Wszyscy znamy wiele rodzajów miodu – wielokwiatowy, lipowy, akacjowy, gryczany czy nawet koniczynowy. Pszczoły zbierają nektar i pyłek z właściwie każdej dostępnej na lądzie rośliny. Okazuje się, że… nie tylko. Czy próbowaliście kiedyś miodu z namorzyny – drzewa żyjącego na granicy wody i lądu?
Na terenie bogatego w różnorodną roślinność Pojezierza Drawskiego już od stuleci produkowano miód. Obecnie na czystym ekologicznie terenie kilku gmin, przy użyciu tradycyjnych metod pszczelarze produkują pięć odmian miodów drahimskich, które cieszą się coraz większą popularnością oraz zainteresowaniem.
Tulipanowiec to wyjątkowe drzewo porastające obszary Stanów Zjednoczonych. Jego duże i bardzo efektownie wyglądające kwiaty produkują ogromne ilości bardzo słodkiego nektaru, dzięki czemu pszczoły miodne wprost go uwielbiają. Gęsty, ciemny i bardzo słodki miód z tulipanowca to z pewnością uczta dla każdego miłośnika miodów!
Jedni je uwielbiają, drudzy nienawidzą, a dla innych… w ogóle nie ma smaku. Awokado jest coraz częściej używane nie tylko w naszej kuchni, ale także… w łazience! Oprócz właściwości odżywczych owoc ten ma szereg zastosowań również w pielęgnacji skóry i włosów. Awokado pochodzi z Meksyku - nic więc dziwnego, że to właśnie Meksykanie jako pierwsi zaczęli produkować z niego miód.
Rumianek to jedna z najbardziej znanych i popularnych roślin w Polsce. Można spotkać ją na łąkach czy polach, ale także na trawnikach i nieużytkach. Mimo że często rumianek traktowany jest jak zwykły chwast, od lat wykorzystywano go zarówno w medycynie ludowej, jak i tradycyjnej. Znalazł swoje zastosowanie także w pszczelarstwie. Poznajcie delikatny i aromatyczny miód rumiankowy!
Właściwości miodu są znane i cenione od lat. Podobnie jest z pokrzywą. Choć przez większość z nas uważana jest za zwykły, a do tego mało przyjemny w kontakcie chwast, to ze względu na zawartość odżywczych składników, a także szerokie spektrum działania, przez zielarzy nazywana jest często zielonym złotem. A gdyby tak połączyć aromatyczną słodycz miodu i niezwykłą moc pokrzywy?
Czarna porzeczka – mała, czarna… i co tu dużo mówić, dość niepozorna. Tymczasem to prawdziwe wsparcie naszego organizmu! Już w XVII wieku czarna porzeczka była określana mianem eliksiru młodości. Doceniano nie tylko owoce krzewu, ale również jego liście. Również miody z dodatkiem liofilizowanych owoców czarnej porzeczki zdobywają coraz większą popularność wśród smakoszy pszczelich produktów.
Czarny bez to krzew, który był doceniany i wykorzystywany już w starożytności. To także nieodłączny, choć nieco zapomniany element naszego polskiego krajobrazu. Warto przypomnieć go sobie zwłaszcza teraz – przed zbliżającym się sezonem jesienno-zimowym. Już Hipokrates traktował bowiem tę roślinę jako podręczną apteczkę.
Jabłoń nieodłącznie kojarzy się z krajobrazem polskiej wsi. Można ją spotkać zarówno w sadach, jak i rosnącą dziko na polach czy łąkach. Wydawałoby się, że jest z nami od zawsze, tymczasem do Polski przywędrowała za sprawą zakonu cystersów dopiero w XII wieku. Na świecie istnieje blisko 8000 jej odmian i choć owoce jabłoni należą do jednych z najbardziej pospolitych, to miód powstający z jej kwiatów jest niezwykle rzadki.
To jeden z najbardziej cenionych miodów na świecie, pochodzący ze słonecznego południa Hiszpanii. Jego intensywny kwiatowy aromat i niepowtarzalny smak zrobią wrażenie na każdym, kto choć raz go skosztuje.
Ostropest plamisty to roślina jednoroczna należąca od astrowatych, która swoim wyglądem jest bardzo podobna do ostów. Podczas kwitnienia licznie odwiedzany jest m.in. przez pszczołę miodną. Ze względu na swoje właściwości, a przede wszystkim zawartość sylimaryny, to coraz częściej spotykany i bardzo ceniony pożytek oraz źródło delikatnego miodu.
Oddalona raptem o godzinę drogi od Paryża Burgundia to prawdziwe serce Francji. Z pewnością zauroczy każdego nie tylko wspaniałą architekturą, niezapomnianymi krajobrazami, ale też niesamowitą kuchnią. To prawdziwy raj dla smakoszy i wielbicieli wina. To także miejsce, w którym powstają wyjątkowe miody.

- Dzień Darmowej Dostawy
- miód manuka
- miody manuka
- manuka
- miód manuka opinie
- miody manuka opinie
- manuka opinie
- miód manuka właściwości
- miody manuka własciwości
- manuka wlaściwości
- podróże
- Austria
- Mazury
- Wrocław
- Dolny Śląsk
- Francja
- izotonik
- letnieorzeźwienie
- trening
- Gruzja
- Armenia
- urlop
- Regionalizmy
- gwara
- Polskie klimaty
- smoothiezmango
- miodmanukamgo
- przepisy
- miodkasztanowy
- miodymanuka
- gorzkoslodki
- Liechtenstein
- miódmeksykański
- Meksyk
- miodyświata
- miód tasmański
- Mauretania
- Oko Afryki
- Podróże Manuki
- miódargentyński
- miódmiętowy
- koło podbiegunowe
- Grenlandia
- Islandia
- Norwegia
- Szwecja
- Finlandia
- Rosja
- USA (Alaska)
- Kanada
- Machu Piccu
- Peru
- Pamukkale
- dolina Cürüks
- Turacja
- miód
- miody świata
- fireweed
- Indie
- miód neem
- Dolina Valle de Cocora
- Kolumbia
- teren Środkowych Andów
- Los Nevados
- Kawowy Trójkąt
- Palmy Woskowe
- La Montaña
- dynia
- miód dyniowy
- Grecja
- miód francuski
- miody
- Burgundia
- słowenia
- europa
- jezioro
- Szkocja
- Wielka Brytania
- ostropest
- włochy
- miody włoskie
- RPA
- Afryka
- Namaqualand
- napój
- Chiny
- Wielki Mur Chiński
- Azja
- pielęgnacja
- kosmetyki
- Birma
- Myanmar
- Buddyzm
- rozmaryn
- miód rozmarynowy
- Park Narodowy Redwood
- Redwood
- Kalifornia
- Fauna i flora
- maseczka
- twarz
- cera
- whitehaven
- Wielka Rafa Koralowa
- Australia
- Plaża Whitehaven
- włosy
- pielęgnacja włosów
- miód na włosy
- Uluru
- Ayers Rock
- skała
- miód jabłkowy
- właściwości miodu jabłkowego
- miody jabłkowe
- Nowa Zelandia
- Zatoka Milforda
- Milford Sound
- syropy domowe
- syrop
- Syrop z imbiru, miodu i cytryn
- Pachnące latem syropy na bazie
- Babcine sposoby, czyli czosnek
- Syrop z czosnku i cebuli
- Syrop z czarnego bzu i lipy
- • Sposoby na wzmocnienie organ
- Rezerwat Wulingyuan
- Huang Shi Zhai
- Kongzhong Tianyuan
- Xianren Qiao
- Taras “Tron Cesarza”
- Złoty potok
- Pierwszy most świata - Tian Xi
- Zhangjiajie
- czarny bez
- miód z czarnego bzu
- plama z miodu
- Jak usunąć plamę z miodu?
- bardziej wymagające plamy
- Filipiny
- Wakacje na Boracay
- Plaża na Boracay
- Boracay
- Pogoda na Boracay
- miód z czarną porzeczką
- czarna porzeczka
- Wulkan Bromo
- Pustynia Tennger
- Wycieczka na Bromo
- mafia w Indonezji
- erupcje wulkanu
- methylglyoxal
- miód pokrzywowy
- ziołomiody
- pokrzywa
- miody ziołowe
- sok z pokrzywy
- Torres Del Paine
- szlak trekkingowy
- Patagonia
- park narodowy
- miód płynny
- miód stały
- jak rozpuścić miód
- miód stały a miód płynny
- miód skrystalizowany
- krystalizacja miodu
- na czym polega krystalizacja m
- rozpuszczanie miodu a jego wła
- z czego wynika krystalizacja m
- czy warto rozpuszczać miód
- cukierki z miodem manuka
- cukierki z miodem
- cukierki manuka
- manuka słodycze
- słodycze z manuką
- miód rumiankowy
- rumianek
- rumianek pospolity
- christchurch
- atrakcje w nowej zelandii
- christchurch co zobaczyć
- christchurch dlaczego warto
- trzęsienie ziemi w christchurc
- christchurch strzelaniny
- New Regent Street
- ogród botaniczny w christchurc
- jak stosować miód manuka
- miód manuka czym jest
- manuka dlaczego warto
- manuka jak stosować
- manuka skąd pochodzi
- stosowanie miodu manuka
- dawkowanie miodu manuka
- miód manuka rodzaje
- miód manuka w kuchni
- miód manuka w kosmetykach
- krople z propolisem
- propolis co to takiego
- propolis skąd pochodzi
- propolis zastosowanie
- krople propolisowe
- propolis a miód
- miód manuka i propolis
- propolis manuka opinie
- Meksykański miód z awokado
- miód z awokado
- awokado
- Queenstown
- queenstown w nowej zelandii
- queenstown jak dojechać
- queenstown atrakcje
- queenstown dlaczego warto
- fiord milford sound
- sporty ekstremalne
- adrenalina
- port lotniczy w queenstown
- jak przechowywać miód
- przechowywanie miodu
- zasady przechowywania miodu
- przechowywanie miodu a smak
- przechowywanie miodu w lodówce
- przechowywanie miodu w piwnicy
- miód manuka mgo 250
- miód manuka mgo 250 zastosowan
- zawartość mgo
- miód manuka mgo 250 500 g
- miód manuka mgo 250 250 g
- czym jest miód pitny
- jak pić miód pitny
- przepis na miód pitny
- jak podawać miód pitny
- jak zrobić miód pitny
- miód z tulipanowca
- tulipanowiec
- topola tulipanowa
- właściwości miodu
- jakie są właściwości miodu,
- ogrzewanie miodu
- temperatura przechowywania mio
- grzanie miodu
- czy podgrzany miód jest szkodl
- w jakiej temperaturze miód tra
- mgo
- pasta do zębów
- pasta do zębów z propolisem
- olejek manuka
- manuka mgo 400+
- nowozelandzki propolis
- higiena jamy ustnej
- pasta do zębów z miodem manuka
- Miód drahimski
- miód wielokwiatowy
- miód wrzosowy
- miód gryczany
- województwo zachodniopomorskie
- pojezierze drawskie
- czy miód może się zepsuć
- zepsuty miód
- sfermentowany miód
- termin przydatności miodu
- dlaczego miód się nie psuje
- spray doustny
- propolis bio
- olejek anyżowy
- co daje anyż
- miód manuka mgo 400+
- miód na święta
- desery z miodem
- dania z miodem
- przepisy z miodem manuka
- wypieki z miodem
- świąteczne potrawy z miodem
- oryginalny miód manuka
- certyfikacja miodu
- jak odróżnić miód fałszywy od
- zafałszowanie zawartości mgo
- manuka health new zealand
- miód manuka mgo
- sztuczny miód
- naturalny miód
- fałszywy miód
- historia nowej zelandii,
- traktat waitangi
- james cook
- maorysi
- z czego słynie nowa zelandia
- manuka jak zacząć
- miód manuka mgo 100 500 g
- miód manuka mgo 100 250 g
- miód manuka mgo 100
- manuka mgo 100,
- manuka 100
- Miód namorzynowy
- miód z florydy,
- floryda
- niestandardowe miody
- wyjątkowe miody
- wyjątkowe gatunki miodów
- ciekawe miody
- sposoby wykorzystania miodu
- do czego dodać miód
- miód w diecie
- miód w kosmetyce
- zastosowania miodu
- jak można wykorzystać miód
- ukraina
- pokrzywa na włosy
- naturalna pielęgnacja włosów
- gimnastyka słowiańska
- barszcz ukraiński
- pampuszki
- co to są ziołmiody
- jak stosować ziołomiody
- zastosowanie ziołomiodów
- miód z ziół
- mleczko pszczele
- co produkują pszczoły
- czym jest mleczko pszczele
- zastosowanie mleczka pszczeleg
- miód spadziowy
- właściwości miodu spadziowego
- miód nektarowy czy spadziowy
- jaki miód wybrać
- litwa
- łotwa
- estonia
- kraje bałtyckie
- podróż po europie
- miód nektarowy
- rodzaje miodu
- nektar
- miody jasne
- węgry
- atrakcje węgry
- kuchnia węgierska
- naturalne kosmetyki
- jaka jest Finlandia
- atrakcje w Finlandii
- miód koniczynowy
- nietypowe miody
- rzadkie odmiany miodów
- Miód faceliowy
- facelia błękitna
- jak powstaje miód
- jak się robi miód
- powstawanie miodu
- pszczoły miodne
- co zobaczyć w Norwegii
- ciekawostki Norwegia
- miód nawłociowy
- nawłoć
- nawłoć właściwości
- nawłoć stosowanie
- rumunia
- Drakula
- Mircea
- kuchnia rumuńska
- pszczoły
- wymieranie pszczół
- problemy pszczół
- dlaczego pszczoły wyginają
- pszczoły problem
- świat bez pszczół
- Bułgaria
- ciekawostki o bułgarii
- kuchnia grecka
- ciekawostki o grecji
- bałkany
- albania
- macedonia
- kuchnia bałkańska
- miód malinowy
- maliny
- miody na rozgrzanie
- miód na przeziębienie
- Bośnia i Hercegowina
- bośnia
- kuchnia bośniacka
- serbia
- kosowo
- serbia i kosowo
- kuchnia serbska
- miodowe kosmetyki
- wybór miodów
- najlepsze miody
- góry
- górale
- tradycje góralskie
- kuchnia góralska
- podróż po Polsce
- Tatry
- ciekawostki o Tatrach
- chorwacja
- podróże po chorwacji
- ciekawostki o chorwacji
- Dalmacja
- fjaka
- Kaszuby
- podróże po Polsce
- co zwiedzać na Kaszubach
- kuchnia kaszubska
- ciekawostki o Słowenii
- wino ze Słowenii
- miód ze Słowenii
- podróże po Słowenii
- Bieszczady
- bieszczadzkie szlaki
- bieszczadzkie wędrówki
- kuchnia bieszczadzka
- Majestatyczny Wiedeń
- podróż po Austrii
- kuchnia austriacka
- podróże po Mazurach
- atrakcje mazur