Gdzie produkuje się najwięcej miodu?

miód producenci gdzie najwięcej miodu od czego zależy produkcja

Pszczelarstwo to niezwykle istotny sektor dla rolnictwa – zapewnia bowiem bezpieczeństwo żywnościowe oraz różnorodność biologiczną. Od kilku lat Unia Europejska przeznacza miliony w ramach międzynarodowych programów wsparcia rozwoju przemysłu pszczelarskiego. I choć z roku na rok produkcja miodu w UE systematycznie rośnie, wciąż istnieją regiony, w których powstaje więcej „płynnego złota”. A zatem, gdzie produkuje się najwięcej miodu?

czytaj całość »
Kurs apiterapii – na czym polega?

apiterapia zdrowie jedzenie miód dieta leczenie

Już w starożytnym Egipcie oraz Grecji produkty pszczele wykorzystywano do produkcji kosmetyków czy preparatów ułatwiających gojenie ran. W ostatnich latach apiterapia, czyli metoda lecznicza zaliczana m.in. do medycyny naturalnej ponownie zyskuje na popularności, a kursy apiterapii mają coraz większą rzeszę zwolenników. Na czym polegają i jak je rozpocząć? Odpowiadamy!

czytaj całość »
Które rośliny zagrażają pszczołom? Inwazyjne gatunki roślin w Polsce

pszczoły bioróżnorodność pomoc zagrożenie

Zmniejszająca się bioróżnorodność gatunków roślin, które są naturalnym pożywieniem pszczół, jest jednym z największych zagrożeń dla owadów. Pszczołom nie pomagają także rozrastające się rośliny inwazyjne, które przeprowadzając ekspansję na ogromnych terenach, eliminują rodzime gatunki roślin. Skazują w ten sposób pszczoły na głód po okresie kwitnienia.

czytaj całość »
6 zagrożonych gatunków pszczół – jak je uratować?

zagrożone gatunki pszczoły wyginięcie

Pszczoły i ludzie przez długi czas żyli w równowadze, która w ostatnich stuleciach została znacząco zachwiana, a niedługo – może zostać całkowicie zaburzona. Karczowanie lasów, industrializacja środowiska czy wprowadzenie środków ochrony roślin z jednej strony świadczą o ogromnym postępie cywilizacyjnym, a z drugiej, stanowią śmiertelne zagrożenie dla pszczół. Obecnie obserwujemy zmniejszanie się populacji owadów zapylających, a niektóre gatunki są krytycznie zagrożone wyginięciem.

czytaj całość »
Czy każdy miód jest ekologiczny?

miód ekologiczny zdrowa etykieta żywność

Żywność ekologiczna cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem wśród konsumentów. Dowodem na to mogą być choćby sklepy ze zdrową żywnością, które w bardzo szybkim tempie pojawiają się niemal w każdym polskim mieście. Od miodu, jako wytworu pracy pszczelej oczekujemy, że jest produktem ekologicznym, jednak czy zawsze tak jest? Jak sprawdzić, czy miód jest ekologiczny? Spróbujemy przybliżyć to zagadnienie.

czytaj całość »
Miód spadziowy a nektarowy – jaka jest różnica?

podobieństwa różnice miód spadziowy miód nektarowy

Rodzaje miodów są rozróżniane głównie przez rośliny, z jakich pochodzą – znamy choćby miody akacjowe, lipowe, rzepakowe czy wielokwiatowe. Istnieje jednak drugi podział – na miody spadziowe i nektarowe – który mówi nam, w jaki sposób i co konkretnie zostało zebrane z rośliny. Postanowiliśmy zatem przybliżyć wam różnice i podobieństwa między miodem spadziowym a miodem nektarowym.

czytaj całość »
Kto odkrył miód? W poszukiwaniu prawdziwej historii miodu!

jak powstał miód starożytnośc historia miodu

Miód był znany i używany już w starożytności. Balsamowano nim zwłoki, brano w nim kąpiele oraz spożywano – doceniając jego słodki smak. Jednak historia miodu sięga jeszcze dalej. Najstarszy dowód na zainteresowanie człowieka pszczelim produktem pochodzi sprzed około 12 tysięcy lat przed naszą erą!

czytaj całość »
Czym jest miód piekarski?

Czym jest miód piekarski przemysłowy

Miód jest produktem obwarowanym wieloma wymaganiami odnośnie jakości i składu. Efektem tego uzyskanie miodu należytej klasy czasami po prostu się nie udaje. Nie oznacza to jednak, że pszczoły pracowały na nic, a „nieudany miód” trzeba wyrzucić. Miód o obniżonej jakości nie nadaje się wprawdzie do bezpośredniego spożycia, jednak zgodnie z prawem można go sprzedawać jako miód piekarski – wykorzystywany w przemyśle spożywczym głównie jako dodatek do innych produktów.

czytaj całość »
Miód rododendronowy – dziki miód szaleńców

miód rododendronowy

Kiedy ktoś zapyta nas, jakie cechy ma miód, bez wahania odpowiemy, że jest złoty, słodki, przepyszny czy wartościowy. A co się stanie, jeśli pszczoły zbiorą nektar i pyłek z trujących kwiatów i to właśnie z nich przygotują nieco „słodkości”? Powstający w ten sposób miód rododendronowy to przysmak w Turcji i Nepalu, ale o Europejczycy coraz częściej chcą się przekonać o jego specyficznych właściwościach.

czytaj całość »
Miód namorzynowy – ulubiony miód prosto z Florydy

miód namorzynowy

Wszyscy znamy wiele rodzajów miodu – wielokwiatowy, lipowy, akacjowy, gryczany czy nawet koniczynowy. Pszczoły zbierają nektar i pyłek z właściwie każdej dostępnej na lądzie rośliny. Okazuje się, że… nie tylko. Czy próbowaliście kiedyś miodu z namorzyny – drzewa żyjącego na granicy wody i lądu?

czytaj całość »
Miód drahimski – duma regionu zachodniopomorskiego

miód drahimski

Na terenie bogatego w różnorodną roślinność Pojezierza Drawskiego już od stuleci produkowano miód. Obecnie na czystym ekologicznie terenie kilku gmin, przy użyciu tradycyjnych metod pszczelarze produkują pięć odmian miodów drahimskich, które cieszą się coraz większą popularnością oraz zainteresowaniem.

czytaj całość »
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium