Miel de Campanilla – organiczny miód z Oaxaca w Meksyku

Miód z Oaxaca jest odzwierciedleniem obfitości kwiatów z południowo-wschodnich rejonów Meksyku. Jego wyjątkowość zawdzięczana jest lokalnym producentom i metodom ich pracy, które stały się w tym regionie swoistą tradycją. Za sprawą unikalnego, odpowiedzialnego społecznie procesu produkcji miód z Oaxaca otrzymał nawet miano miodu organicznego.

Miel de Campanilla – organiczny miód z Oaxaca w Meksyku

 

 

Flor de Campanilla

W latach 70. XX wieku w południowo-wschodnim Meksyku, w stanie Oaxaca lokalny rząd szkolił w ludność indiańską oraz rolników w pszczelarstwie. Celem tych działań była pomoc w zwiększeniu dochodów, co miało poprawić sytuację skrajnego ubóstwa. Problemem byli jednak ówcześni kupcy, których większość pozbawieni skrupułów pośrednicy, którzy płacili znikome kwoty, albo wręcz kradli produkty.

Pod koniec kolejnego dziesięciolecia rolnicy postanowili zatem utworzyć nieformalną unię, która szybko przemieniła się w Miel de Campanilla Cooperative, które uzyskało certyfikat Sprawiedliwego Handlu. Od tamtej pory stowarzyszenie rolników przekształciło się w przedsiębiorstwo zrzeszające lokalnych pszczelarzy, które obecnie sprzedaje rocznie 60 ton miodu zagranicznym kupcom. Uzyskanie certyfikatu Sprawiedliwego Handlu i trafienie do elitarnego grona spółdzielni odznaczonych tym wyróżnieniem, otworzyło nowe możliwości i stało się motorem napędowym w ówczesnym, trudnym otoczeniu rynkowym.

 

Wyjątkowy miód z Oaxaca z Meksyku

Na świecie występuje cała gama gatunków miodu, jednak produkowany przez Miel de Campanilla Cooperative miód z regionu Oaxaca w Meksyku należy do tych naprawdę wysoce unikatowych. Jako że zwany „Flor de Campanilla” miód wywodzi się z małych gospodarstw pszczelarzy, produkcja utrzymywana jest w takim samym stylu do dzisiaj. Efektem tego pszczoły produkujące miód są niezwykle zadbane, a samo powstawanie wyrobu jest społecznie odpowiedzialne. Dotyczy to traktowania każdego etapu produkcji w sposób niezwykle restrykcyjny, co czyni produkt proekologicznym. Za tego rodzaju wysiłki lokalnych pszczelarzy, miód z Oaxaca został uznany za tzw. „miód organiczny”.

Miel de Campanilla – organiczny miód z Oaxaca w Meksyku

Miód Oaxaca wyróżnia się ciemnymi nutami smakowymi

 

Smak miodu z Oaxaca jest absolutnie unikalny. Jego bogate ciemne nuty smakowe, w których smakosze wyczuwają wiśnie i karmel idealnie komponują się z orzechami, jak i ostrymi, wytrawnymi serami.

Jednak ten wyjątkowy miód to nie tylko wyszukany smak oraz najwyższa jakość i standardy, ale także ogromne wsparcie dla pszczelarzy. Dzięki jego wytwarzaniu i sprzedaży mogą utrzymać warunki godnego życia w ich niewielkich, lokalnych społecznościach.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium