Co na śniadanie? Szybkie przepisy z Miodem Manuka MGO™

Nie bez powodu uważa się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dodaje niezbędnej energii, pobudza układ trawienny, poprawia koncentrację czy wreszcie wpływa na odporność naszego organizmu. Tymczasem w porannym pospiechu wielu z nas pomija je zastępując choćby poranną kawą. Proponujemy szybkie przepisy na śniadanie z Miodem Manuka, dzięki którym nie tylko nie spóźnimy się do szkoły czy pracy, ale też z energią i dobrym humorem rozpoczniemy nowy dzień!

miód manuka jedzenie śniadanie przepisy z miodem zdrowa dieta

 

Zdaniem specjalistów, by pobudzić spowolniony podczas snu metabolizm, śniadanie najlepiej spożyć nie później niż 2 godziny po wstaniu z łóżka.

Poranny posiłek powinien stanowić 20–30% zapotrzebowania energetycznego na cały dzień, a i nie bez znaczenia jest też rodzaj oraz jakość spożywanych produktów. Pożywne, odpowiednio skomponowane śniadanie potrafi zmniejszyć apetyt w ciągu całego dnia. Ważne, jednak by było syte, ale nie za ciężkie.

 

Pomysły na zdrowe śniadanie

Najlepiej, by pierwszy posiłek składał się z produktów bogatych w błonnik, białko oraz węglowodany. Błonnik pobudzi nasze trawienie, białko dostarczy składników budulcowych, a węglowodany odpowiedniej energii.

Co zrobić na śniadanie? Możemy wybrać kanapki na bazie pełnoziarnistego pieczywa albo np. płatki owsiane, żytnie, gryczane lub jaglane. Może to być także musli, granola czy otręby. Wszystkie produkty stanowią bogate źródło błonnika oraz węglowodanów złożonych.

musli śniadanie zdrowe posiłki miód manuka mgo

Bogate w pożywne składniki musli może nam dać energii na kilka godzin

 

Ich uzupełnieniem powinny być produkty zawierające białko, takie jak jogurty, kefiry, mleko czy sery, ale też wędliny, ryby, jaja czy rośliny strączkowe. Dobrym pomysłem są także wszelkie chrupiące dodatki zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak orzechy, pestki słonecznika czy dyni, a także oleje roślinne. Zamiast cukru lepiej wybrać jego zdrowszy zamiennik, na przykład w postaci miodu.

Przygotowując nasze szybkie zdrowe śniadanie nie zapomnijmy oczywiście o porcji warzyw i owoców!

 

Miód Manuka na śniadanie

Miód Manuka produkowany jest z nektaru kwitnących krzewów porastających niezwykle czyste tereny północnych i południowych wybrzeży Nowej Zelandii o tej samej nazwie. Sławy i wciąż rosnącej popularności na całym świecie przysporzył mu aktywny składnik – methylglyoxal (MGO).

Miód Manuka znacznie odbiega od znanych nam polskich gatunków. Zarówno pod względem smaku, aromatu, jak i konsystencji. Jedni, oprócz zapachu kwiatów, wyczuwają w nim ziołowe nuty. Inni w smaku Miodu Manuka czują aromat ziemi, a jeszcze inni orzechy. Słodki smak przełamują ostre nuty z odrobiną goryczki. Wreszcie konsystencja… aksamitna i kremowa, przypominająca gęsty karmel. Wszystko to sprawia, że potrawy z Miodem Manuka muszą być wyjątkowe.

Miód Manuka z rana dostarczy nam niezbędnej energii. Zawiera bowiem łatwo przyswajalne węglowodany proste i złożone. Pierwsze od razu dodadzą nam wigoru i poprawią nastrój, a drugie zapewnią nam siły witalne na dłużej.

 

Do czego dodawać Miód Manuka?

Miód Manuka to doskonały, a przede wszystkim naturalny zamiennik cukru. Co ważne, jest bardziej od niego słodki, więc zużywamy go mniej. Idealnie nadaje się do słodzenia wszelkiego typu lemoniad, koktajli, ale także jogurtu naturalnego, kefiru czy owsianki.

Jak każdy inny miód, tak też Miód Manuka nie powinien być dodawany do napojów czy potraw, których temperatura przekracza 40 ⁰C, ponieważ wraz z temperaturą traci swoje właściwości. Jest za to doskonałym składnikiem dressingów oraz winegretów do sałatek. Możemy nim polać świeże, ale także pieczone owoce, takie jak jabłka, ananasy czy brzoskwinie. Bardzo dobrze komponuje się też ze wszelkiego typu serami: białymi, żółtymi, krowimi i kozimi, krótko i wolno dojrzewającymi czy wreszcie pleśniowymi.

Miodu Manuka możemy użyć też do porannych płatków zbożowych, musli lub ulubionej granoli. Dzięki kremowej, gęstej konsystencji świetnie rozsmarowuje się na kanapce czy toście bez ryzyka, że zaraz spłynie. A ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem, odrobiną masła lub twarogu smakuje wręcz wyśmienicie!

Zapraszamy na niebanalne śniadanie z Miodem Manuka!

śniadanie z miodem manuka przepisy miód na śniadanie

Miód Manuka może być świetnym dopełnieniem śniadania!

 

Przepisy na śniadanie z Miodem Manuka

Ciekawym przepisem na śniadanie mogą być błyskawiczne kanapki z kozim serem oraz burakiem.

Kromki chleba, najlepiej razowego lub z pełnego ziarna, smarujemy kozim twarogiem, a następnie układamy na nim kilka gałązek rukoli oraz cienkie plasterki ugotowanego poprzedniego dnia buraka. Możemy też dostać w niektórych sklepach już ugotowane buraki. Następnie polewamy kanapki Miodem Manuka i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Śniadanie gotowe!

Kolejna propozycja na śniadanie z Miodem Manuka to musli z jogurtem i świeżymi owocami.

Do naszych ulubionych płatków zbożowych dodajemy jogurt naturalny, a następnie posypujemy świeżymi owocami. W zależności od sezonu mogą to być borówki, truskawki, maliny, ale też jabłka, gruszki czy winogrona. Wszystko polewamy Miodem Manuka i posypujemy ziarnami sezamu oraz odrobiną cynamonu.

I wreszcie chrupiące tosty z awokado i serem gorgonzola.

Dojrzałe awokado kroimy na pół i po usunięciu pestki wydrążamy łyżeczką. Następnie rozgniatamy miąższ widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny.

W międzyczasie opiekamy kromki wiejskiego chleba w tosterze. Pieczywo smarujemy pastą, a następnie posypujemy pokruszonym serem gorgonzola i pokruszonymi orzechami włoskimi. Tosty polewamy Miodem Manuka.

Smacznego!

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium