Każda osoba, która posiada własny kawałek ziemi, powinna zadbać o to, by znaleźć na niej miejsce choćby dla kilku gatunków roślin miododajnych. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że w dzisiejszych czasach przetrwanie pszczół jest poważnie zagrożone. Sadzenie roślin, które zapewniają im pokarm, to jeden ze sposobów ich ratowania.
Historia ludzkości i historia pszczelarstwa są nierozerwalnie ze sobą związane. Od niepamiętnych czasów ludzie funkcjonowali z pszczołami. Najpierw podchodzili do nich z szacunkiem i dystansem, by następnie podjąć próby ich udomowienia. Malowidła znalezione na ścianach hiszpańskich jaskiń wskazują, że już kilkanaście lat temu ludzie wybierali miód z pszczelich gniazd. Zapraszamy do prześledzenia najciekawszych zmian w pasiekach razem z Miody Manuka MGO™.
Pszczelarstwo to niezwykle istotny sektor dla rolnictwa – zapewnia bowiem bezpieczeństwo żywnościowe oraz różnorodność biologiczną. Od kilku lat Unia Europejska przeznacza miliony w ramach międzynarodowych programów wsparcia rozwoju przemysłu pszczelarskiego. I choć z roku na rok produkcja miodu w UE systematycznie rośnie, wciąż istnieją regiony, w których powstaje więcej „płynnego złota”. A zatem, gdzie produkuje się najwięcej miodu?
W ostatnich latach obserwujemy drastyczny spadek populacji pszczół nie tylko w Europie, ale na całym świecie. Jeśli proces ten będzie postępować, grozi nam prawdziwa katastrofa ekologiczna.
Zmniejszająca się bioróżnorodność gatunków roślin, które są naturalnym pożywieniem pszczół, jest jednym z największych zagrożeń dla owadów. Pszczołom nie pomagają także rozrastające się rośliny inwazyjne, które przeprowadzając ekspansję na ogromnych terenach, eliminują rodzime gatunki roślin. Skazują w ten sposób pszczoły na głód po okresie kwitnienia.
Pszczoły i ludzie przez długi czas żyli w równowadze, która w ostatnich stuleciach została znacząco zachwiana, a niedługo – może zostać całkowicie zaburzona. Karczowanie lasów, industrializacja środowiska czy wprowadzenie środków ochrony roślin z jednej strony świadczą o ogromnym postępie cywilizacyjnym, a z drugiej, stanowią śmiertelne zagrożenie dla pszczół. Obecnie obserwujemy zmniejszanie się populacji owadów zapylających, a niektóre gatunki są krytycznie zagrożone wyginięciem.
Rodzaje miodów są rozróżniane głównie przez rośliny, z jakich pochodzą – znamy choćby miody akacjowe, lipowe, rzepakowe czy wielokwiatowe. Istnieje jednak drugi podział – na miody spadziowe i nektarowe – który mówi nam, w jaki sposób i co konkretnie zostało zebrane z rośliny. Postanowiliśmy zatem przybliżyć wam różnice i podobieństwa między miodem spadziowym a miodem nektarowym.
Miód był znany i używany już w starożytności. Balsamowano nim zwłoki, brano w nim kąpiele oraz spożywano – doceniając jego słodki smak. Jednak historia miodu sięga jeszcze dalej. Najstarszy dowód na zainteresowanie człowieka pszczelim produktem pochodzi sprzed około 12 tysięcy lat przed naszą erą!
Miód jest produktem obwarowanym wieloma wymaganiami odnośnie jakości i składu. Efektem tego uzyskanie miodu należytej klasy czasami po prostu się nie udaje. Nie oznacza to jednak, że pszczoły pracowały na nic, a „nieudany miód” trzeba wyrzucić. Miód o obniżonej jakości nie nadaje się wprawdzie do bezpośredniego spożycia, jednak zgodnie z prawem można go sprzedawać jako miód piekarski – wykorzystywany w przemyśle spożywczym głównie jako dodatek do innych produktów.
Kiedy ktoś zapyta nas, jakie cechy ma miód, bez wahania odpowiemy, że jest złoty, słodki, przepyszny czy wartościowy. A co się stanie, jeśli pszczoły zbiorą nektar i pyłek z trujących kwiatów i to właśnie z nich przygotują nieco „słodkości”? Powstający w ten sposób miód rododendronowy to przysmak w Turcji i Nepalu, ale o Europejczycy coraz częściej chcą się przekonać o jego specyficznych właściwościach.
Wszyscy znamy wiele rodzajów miodu – wielokwiatowy, lipowy, akacjowy, gryczany czy nawet koniczynowy. Pszczoły zbierają nektar i pyłek z właściwie każdej dostępnej na lądzie rośliny. Okazuje się, że… nie tylko. Czy próbowaliście kiedyś miodu z namorzyny – drzewa żyjącego na granicy wody i lądu?
Na terenie bogatego w różnorodną roślinność Pojezierza Drawskiego już od stuleci produkowano miód. Obecnie na czystym ekologicznie terenie kilku gmin, przy użyciu tradycyjnych metod pszczelarze produkują pięć odmian miodów drahimskich, które cieszą się coraz większą popularnością oraz zainteresowaniem.
Tulipanowiec to wyjątkowe drzewo porastające obszary Stanów Zjednoczonych. Jego duże i bardzo efektownie wyglądające kwiaty produkują ogromne ilości bardzo słodkiego nektaru, dzięki czemu pszczoły miodne wprost go uwielbiają. Gęsty, ciemny i bardzo słodki miód z tulipanowca to z pewnością uczta dla każdego miłośnika miodów!
Jedni je uwielbiają, drudzy nienawidzą, a dla innych… w ogóle nie ma smaku. Awokado jest coraz częściej używane nie tylko w naszej kuchni, ale także… w łazience! Oprócz właściwości odżywczych owoc ten ma szereg zastosowań również w pielęgnacji skóry i włosów. Awokado pochodzi z Meksyku - nic więc dziwnego, że to właśnie Meksykanie jako pierwsi zaczęli produkować z niego miód.
Rumianek to jedna z najbardziej znanych i popularnych roślin w Polsce. Można spotkać ją na łąkach czy polach, ale także na trawnikach i nieużytkach. Mimo że często rumianek traktowany jest jak zwykły chwast, od lat wykorzystywano go zarówno w medycynie ludowej, jak i tradycyjnej. Znalazł swoje zastosowanie także w pszczelarstwie. Poznajcie delikatny i aromatyczny miód rumiankowy!
Czarna porzeczka – mała, czarna… i co tu dużo mówić, dość niepozorna. Tymczasem to prawdziwe wsparcie naszego organizmu! Już w XVII wieku czarna porzeczka była określana mianem eliksiru młodości. Doceniano nie tylko owoce krzewu, ale również jego liście. Również miody z dodatkiem liofilizowanych owoców czarnej porzeczki zdobywają coraz większą popularność wśród smakoszy pszczelich produktów.
Czarny bez to krzew, który był doceniany i wykorzystywany już w starożytności. To także nieodłączny, choć nieco zapomniany element naszego polskiego krajobrazu. Warto przypomnieć go sobie zwłaszcza teraz – przed zbliżającym się sezonem jesienno-zimowym. Już Hipokrates traktował bowiem tę roślinę jako podręczną apteczkę.
Jabłoń nieodłącznie kojarzy się z krajobrazem polskiej wsi. Można ją spotkać zarówno w sadach, jak i rosnącą dziko na polach czy łąkach. Wydawałoby się, że jest z nami od zawsze, tymczasem do Polski przywędrowała za sprawą zakonu cystersów dopiero w XII wieku. Na świecie istnieje blisko 8000 jej odmian i choć owoce jabłoni należą do jednych z najbardziej pospolitych, to miód powstający z jej kwiatów jest niezwykle rzadki.
To jeden z najbardziej cenionych miodów na świecie, pochodzący ze słonecznego południa Hiszpanii. Jego intensywny kwiatowy aromat i niepowtarzalny smak zrobią wrażenie na każdym, kto choć raz go skosztuje.
Ostropest plamisty to roślina jednoroczna należąca od astrowatych, która swoim wyglądem jest bardzo podobna do ostów. Podczas kwitnienia licznie odwiedzany jest m.in. przez pszczołę miodną. Ze względu na swoje właściwości, a przede wszystkim zawartość sylimaryny, to coraz częściej spotykany i bardzo ceniony pożytek oraz źródło delikatnego miodu.
Oddalona raptem o godzinę drogi od Paryża Burgundia to prawdziwe serce Francji. Z pewnością zauroczy każdego nie tylko wspaniałą architekturą, niezapomnianymi krajobrazami, ale też niesamowitą kuchnią. To prawdziwy raj dla smakoszy i wielbicieli wina. To także miejsce, w którym powstają wyjątkowe miody.
Jeśli szukasz pikantnego i niezapomnianego smaku, surowy miód dyniowy będzie idealnym rozwiązaniem. Jest jednym z najrzadszych, ale i najciekawszych gatunków miodu. To prawdziwy rarytas, więc kiedy uda Ci się go zdobyć czeka cię niezwykła uczta!
Neem to wysokie wiecznie zielone drzewo z szerokim pniem, którego niezwykłe właściwości znane były już ponad 4000 lat temu. Drzewo rozwija słodkie, pachnące kwiaty stosowane m.in. w aromaterapii, dla uspokojenia i regeneracji. To z nich też powstaje ekologiczny miód.
W północnych, chłodnych klimatach rośnie roślina o pięknych fioletowo-różowych kwiatach, z daleka kusząca rozmaite pszczoły – fireweed. Te zbierają nektar, z którego wytwarzają bardzo nietypowy, wyjątkowo pachnący gatunek miodu, przez niektórych nazwany „szampanem wśród miodów”.