Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Badania miodów manuka
Przeprowadzone w 2018 roku badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™, okazały się niezwykle optymistyczne. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach Manuka może być nawet o 200 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta.
W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charakterystycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).
Czym jest MGO™?
MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.
Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 550 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).
Składniki: miód z krzewu Manuka 100%
Wartość odżywcza
w 100 g
w 15 g*
Wartość energetyczna
1400 kJ / 334 kcal
210 kJ / 50,2 kcal
Tłuszcz
0 g
0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
0 g
0 g
Węglowodany
82,1 g
12,3 g
w tym cukry
82,1 g
12,3 g
Błonnik
0 g
0 g
Białko
0,3 g
0,05 g
Sól
0,04 g
0,01 g
Methylglyoxal
>55 mg
>8,25 mg
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 33 porcji.
Opakowanie 500 g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około pięć tygodni.
Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 550+ (nawet do 770,5 mg/kg MGO) Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.
Masa netto: 500 g
Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia Kraj produkcji: Nowa Zelandia
Weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14656022
Naukowo potwierdzone ilości MGO™
Przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawana i mierzona z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu Manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją.
„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za unikatowe właściwości miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008
Te same badania naukowe wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.
Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).
Miód Manuka 550+ MGO (nawet do 770,5 mg/kg MGO) - 3 sztuki w zestawie
W pakiecie otrzymują Państwo:
trzy Miody Manuka MGO® 550+ w słoikach 250 g z rabatem 15%
przesyłkę kurierem GRATIS
Dodatkowy rabat 3% za zakup w zestawie
Cena:633,20 zł768,00 zł
Opinie o produkcie (1)
kstachurski@delta-design.pl
17 kwietnia 2012
Doskonały.Tak można najkrócej opisać ten miód.Spory czas temu wystąpiły u mnie bóle brzucha.Po wizycie u lekarza otrzymałem skierowanie na gastoroskopie.Wynik helicobacter.
Po długiej kuracji antybiotykowej zrobiłem badania i testy.Niestety wyszły pozytywnie.Dalsza kuracja antbiotykowa przerażała mnie.Zacząłem szukać alternatywy.Znajomy opowiedział mi że u niego w rodzinie też był przypadek helicobakterii i mówił o jakimś specyfiku który pomógł tej osobie.Poprosiłem o kontakt i w ten sposób trafiłem na kogoś komu Manuka pomogła.Wcześniej czytałem coś o miodach Manuka ale bardzo sceptycznie do tego podchodziłem.Wiele jest "cudownych" specyfików na rynku,które poza uszczupleniem portfela nic innego nie potrafią.Miód zakupiłem w punkcie na ul.Ostrobramskiej w "Promenadzie".Po dwóch miesiącach i kolejnych badaniach stwierdzono że nie mam już helicobacterii.W tej chwili stosuje miód jedynie profilaktycznie tak na wszelki wypadek.Jeszcze raz gorąco polecam.
Krzysztof.
kstachurski@delta-design.pl
Doskonały.Tak można najkrócej opisać ten miód.Spory czas temu wystąpiły u mnie bóle brzucha.Po wizycie u lekarza otrzymałem skierowanie na gastoroskopie.Wynik helicobacter. Po długiej kuracji antybiotykowej zrobiłem badania i testy.Niestety wyszły pozytywnie.Dalsza kuracja antbiotykowa przerażała mnie.Zacząłem szukać alternatywy.Znajomy opowiedział mi że u niego w rodzinie też był przypadek helicobakterii i mówił o jakimś specyfiku który pomógł tej osobie.Poprosiłem o kontakt i w ten sposób trafiłem na kogoś komu Manuka pomogła.Wcześniej czytałem coś o miodach Manuka ale bardzo sceptycznie do tego podchodziłem.Wiele jest "cudownych" specyfików na rynku,które poza uszczupleniem portfela nic innego nie potrafią.Miód zakupiłem w punkcie na ul.Ostrobramskiej w "Promenadzie".Po dwóch miesiącach i kolejnych badaniach stwierdzono że nie mam już helicobacterii.W tej chwili stosuje miód jedynie profilaktycznie tak na wszelki wypadek.Jeszcze raz gorąco polecam. Krzysztof.