Przepis na wielkanocny sernik z Miodem Mānuka MGO™

Wielkanoc za pasem, więc przychodzimy do Was z przepisem na słodki deser. Na Waszym Wielkanocnym stole na pewno nie zabraknie słodkich mazurków, makowców czy keksów, dlatego nasza propozycja będzie nieco inna – równie pyszna, jak tradycyjne ciasta, ale do tego wartościowa i niewymagająca pieczenia. Sernik z Miodem Mānuka MGO™ to świetna propozycja na urozmaicenie świątecznego stołu!

sernik z miodem manuka na wielkanoc

 

Dlaczego sernik z Miodem Mānuka MGO™ jest wyjątkowy?

Wielkanocny sernik z Miodem Mānuka MGO™ to ekspresowy i szybki deser, który z pewnością wzbogaci świąteczny stół. Nowozelandzki Miód Mānuka MGO™ charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością MGO – substancji odpowiedzialnej za jego wyjątkowe właściwości, za które jest doceniany na całym świecie. Jego obecność w deserze nie tylko sprawi, że będzie miał on słodki i unikalny smak, ale także dostarczy naszemu organizmowi wielu drogocennych składników i wartości odżywczych.

Dzięki temu, że deser ten nie wymaga pieczenia, nie ma obawy, że Miód Mānuka MGO™ utraci jakiekolwiek właściwości! Pamiętajmy bowiem, że obróbka termiczna nie sprzyja miodowi – po podgrzaniu do temperatury powyżej 40 stopni zamienia się on w zwykły słodzik pozbawiony jakichkolwiek wartości. Dlatego warto dodawać miody tylko do potraw, które podajemy na zimno.

 

Serniczki z miodem manuka.

 

Czas na wielkanocny sernik z Miodem Mānuka MGO™!

Przepis na wielkanocny sernik z Miodem Mānuka MGO™ jest bardzo prosty, a wykonanie ośmiu porcji serniczków zajmie nam nie więcej niż 10 minut. Potrzebujemy:

  • 500 gramów mielonego twarogu sernikowego,
  • 250 gramów serka mascarpone,
  • 200 gramów jogurtu naturalnego gęstego 3% tłuszczu,
  • skórki otartej z 3 cytryn,
  • 10 ciasteczek owsianych (można je kupić lub zrobić samemu),
  • owoce do podania (najlepiej jagody i inne owoce leśne),
  • 4 łyżeczki Miodu Mānuka MGO™ (albo więcej, jeśli chcemy, żeby deser był słodszy).

Wszystkie składniki oprócz ciasteczek i owoców dokładnie mieszamy i zostawiamy na chwilkę. Ciasteczka kruszymy i układamy po równo na dnie szklanek. Na ciasteczka wykładamy wcześniej przygotowaną masę (można to zrobić na przykład łyżką do lodów), na wierzch sypiemy owoce i opcjonalnie skórkę cytrynową do dekoracji. Gotowe!

Przepis specjalnie dla nas przygotowali autorzy bloga Praktykulinarni, którzy chętnie stosują Miód Mānuka MGO™ w swoich kulinarnych zmaganiach! Zajrzyjcie koniecznie także na ich Instagrama.

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium