Miód z białej koniczyny

Miód z białej koniczyny

Niektóre z gatunków miodów, takie jak lipowy, gryczany, wielokwiatowy czy akacjowy, zna lub przynajmniej kojarzy każdy z nas. Jednak oprócz tych najbardziej popularnych gatunków miodów, jest jeszcze cała masa tych mniej powszechnych. Do tej grupy należy miód koniczynowy. Miód koniczynowy, który, jak nazwa wskazuje, powstaje dzięki nektarowi zebranemu przez pszczoły z kwiatów koniczyny.

czytaj całość »
Miód z owocami, miętą, a może kakao? Czyli coraz bardziej popularne eksperymenty na bazie miodu.

Miód z owocami, miętą, a może kakao?

Coraz częściej, także na rynku polskim, możemy spotkać miody z dodatkiem suszonych owoców czy przypraw, które dodają im nowych walorów w postaci oryginalnego smaku, koloru czy aromatu. To nie tylko doskonały dodatek do potraw czy deserów, ale także doskonały pomysł na prezent. Możemy je już dostać w sprzedaży, ale warto pomyśleć o przygotowaniu ich samodzielnie!

czytaj całość »
Miód z propolisem – naturalną mieszaniną XXI wieku!

Miód z propolisem - naturalna mieszaniną XXI w.

Propolis to niezwykły dar natury, który był wykorzystywany w wielu dolegliwościach już 15 tysięcy lat temu. Na jakiś czas popadł w zapomnienie. Jednak jego niesamowite właściwości znów zostają docenione i coraz częściej określany jest mianem wyjątkowej mieszaniny  XXI wieku. Jakie tajemnice skrywa?

czytaj całość »
Miód klonowy – smak wiosny w środku zimy

Miód klonowy – smak wiosny w środku zimy

Miód klonowy to miód typowo wiosenny. Ze względu na swoje właściwości i delikatny smak polecany jest szczególnie dzieciom. Jest dość trudny do pozyskania, co niestety przekłada się na jego wyższą cenę w stosunku do innych rodzajów miodu. Warto jednak choć raz go spróbować!

czytaj całość »
Miód krokoszowy – bogactwo rodem z Azji

Miód krokoszowy – bogactwo rodem z Azji

Krokosz barwierski to roślina pochodząca z Azji, która po ususzeniu jest bardzo podobna, do rozpowszechnionego na większą skalę drogocennego szafranu. Mało kto wie, że ma on działanie przeciwbólowe, przeciwskurczowe, przeciwzapalne, a nawet relaksacyjne. Z tej azjatyckiej rośliny, o ogromnym spektrum działania, powstaje również miód. Wytwarzany jest z nektaru różyczki roślin krokosza i stanowi niezwykle rzadki produkt, ponieważ roślina kwitnie przez krótki okres czasu i produkuje mało nektaru.

czytaj całość »
Miód górski, czyli miód tysiąca kwiatów

Miód górski, czyli miód tysiąca kwiatów

Miód zwany górskim jest produkowany w krajach alpejskich, głównie w Szwajcarii i we Francji, gdzie uchodzi za kosztowny rarytas. Wytwarzany jest przez pszczoły z roślin wysokogórskich, rosnących na wzgórzach ponad 1000 m n.p.m. Szczególny rodzaj miodu górskiego jest zbierany na wysokości 1700 metrów w Pirenejach na północy Hiszpanii.

czytaj całość »
Król miodów – miód wrzosowy

Król miodów – miód wrzosowy

Niezwykłe walory smakowe i zapachowe miodu wrzosowego sprawiają, że niewątpliwie należy on do najlepszych i najszlachetniejszych miodów nektarowych. Niestety ilość wrzosowisk w Polsce jest niewielka, a proces pozyskiwania nektaru jest dość pracochłonny i wymaga określonego czasu, dlatego niewielu pszczelarzy decyduje się na jego produkcję.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium