Miód czy cukier – czym powinniśmy słodzić?

Coraz częściej słyszymy o szkodliwości spożywania białego cukru, dlatego szukamy zdrowszych zamienników, aby zaspokoić potrzebę słodkiego smaku. Z reguły to właśnie miód, jako produkt ceniony i uznawany od lat, jest wybierany jako alternatywa dla cukru. Która z tych żywieniowych opcji będzie zatem dla nas korzystniejsza? Miód czy cukier?

czytaj całość »
Nietypowe sposoby na wykorzystanie miodu

Nasi przodkowie sięgali po miód nie tylko „w celach żywieniowych” – wykorzystywali go w tradycyjnej medycynie czy w naturalnych kosmetykach. Dziś jednak najczęściej stosujemy miód poprzez dodawanie go do herbaty w czasie przeziębienia i zapominamy o nim, gdy wrócimy do zdrowia. A przecież to prawdziwa kopalnia minerałów i wartościowych substancji! Liczba sposobów wykorzystania miodu jest niemal nieskończona. 

czytaj całość »
Jak rozpoznać fałszywy miód?

Pszczelarze zwykli mawiać, że dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech. Degustując miód, który jest zafałszowany, na pewno nie odczujemy takiej ekscytacji. Żeby w pełni cieszyć się smakiem naturalnego miodu, bez zawartości sztucznych konserwantów, cukru i drożdży, musimy nauczyć się, jak odróżnić miód fałszywy od naturalnego.

czytaj całość »
Dlaczego miód się nie psuje? Dzięki pszczołom!

Jedną z cech, za które tak bardzo cenimy miód, jest fakt, że produkt ten nigdy się nie psuje i możemy cieszyć się nim przez bardzo długi czas. Pszczoły rzeczywiście bardzo ciężko pracują, aby wyprodukować miód z nieograniczoną datą przydatności. Dlatego choćby z szacunku do nich sami musimy włożyć odrobinę wysiłku, aby wszystkie właściwości tego płynnego złota zostały faktycznie zachowane.

czytaj całość »
Kiedy miód traci swoje właściwości?

Osłodzona miodem herbata smakuje wybornie, jednak dobroczynne właściwości miodu zostają zniszczone wraz z zanurzeniem go we wrzątku. Z miodem należy obchodzić się szczególnie ostrożnie. Dzięki temu będzie nie tylko świetnym zamiennikiem cukru, ale także dostarczy nam wszystkich związków i substancji, za które od wielu lat go cenimy.

czytaj całość »
Jak zrobić miód pitny?

O miodzie pitnym słyszał niemal każdy. Już Henryk Sienkiewicz wspominał o tym królewskim trunku w słynnym “Potopie”. Robienie własnego miodu pitnego postrzegane jest jako żmudny i prawie niemożliwy proces. Jeśli jednak odpowiednio się do tego przygotujemy i zaopatrzymy w niezbędne naczynia, możemy produkować ten niezwykły napój w domowym zaciszu.

czytaj całość »
Jak przechowywać miód?

Wszyscy cenimy miód za jego słodki smak, złocisty kolor i właściwości. Czy wiemy jednak, jak go przechowywać, aby nie utracił tych wszystkich cech? Okazuje się, że odpowiednie przechowywanie miodu jest niezwykle istotne, a powszechnie znany fakt, że “miód nigdy się nie psuje” jest nie do końca 100-procentową prawdą.

czytaj całość »
Jak stosować miód manuka?

Miód za swoje walory smakowe i niezwykłe właściwości ceniony był od tysiącleci. Nieco inaczej było z jego nowozelandzką odmianą – miodem manuka, który to ze względu na specyficzny smak długo nie znajdował amatorów. Dopiero w latach 30. ubiegłego wieku, kiedy zaobserwowano jego dobry wpływ na bydło w Nowej Zelandii, zaczęto mu się baczniej przyglądać. W ostatnich latach miód manuka szturmem zdobywa coraz większą rzeszę klientów na całym świecie. W czym tkwi jego tajemnica i jak go stosować?

czytaj całość »
Jak z miodu stałego zrobić miód płynny?

Każdy miód po pewnym czasie ulega krystalizacji, czyli zmienia postać z płynnej na stałą. Nie oznacza to jednak, że traci swoje właściwości, aromat czy smak. Wręcz przeciwnie, krystalizacja miodu to najlepszy dowód na to, że jest to produkt całkowicie naturalny. Proces ten nie jest jednak nieodwracalny i bez większego trudu możemy przywrócić miodowi jego płynną postać. Ważne jednak, by robić to umiejętnie, tak by nie pozbawić go cennych właściwości.

czytaj całość »
Jak powstaje miód? Niezwykła rola pszczół

jak-powstaje-miod-niezwykla-rola-pszczol-2

Miód to z pewnością jeden z najcenniejszych produktów, jakimi postanowiła obdarzyć nas Matka Natura. W starożytności uważano go za dar bogów, który został zesłany na ziemię dla naszego dobra i szczęścia. To niezwykła substancja, której nie da się zastąpić, ani porównać z niczym innym. Współczesna nauka ciągle odkrywa nowe właściwości oraz zaskakujące możliwości miodu. A jak powstaje ten cud natury?

czytaj całość »
Jak usunąć plamę z miodu?

jak-usunac-plame-z-miodu-1 

Miód to prawdziwa uczta dla zmysłów. Pięknie pachnie, wygląda, a jeszcze lepiej smakuje.  Jego walory doceniają nie tylko dorośli, ale także najmłodsi. Wszak wszelkie naleśniki, placki, płatki śniadaniowe czy desery z miodem to istny raj dla podniebienia. Co jednak zrobić, kiedy ten słodki przysmak wyląduje na koszulce, dywanie lub ulubionym obrusie?

czytaj całość »
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium