Miód rumiankowy – delikatny i aromatyczny!

Rumianek to jedna z najbardziej znanych i popularnych roślin w Polsce. Można spotkać ją na łąkach czy polach, ale także na trawnikach i nieużytkach. Mimo że często rumianek traktowany jest jak zwykły chwast, od lat wykorzystywano go zarówno w medycynie ludowej, jak i tradycyjnej. Znalazł swoje zastosowanie także w pszczelarstwie. Poznajcie delikatny i aromatyczny miód rumiankowy!

czytaj całość »
Coś na chłodne dni, czyli miód pokrzywowy

Właściwości miodu są znane i cenione od lat. Podobnie jest z pokrzywą. Choć przez większość z nas uważana jest za zwykły, a do tego mało przyjemny w kontakcie chwast, to ze względu na zawartość odżywczych składników, a także szerokie spektrum działania, przez zielarzy nazywana jest często zielonym złotem. A gdyby tak połączyć aromatyczną słodycz miodu i niezwykłą moc pokrzywy?

czytaj całość »
Wsparcie na jesień, czyli miód z czarnej porzeczki

wsparcie-na-jesien-czyli-miod-z-czarnej-porzeczki-1

Czarna porzeczka – mała, czarna… i co tu dużo mówić, dość niepozorna. Tymczasem to prawdziwe wsparcie naszego organizmu! Już w XVII wieku czarna porzeczka była określana mianem eliksiru młodości. Doceniano nie tylko owoce krzewu, ale również jego liście. Również miody z dodatkiem liofilizowanych owoców czarnej porzeczki zdobywają coraz większą popularność wśród smakoszy pszczelich produktów.

czytaj całość »
Miód z czarnego bzu czy ziołomiody z jego dodatkiem – co wybrać?

miod-z-czarnego-bzu-czy-ziolomiody-z-jego-dodatkiem-co-wybrac-1

Czarny bez to krzew, który był doceniany i wykorzystywany już w starożytności. To także nieodłączny, choć nieco zapomniany element naszego polskiego krajobrazu. Warto przypomnieć go sobie zwłaszcza teraz – przed zbliżającym się sezonem jesienno-zimowym. Już Hipokrates traktował bowiem tę roślinę jako podręczną apteczkę.

czytaj całość »
Miód z kwiatów jabłoni – smak wiosny w słoiczku

miod-z-kwiatow-jabloni-smak-wiosny-w-sloiczku-1.

Jabłoń nieodłącznie kojarzy się z krajobrazem polskiej wsi. Można ją spotkać zarówno w sadach, jak i rosnącą dziko na polach czy łąkach. Wydawałoby się, że jest z nami od zawsze, tymczasem do Polski przywędrowała za sprawą zakonu cystersów dopiero w XII wieku. Na świecie istnieje blisko 8000 jej odmian i choć owoce jabłoni należą do jednych z najbardziej pospolitych, to miód powstający z jej kwiatów jest niezwykle rzadki.

czytaj całość »
Hiszpański miód rozmarynowy

To jeden z najbardziej cenionych miodów na świecie, pochodzący ze słonecznego południa Hiszpanii. Jego intensywny kwiatowy aromat i niepowtarzalny smak zrobią wrażenie na każdym, kto choć raz go skosztuje.  

czytaj całość »
Naturalny miód z ostropestu

Ostropest plamisty to roślina jednoroczna należąca od astrowatych, która swoim wyglądem jest bardzo podobna do ostów. Podczas kwitnienia licznie odwiedzany jest m.in. przez pszczołę miodną. Ze względu na swoje właściwości, a przede wszystkim zawartość sylimaryny, to coraz częściej spotykany i bardzo ceniony pożytek oraz źródło delikatnego miodu.

czytaj całość »
Miód francuski z Burgundii

Oddalona raptem o godzinę drogi od Paryża Burgundia to prawdziwe serce Francji. Z pewnością zauroczy każdego nie tylko wspaniałą architekturą, niezapomnianymi krajobrazami, ale też niesamowitą kuchnią. To prawdziwy raj dla smakoszy i wielbicieli wina. To także miejsce, w którym powstają wyjątkowe miody.

czytaj całość »
Miód neem – jeden z cudów Indii

Neem to wysokie wiecznie zielone drzewo z szerokim pniem, którego niezwykłe właściwości znane były już ponad 4000 lat temu. Drzewo rozwija słodkie, pachnące kwiaty stosowane m.in. w aromaterapii, dla uspokojenia i regeneracji. To z nich też powstaje ekologiczny miód.

czytaj całość »
Fireweed - szampan wśród miodów

fireweed-szampan-wsrod-miodow-1

W północnych, chłodnych klimatach rośnie roślina o pięknych fioletowo-różowych kwiatach, z daleka kusząca rozmaite pszczoły – fireweed. Te zbierają nektar, z którego wytwarzają bardzo nietypowy, wyjątkowo pachnący gatunek miodu, przez niektórych nazwany „szampanem wśród miodów”.

czytaj całość »
Wiosenny miód z mniszka lekarskiego

wiosenny-miod-z-mniszka-lekarskiego-1.jpg

Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem, pojawia się na naszych trawnikach zazwyczaj na przełomie kwietnia i maja. Choć roślina ta jest często traktowana jako chwast, który porasta zielone przestrzenie, posiada cenne właściwości. Co więcej, jest także źródłem niezwykłego, choć mało popularnego miodu.

czytaj całość »
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium