Miód spadziowy a nektarowy – jaka jest różnica?

podobieństwa różnice miód spadziowy miód nektarowy

Rodzaje miodów są rozróżniane głównie przez rośliny, z jakich pochodzą – znamy choćby miody akacjowe, lipowe, rzepakowe czy wielokwiatowe. Istnieje jednak drugi podział – na miody spadziowe i nektarowe – który mówi nam, w jaki sposób i co konkretnie zostało zebrane z rośliny. Postanowiliśmy zatem przybliżyć wam różnice i podobieństwa między miodem spadziowym a miodem nektarowym.

czytaj całość »
Kto odkrył miód? W poszukiwaniu prawdziwej historii miodu!

jak powstał miód starożytnośc historia miodu

Miód był znany i używany już w starożytności. Balsamowano nim zwłoki, brano w nim kąpiele oraz spożywano – doceniając jego słodki smak. Jednak historia miodu sięga jeszcze dalej. Najstarszy dowód na zainteresowanie człowieka pszczelim produktem pochodzi sprzed około 12 tysięcy lat przed naszą erą!

czytaj całość »
Czym jest miód piekarski?

Czym jest miód piekarski przemysłowy

Miód jest produktem obwarowanym wieloma wymaganiami odnośnie jakości i składu. Efektem tego uzyskanie miodu należytej klasy czasami po prostu się nie udaje. Nie oznacza to jednak, że pszczoły pracowały na nic, a „nieudany miód” trzeba wyrzucić. Miód o obniżonej jakości nie nadaje się wprawdzie do bezpośredniego spożycia, jednak zgodnie z prawem można go sprzedawać jako miód piekarski – wykorzystywany w przemyśle spożywczym głównie jako dodatek do innych produktów.

czytaj całość »
Miód rododendronowy – dziki miód szaleńców

miód rododendronowy

Kiedy ktoś zapyta nas, jakie cechy ma miód, bez wahania odpowiemy, że jest złoty, słodki, przepyszny czy wartościowy. A co się stanie, jeśli pszczoły zbiorą nektar i pyłek z trujących kwiatów i to właśnie z nich przygotują nieco „słodkości”? Powstający w ten sposób miód rododendronowy to przysmak w Turcji i Nepalu, ale o Europejczycy coraz częściej chcą się przekonać o jego specyficznych właściwościach.

czytaj całość »
Miód namorzynowy – ulubiony miód prosto z Florydy

miód namorzynowy

Wszyscy znamy wiele rodzajów miodu – wielokwiatowy, lipowy, akacjowy, gryczany czy nawet koniczynowy. Pszczoły zbierają nektar i pyłek z właściwie każdej dostępnej na lądzie rośliny. Okazuje się, że… nie tylko. Czy próbowaliście kiedyś miodu z namorzyny – drzewa żyjącego na granicy wody i lądu?

czytaj całość »
Miód drahimski – duma regionu zachodniopomorskiego

miód drahimski

Na terenie bogatego w różnorodną roślinność Pojezierza Drawskiego już od stuleci produkowano miód. Obecnie na czystym ekologicznie terenie kilku gmin, przy użyciu tradycyjnych metod pszczelarze produkują pięć odmian miodów drahimskich, które cieszą się coraz większą popularnością oraz zainteresowaniem.

czytaj całość »
Miód z tulipanowca – wyjątkowa, miodowa uczta prosto z USA

miód z tulipanowca

Tulipanowiec to wyjątkowe drzewo porastające obszary Stanów Zjednoczonych. Jego duże i bardzo efektownie wyglądające kwiaty produkują ogromne ilości bardzo słodkiego nektaru, dzięki czemu pszczoły miodne wprost go uwielbiają. Gęsty, ciemny i bardzo słodki miód z tulipanowca to z pewnością uczta dla każdego miłośnika miodów!

czytaj całość »
Meksykański miód z awokado - ciekawy dodatek do dań

miód z awokado

Jedni je uwielbiają, drudzy nienawidzą, a dla innych… w ogóle nie ma smaku. Awokado jest coraz częściej używane nie tylko w naszej kuchni, ale także… w łazience! Oprócz właściwości odżywczych owoc ten ma szereg zastosowań również w pielęgnacji skóry i włosów. Awokado pochodzi z Meksyku - nic więc dziwnego, że to właśnie Meksykanie jako pierwsi zaczęli produkować z niego miód.

czytaj całość »
Miód rumiankowy – delikatny i aromatyczny!

miód rumiankowy

Rumianek to jedna z najbardziej znanych i popularnych roślin w Polsce. Można spotkać ją na łąkach czy polach, ale także na trawnikach i nieużytkach. Mimo że często rumianek traktowany jest jak zwykły chwast, od lat wykorzystywano go zarówno w medycynie ludowej, jak i tradycyjnej. Znalazł swoje zastosowanie także w pszczelarstwie. Poznajcie delikatny i aromatyczny miód rumiankowy!

czytaj całość »
Wsparcie na jesień, czyli miód z czarnej porzeczki

miód z czarnej porzeczki

Czarna porzeczka – mała, czarna… i co tu dużo mówić, dość niepozorna. Tymczasem to prawdziwe wsparcie naszego organizmu! Już w XVII wieku czarna porzeczka była określana mianem eliksiru młodości. Doceniano nie tylko owoce krzewu, ale również jego liście. Również miody z dodatkiem liofilizowanych owoców czarnej porzeczki zdobywają coraz większą popularność wśród smakoszy pszczelich produktów.

czytaj całość »
Miód z czarnego bzu czy ziołomiody z jego dodatkiem – co wybrać?

miód z czarnego bzu

Czarny bez to krzew, który był doceniany i wykorzystywany już w starożytności. To także nieodłączny, choć nieco zapomniany element naszego polskiego krajobrazu. Warto przypomnieć go sobie zwłaszcza teraz – przed zbliżającym się sezonem jesienno-zimowym. Już Hipokrates traktował bowiem tę roślinę jako podręczną apteczkę.

czytaj całość »
Miód z kwiatów jabłoni – smak wiosny w słoiczku

miód z kwiatów jabłoni

Jabłoń nieodłącznie kojarzy się z krajobrazem polskiej wsi. Można ją spotkać zarówno w sadach, jak i rosnącą dziko na polach czy łąkach. Wydawałoby się, że jest z nami od zawsze, tymczasem do Polski przywędrowała za sprawą zakonu cystersów dopiero w XII wieku. Na świecie istnieje blisko 8000 jej odmian i choć owoce jabłoni należą do jednych z najbardziej pospolitych, to miód powstający z jej kwiatów jest niezwykle rzadki.

czytaj całość »
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium