Jak powstaje miód?

Miód – jeden z najcenniejszych produktów, które dostarcza nam natura. Od zarania dziejów znany był we wszystkich kulturach. Proces jego powstawania może jednak być naprawdę zaskakujący, pokazując jednocześnie niesamowitą pracę pszczół. W jaki sposób te niewielkie i niepozorne owady tworzą coś tak niezwykłego?

czytaj całość »
Miód koniczynowy – na szczęście!

Miód koniczynowy to stosunkowo rzadko spotykana odmiana miodu. Zazwyczaj występuje w miodzie wielokwiatowym, jednak przy odpowiednio sprzyjających warunkach, możliwe jest uzyskanie czystego miodu koniczynowego. Jak go rozpoznać i kiedy warto po niego sięgnąć?

czytaj całość »
Aromat i słodycz miodów nektarowych

Nektar to gęsty sok roślinny składający się głównie z wody i cukru, wydzielany przez tzw. nektarniki. Miód nektarowy pochodzi zazwyczaj z różnych roślin, ale pszczelarze mogą uzyskiwać miody odmianowe, powstające z jednego gatunku. Określane są wtedy nazwą rośliny, z której pochodzą.

czytaj całość »
Królewski miód spadziowy

Miód spadziowy zawiera blisko dziesięć razy więcej wartościowych pierwiastków niż miód nektarowy, a ze względu na niezwykły skład jest często nazywany miodem „królewskim”. Skąd tak cenne właściwości?

czytaj całość »
Manuka Health New Zealand – zaufaj profesjonalistom

Miód Manuka

Manuka Health New Zealand – zaufaj profesjonalistom

Miody Manuka wciąż zyskują w Polsce popularność. Jedni kupują je ze względu na właściwości, inni aby spróbować egzotyki. Który miód wybrać aby mieć pewność, że kupuje się oryginalny, wysokiej jakości produkt z Nowej Zelandii? Wybierz miody Manuka Health New Zealand!
Impulsem do założenia Manuka Health była wiedza, że nowozelandzkie produkty pszczele posiadają unikalne właściwości zdrowotne. Od początku podstawowymi wartościami, którymi kierowała się firma były chęć pogłębiania wiedzy i dostarczenia najwyższej jakości produktów...

czytaj całość »
Manuka

Manuka

Manuka

Manuka (łac. Leptospermum scoparium) to gatunek krzewów lub niewielkich drzew, typowych dla szaty roślinnej wschodnich wybrzeży obu wysp Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii.
Nazwa manuka pochodzi z języka plemienia Maori (manuka) i używana jest głównie w Nowej Zelandii. Australijczycy częściej nazywają je drzewem herbacianym, za sprawą kapitana Cook’a, który zwykł pić napar z liści manuka...

czytaj całość »
Miód Manuka - właściwości, opinie

Miód Manuka właściwości, opinie

Miód Manuka - właściwości, opinie

Miód Manuka produkowany był przez pszczoły przywiezione ze Starego Kontynentu, w pierwszych dekadach po przybyciu Europejczyków (początek XIX wieku).
Początkowo nie cieszył się zainteresowaniem ze względu na swój specyficzny, intensywny smak. Dopiero w latach 30-tych ubiegłego stulecia zwrócono na niego uwagę. Zauważono wtedy, że bydło żywiące się niechcianym przez ludzi miodem nie choruje.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium