Jeżyna naturalnie występuje w całej Europie, a jej delikatne kwiaty są źródłem dużej ilości nektaru i pyłku, który latem wabi liczne pszczoły. Miód jeżynowy to gatunek niezwykle ceniony na całym świecie, zwłaszcza przez kucharzy. Pożywne owoce i niepozorne, ale uwielbiane przez pszczoły, kwiaty.
Jeżyna jest wieloletnim krzewem osiągającym nawet 150 centymetrów wysokości, który daje pożywne i pyszne owoce, doceniane zwłaszcza przez wegetarian. Rośnie dziko i często uważany jest za chwast lub gatunek inwazyjny. W Polsce można ją spotkać w liściastych i iglastych lasach, często porasta zagajniki, miedze i zarośla, a także pobocza dróg i szos oraz obrzeża upraw i nieużytków.
Owoce jeżyny są nisko kaloryczne i zawierają duże ilości witaminy C, a także witaminy A, E, K i B. To także źródło wielu minerałów, antocyjanów i garbników.
Kwiaty pojawiają się późną wiosną i wczesnym latem. Mają około 2–3 cm średnicy, charakteryzują się pięcioma białymi lub jasnoróżowymi płatkami i posiadają ogromne ilości nektaru i pyłku.
Smak i właściwości miodu jeżynowego
Miód jeżynowy charakteryzuje się drobnymi kryształkami i ciemno bursztynowym kolorem. Jego zapach jest intensywny, a bardzo przyjemny i zdecydowany smak doceniają szefowie kuchni na całym świecie.
Miód jeżynowy świetnie komponuje się z herbatą, herbatkami ziołowymi, wodą, lemoniadą oraz deserami, lodami, porannym musli czy mlecznym lub owocowym shake’em. Doskonale pasuje także do świeżych serów, takich jak ricotta czy primosale oraz liściastych warzyw.
Miód jeżynowy ma ciemny kolor
Kochają go zwłaszcza Francuzi
Miód jeżynowy produkowany jest m.in. w Nowej Anglii, gdzie pagórkowate i szorstkie tereny pokrywa głównie dzika jeżyna, stanowiąca pożywienie dla licznych rodzin pszczół.Jeżyna jest szeroko uprawiana w Portugalii. Szczególnie ceniony na całym świecie jest miód pochodzący z wybrzeża Atlantyku, zwłaszcza regionu Alentejo.W Stanach Zjednoczonych największe zbiory uzyskuje się na wybrzeżach północno-zachodniego wybrzeża Pacyfiku w stanie Waszyngton.
W Kalifornii sławę zdobył zwłaszcza miód jeżynowy Bloom. Jest on gładki i delikatny, a jego owocowo-kwiatowy smak idealnie sprawdza się jako dodatek do herbaty i sosów do sałatek. Najbardziej jednak ten gatunek miodu kochają Francuzi. Francja produkuje miód z jeżyn we wszystkich 22 regionach.