Miód krokoszowy – bogactwo rodem z Azji

Miód krokoszowy – bogactwo rodem z Azji

Krokosz barwierski to roślina pochodząca z Azji, która po ususzeniu jest bardzo podobna, do rozpowszechnionego na większą skalę drogocennego szafranu. Mało kto wie, że ma on działanie przeciwbólowe, przeciwskurczowe, przeciwzapalne, a nawet relaksacyjne. Z tej azjatyckiej rośliny, o ogromnym spektrum działania, powstaje również miód. Wytwarzany jest z nektaru różyczki roślin krokosza i stanowi niezwykle rzadki produkt, ponieważ roślina kwitnie przez krótki okres czasu i produkuje mało nektaru.

czytaj całość »
Miód górski, czyli miód tysiąca kwiatów

Miód górski, czyli miód tysiąca kwiatów

Miód zwany górskim jest produkowany w krajach alpejskich, głównie w Szwajcarii i we Francji, gdzie uchodzi za kosztowny rarytas. Wytwarzany jest przez pszczoły z roślin wysokogórskich, rosnących na wzgórzach ponad 1000 m n.p.m. Szczególny rodzaj miodu górskiego jest zbierany na wysokości 1700 metrów w Pirenejach na północy Hiszpanii.

czytaj całość »
Król miodów – miód wrzosowy

Król miodów – miód wrzosowy

Niezwykłe walory smakowe i zapachowe miodu wrzosowego sprawiają, że niewątpliwie należy on do najlepszych i najszlachetniejszych miodów nektarowych. Niestety ilość wrzosowisk w Polsce jest niewielka, a proces pozyskiwania nektaru jest dość pracochłonny i wymaga określonego czasu, dlatego niewielu pszczelarzy decyduje się na jego produkcję.

czytaj całość »
Produkt dnia
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium