Dobrodziejstwo miodu leśnego poznano już w starożytności. Już wtedy miał swoje zastosowanie jako artykuł spożywczy, oraz typowo leczniczy. Co kryje w sobie miód leśny i co sprawia, że jest postrzegany za tak wartościowe źródło dobrodziejstw?
Miód zwany górskim jest produkowany w krajach alpejskich, głównie w Szwajcarii i we Francji, gdzie uchodzi za kosztowny rarytas. Wytwarzany jest przez pszczoły z roślin wysokogórskich, rosnących na wzgórzach ponad 1000 m n.p.m. Szczególny rodzaj miodu górskiego jest zbierany na wysokości 1700 metrów w Pirenejach na północy Hiszpanii.
Niezwykłe walory smakowe i zapachowe miodu wrzosowego sprawiają, że niewątpliwie należy on do najlepszych i najszlachetniejszych miodów nektarowych. Niestety ilość wrzosowisk w Polsce jest niewielka, a proces pozyskiwania nektaru jest dość pracochłonny i wymaga określonego czasu, dlatego niewielu pszczelarzy decyduje się na jego produkcję.
Miód cytrynowy wytwarzany jest z nektaru kwiatów drzew cytrynowych, które rosną w ciepłym klimacie południowych krajów Europy. Posiada wyrazisty smak cytryny, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczny. Działa też relaksacyjnie i tonizująco, ale to nie jedyne jego zalety.
Spadź drzewna cieszy się dużym uznaniem pszczół… a pośrednio, także amatorów miodu. Czym dokładnie jest spadź i jak ocenić jej ilość? Jakie są odmiany miodów spadziowych i czym się różnią?
Wierzba to drzewo znane i cenione na całym świecie. Wygląda pięknie w ogrodzie, a jej gałązki, kora i bazie znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach… łącznie z rzemiosłem magicznym. Miód wierzbowy to z kolei prawdziwy rarytas – sprawdź, dlaczego!
Pośród wielu ziół, znanych i cenionych w kulturze ludowej, chaber bławatek zajmuje szczególne miejsce. Często traktowany jako chwast, ma wiele dobroczynnych właściwości – podobnie jak miód bławatkowy!
Bergamotka to nietuzinkowy cytrus prosto z południa Włoch – bez niego nie byłoby miodu bergamotkowego, już nie mówiąc o najbardziej znanej herbacie świata! Co oznacza nazwa bergamota i co ma do tego lord Grey?
Tymianek to boskie ziele, znane w kuchni i medycynie od lat. Sprawdź, co ma wspólnego tymianek i odwaga, dlaczego Grecy tak lubią miód tymiankowy i o co chodzi z bukietem przypraw w kuchni francuskiej!
Kolendra, roślina uprawiana na całym świecie od tysięcy lat, świetnie sprawdza się w kosmetyce i kulinariach. Miód kolendrowy czerpie z dobroczynnych właściwości samej kolendry, a do tego wyraziście smakuje. Poznaj zalety rośliny i miodu i dowiedz się, co ma z nimi wspólnego pewien nieznośny owad!
Dobroczynne właściwości i orzeźwiający aromat mięty od wieków znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach. Pszczoły też korzystają z tych właściwości, produkując rzadki, ale pyszny miód miętowy. Poznaj pracę argentyńskich pszczelarzy i niezwykłe gatunki mięty!
Kanada słynie nie tylko z syropu klonowego, ale także z uprawy borówek i pszczelarstwa! Kto chętnie podjada smakołyki prosto z kanadyjskiej pasieki i dla kogo szczególnie polecany jest miód z borówek?
Poznaj sekrety francuskich miodów – z czym najlepiej smakują o poranku, na co świetnie pomaga miód z lawendy i jaka średniowieczna osobistość polecała miód kasztanowy?
Choć niekiedy uważany za zwyczajny chwast, ogórecznik lekarski ma mnóstwo cennych właściwości. Pszczoły dobrze o tym wiedzą, i to od dawna! Poznaj zalety ogórecznika i miodu ogórecznikowego.
Pszczelarze dobrze wiedzą, że pasieka to podstawa chowania i hodowli pszczół. Sprawdź, jakie ule stoją w dzisiejszych pasiekach, gdzie najlepiej założyć pasiekę i czy jeszcze dzisiaj można spotkać w Polsce barć?
Hiszpański miód jabłkowy. Niezwykłe walory smakowe i aromat. Zastosowanie miodu w kuchni. Przepis na domowej roboty miód jabłkowy.
Tasmania, wyspa u południowo-wschodniego wybrzeża kontynentu australijskiego, może poszczycić się wyjątkową, dziką przyrodą. Rzeki, jeziora i zachwycają turystów… i pszczoły! Z jakich roślin powstaje miód tasmański i dlaczego jest taki wyjątkowy?
Choć w pierwszej kolejności kojarzy nam się z sombrero, tacos i ostrym burrito, Meksyk należy do największych producentów miodu na świecie, a historia pszczelarstwa w tym regionie sięga setek lat. Sprawdź, jakie pszczoły hodowali Aztekowie i Majowie i poznaj miejsce miodu we współczesnej meksykańskiej kuchni!
Zaskakujące? A jednak. Smak miodu kasztanowego jest wyraziście gorzko-słodki. Posiada także fascynujący aromat - trochę skóry, trochę dymu… Niektórzy twierdzą, że przypomina jesienne powietrze podczas spaceru przez las. Gotowi, by poznać jego tajemnicę?
Stres, przemęczenie, nerwica czy bezsenność? Jest na to doskonałe antidotum! Miód nostrzykowy to mniej znany gatunek miodów, jednak wart jest uwagi ze względu na swoje właściwości i ciekawe walory smakowe.
Miód wielokwiatowy to jeden z popularniejszych miodów nektarowych. Może przybierać różną barwę i aromat, w zależności od pory zbioru oraz pożytków, jakie dominują podczas zbierania nektaru przez pszczoły. Tym, co łączy wszelkie miody wielokwiatowe to łagodny i niezwykle słodki smak, dzięki któremu uwielbiają go dzieci.
Rubinowoczerwone owoce o słodkim, niekiedy kwaskowatym smaku… maliny – znak i zapach lata! To właśnie z kwiatów krzewu maliny powstaje rzadko spotykany, ale przepyszny miód malinowy: niezastąpiony przy przeziębieniach.
Każdy z nas chyba słyszał o zjawisku masowego wymierania pszczół. Co by się stało, gdyby wyginęły całkowicie? Globalny kryzys, żeby nie powiedzieć, apokalipsa? Albert Einstein twierdził, że jeśli wyginą pszczoły, ludzkości pozostaną 4 lata życia. Czy zjawisko masowego wymierania pszczół jest zatem naprawdę tak poważne?
Mimozami jesień się zaczyna… Miód nawłociowy to mało popularna i stosunkowo nowa odmiana miodu w Polsce. Powstaje z nektaru nawłoci pospolitej – rośliny potocznie nazywanej mimozą. Charakterystyczne żółte kwiaty, wypełniające polski krajobraz każdej jesieni, należą właśnie do niej.