek z przedszkola ale po 3 dniach lizania pysznego miodziku nie ma śladu przeziębienia.Polecam go wszystkim którzy stracili już wiarę i siłę na swoją poprawę zdrowia i samopoczucia.POZDRAWIAM
kreska
Wprawdzie miałam zamiar się wypowiedzieć dopiero po zużyciu pasty do zębów z miodem Manuka, ale już teraz mogę coś o nim napisać. Po pierwsze, po 3 łyżeczkach (półtora dnia stosowania) przeszły mi dolegliwości jelitowo-żołądkowe, czyli ból brzucha i biegunka. Po drugie, posmarowałam dwa razy opryszczkę na wardze i wyraźnie przyschła, chociaż wywołana jest, jak powszechnie wiadomo, wirusem. Teraz wraz z mężem profilaktycznie jemy miód dwa razy dziennie po łyżeczce do herbaty. Od trzech dni myję zęby pastą z miodem, ale na razie nic nie mogę powiedzieć o jej działaniu. Liczę, że zmniejszy osadzanie się kamienia. Co do wysyłki, to produkty dostałam w ciągu dwóch dni od zamówienia. Miód poleciłam swoim znajomym i rodzinie. Kilka osób już go kupiło.
Kurzawska Maria
Ustaly bóle żoładka juz po jednym słoiku.Latami cierpiałam na kwasy żołądkowe tak zwana ZCAGA.pOPROSTU NIE WIERZYŁAM.Lecz biore tylko jedną łyżeczke dziennie rozpuszczając w szklanej przegotowanej wodzie letniej.Mam 86 lat i kwasy zginely tak zwane kwasy solne.Ale kupuje w Holandi i można je kupić normalnie przy wszystkich rodzajów miodów, Słoik małej wielkości można kupić za 5 euro ---20zl.JEST to orginalny miod MANUKA.Super Markiet Jumbo.
Marek
Miód smaczny i zdrowy. Nikogo nie trzeba przekonywać.