Miód jeżynowy - mało popularny w Polsce, a ceniony na całym świecie

Jeżyna naturalnie występuje w całej Europie, a jej delikatne kwiaty są źródłem dużej ilości nektaru i pyłku, który latem wabi liczne pszczoły. Miód jeżynowy to gatunek niezwykle ceniony na całym świecie, zwłaszcza przez kucharzy. Pożywne owoce i niepozorne, ale uwielbiane przez pszczoły, kwiaty.

Miód jeżynowy - mało popularny w Polsce, a ceniony na całym świecie

 

 

Jeżyna jest wieloletnim krzewem osiągającym nawet 150 centymetrów wysokości, który daje pożywne i pyszne owoce, doceniane zwłaszcza przez wegetarian. Rośnie dziko i często uważany jest za chwast lub gatunek inwazyjny. W Polsce można ją spotkać w liściastych i iglastych lasach, często porasta zagajniki, miedze i zarośla, a także pobocza dróg i szos oraz obrzeża upraw i nieużytków.

Owoce jeżyny są nisko kaloryczne i zawierają duże ilości witaminy C, a także witaminy A, E, K i B. To także źródło wielu minerałów, antocyjanów i garbników.

Kwiaty pojawiają się późną wiosną i wczesnym latem. Mają około 2–3 cm średnicy, charakteryzują się pięcioma białymi lub jasnoróżowymi płatkami i posiadają ogromne ilości nektaru i pyłku. 

 

Smak i właściwości miodu jeżynowego

Miód jeżynowy charakteryzuje się drobnymi kryształkami i ciemno bursztynowym kolorem. Jego zapach jest intensywny, a bardzo przyjemny i zdecydowany smak doceniają szefowie kuchni na całym świecie.

Miód jeżynowy świetnie komponuje się z herbatą, herbatkami ziołowymi, wodą, lemoniadą oraz deserami, lodami, porannym musli czy mlecznym lub owocowym shake’em. Doskonale pasuje także do świeżych serów, takich jak ricotta czy primosale oraz liściastych warzyw.

Miód jeżynowy - mało popularny w Polsce, a ceniony na całym świecie

Miód jeżynowy ma ciemny kolor

 

Kochają go zwłaszcza Francuzi

Miód jeżynowy produkowany jest m.in. w Nowej Anglii, gdzie pagórkowate i szorstkie tereny pokrywa głównie dzika jeżyna, stanowiąca pożywienie dla licznych rodzin pszczół.Jeżyna jest szeroko uprawiana w Portugalii. Szczególnie ceniony na całym świecie jest miód pochodzący z wybrzeża Atlantyku, zwłaszcza regionu Alentejo.W Stanach Zjednoczonych największe zbiory uzyskuje się na wybrzeżach północno-zachodniego wybrzeża Pacyfiku w stanie Waszyngton.

W Kalifornii sławę zdobył zwłaszcza miód jeżynowy Bloom. Jest on gładki i delikatny, a jego owocowo-kwiatowy smak idealnie sprawdza się jako dodatek do herbaty i sosów do sałatek. Najbardziej jednak ten gatunek miodu kochają Francuzi. Francja produkuje miód z jeżyn we wszystkich 22 regionach.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium