Sernik z Miodem Manuka MGO™ na Wielkanoc

Zgodnie z tradycją na polskim wielkanocnym stole królują jaja, pasztety, białe kiełbasy, wędliny i rzecz jasna – ciasta. Najpopularniejsze to oczywiście niezwykle słodkie mazurki i wielkanocne baby, ale też makowce i serniki. Nasza propozycja na świąteczny deser to lekki sernik z Miodem Manuka MGO™ na zimno.

sernik wielkanocny z miodem manuka miód przepis

 

Ciasta wielkanocne

Jak wspomnieliśmy, tradycyjne wielkanocne ciasta to zazwyczaj mazurki i babki, jednak w zależności od regionu mogą to być mniej znane święcelniki, sękacze, kujawiaki czy np. pascha.

Najpopularniejsze mazurki to oczywiście te z dodatkiem słodkiego kajmaku, ale także czekolady, masy orzechowej czy nieco lżejsze mazurki pomarańczowe lub cytrynowe. Niezwykle ważny jest tu odpowiednio kruchy spód oraz dekoracja. Do zdobienia mazurków najczęściej używamy naturalnych produktów, takich jak migdały, orzechy, czekolada, suszone owoce czy skórka pomarańczowa.

Asortyment wielkanocnych bab jest równie szeroki. Piaskowe, drożdżowe, parzone, cytrynowe, czekoladowe… Do tego koniecznie polewa z lukru lub czekolady.

Na wielkanocnych stołach znajdziemy także makowce, keksy, sękacze czy wreszcie… kochane chyba przez wszystkich Polaków – serniki.

przepis na sernik wielkanocny z miodem manuka

Wariantów ciasta z użyciem sera jest niesamowicie wiele!

 

Historia sernika wielkanocnego

Czy wiecie, że tradycja sernika sięga starożytnej Grecji i Rzymu? Do Polski przywiózł go Jan III Sobieski z Wiednia i szybko zdobył ogromną popularność. Najpierw w Krakowie, a później w całym kraju. Obecnie najbardziej powszechne to te pieczone z dodatkiem jaj i rodzynek oraz serniki na zimno z pyszną owocową galaretką na wierzchu.

Prawosławna odmiana wielkanocnego sernika to świąteczna pascha, czyli deser na zimno lub ciepło przygotowywany na bazie twarogu z dodatkiem migdałów, orzechów, rodzynek oraz innych bakalii.

 

Jak zrobić idealny sernik?

Sernik na zimno to znakomity pomysł na smaczny, a jednocześnie orzeźwiający świąteczny deser. Co zrobić, by zachwycić domowników? Najważniejszy jest oczywiście ser.

Najszybsza i najprostsza wersja to sernik z użyciem serka homogenizowanego, bardziej wymagający wybiorą jednak twaróg. Musimy pamiętać, że by uzyskać idealnie gładkie ciasto, należy zmielić go przynajmniej 3 razy. Możemy też kupić zmielony twaróg sernikowy lub wybrać włoski serek mascarpone.

Ważne, by ser miał temperaturę pokojową, dlatego około 2 godziny przed robieniem sernika trzeba wyjąć go z lodówki, dzięki temu unikniemy grudek ściętej żelatyny. Jeżeli chcemy, by sernik był puszysty, nie dodawajmy jej też zbyt dużo. Możemy też całkowicie z niej zrezygnować. Przepis na sernik w wersji bez żelatyny znajdziecie na naszym blogu.

Oprócz masy serowej ważny jest spód sernika. Najlepiej, by był kruchy i chrupiący. Możemy do niego użyć pokruszonych owsianych ciasteczek z dodatkiem siekanych orzechów czy migdałów.

I na koniec – owoce, zalewane zwykle pyszną galaretką. Polecamy truskawki, jagody, maliny, gruszki, brzoskwinie, pomarańcze czy winogrona. Pamiętajmy, by owoców nie zalewać galaretką zaraz po rozpuszczeniu, lepiej poczekać do momentu, aż lekko stężeje, ale nadal będzie płynna. By galaretka szybciej się ścięła, owoce możemy wcześniej schłodzić w lodówce.

Nie należy dodawać do galaretki kiwi, ananasa, mango i papai! Zawierają enzymy, które nie pozwolą jej stężeć. Jeżeli jednak koniecznie chcemy użyć właśnie tych owoców do sernika, możemy galaretkę zastąpić np. bitą śmietaną czy miodem. Sernik z miodową polewą zaskoczy z pewnością niejednego. Serdecznie polecamy, zwłaszcza że miód z białym twarogiem komponuje się naprawdę doskonale!

sernik z miodem przepis wielkanocny miód manuka

Miodowy sernik z galaretką i cytryną pozytywnie Was zaskoczy!

 

Przepis na sernik z Miodem Manuka MGO™

Nasz przepis na domowy sernik na zimno to sernik słodzony Miodem Manuka MGO™. Dlaczego miód na święta wielkanocne? A dlaczego nie? Namawiamy do rokoszowania się tym pszczelim smakołykiem przez cały rok!

Potrzebujemy:

  • 800 g twarogu sernikowego
  • 100 g masła
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 200 g owsianych ciasteczek
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1 cytryna
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 5 łyżek Miodu Manuka MGO™

Masło rozpuszczamy i miksujemy z owsianymi ciasteczkami oraz posiekanymi orzechami włoskimi, a następnie wykładamy na dno tortownicy i chowamy do lodówki.

Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do sera i łączymy ze schłodzoną żelatyną oraz miodem. Masę dokładnie mieszamy i wykładamy na pokruszone ciasteczka. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w gorącej wodzie zgonie z przepisem na opakowaniu. Cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy gorącą wodą. Następnie obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki i wstawiamy do lodówki.

Na schłodzoną w lodówce masę wykładamy plasterki cytryny i zalewamy lekko stężałą, ale jeszcze płynna galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki aż galaretka całkiem zastygnie. Sernik z miodem gotowy!

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium