Granola jest coraz chętniej włączona do diety przez osoby, które chcą stracić nieco na wadze i zmienić styl żywienia. Najczęściej spożywa się ją w ramach pierwszego śniadania, dodając ją do mleka lub jogurtu. Granola jest jednak wykorzystywana także do wypieków i deserów. My przedstawiamy Wam przepis na pyszną granolę z miodem manuka!
Czym jest granola?
Granola to mieszanka płatków (najczęściej owsianych), orzechów, otrębów i suszonych owoców z dodatkiem cukru lub miodu. Tym, co odróżnia granolę od popularnych płatków musli, jest poddawanie jej obróbce termicznej poprzez pieczenie, dzięki czemu jest bardzo chrupka i ma słodką glazurę. W kulinariach znana jest od ponad 120 lat.
Ze względu na składniki, które ją tworzą, granola jest bogata w błonnik i przyspiesza przemianę materii. Jest przez to rekomendowana osobom chcącym zrzucić parę kilogramów. Granola pomaga także utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i może zapobiegać dolegliwościom ze strony układu pokarmowego. Granolę możemy kupić w niemal każdym sklepie, ale żadna nie zastąpi tej, którą przygotujemy samodzielnie.
Dlaczego warto jeść granolę?
Suszone owoce, które spożywamy w granoli, zawierają dużo zdrowych tłuszczów, dzięki czemu dostarczamy organizmowi dużo energii. Ponadto mieszanka płatków, bakalii i miodu to źródło witamin i antyoksydantów.
Wspomniany wcześniej błonnik pomaga zachować wrażenie sytości na dłużej, dzięki czemu nie podjadamy i zapewniamy organizmowi więcej czasu przed kolejnym sygnałem o odczuwaniu głodu. Warto jeść granolę, ponieważ zawiera składniki, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Poza tym, jest pyszna! ;)
Granola jest bogata w wiele wartości odżywczych
Przepis na granolę z Miodem Mānuka MGO™
Przygotowanie granoli z Miodem Mānuka MGO™ zajmuje bardzo mało czasu i jest banalnie proste! Potrzebujemy:
- 250 gramów płatków owsianych
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki Miodu Mānuka MGO™
- 150 gramów orzechów laskowych lub orzechów brazylijskich
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i rozkładamy orzechy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10 minut, po czym czekamy, aż ostygną i siekamy. Następnie w misce mieszamy płatki owsiane, olej kokosowy, orzechy i Miód Mānuka MGO™. Gotową mieszankę wykładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Kiedy granola zrobi się złota i zaczyna pachnieć miodem, wyłączamy piekarnik i zostawiamy ją tam jeszcze na około 5 minut. Po wyjęciu należy odstawić ją na około godzinę do wystygnięcia i gotowe! Teraz wystarczy dodać granolę do mleka lub jogurtu i mamy gotowe pyszne śniadanie z miodem. Smacznego!