Miód faceliowy – pyszny nektar z błękitnej facelii

Chociaż miód faceliowy nie jest tak popularny, jak miód rzepakowy czy akacjowy, to jednak warto go spróbować. Ceniony jest nie tylko za niezrównany, wysublimowany smak i aromat, ale także walory odżywcze. 

 

Facelia błękitna

 

 

Miód faceliowy to kwiatowy miód nektarowy produkowany przez pszczoły z nektaru i pyłku facelii błękitnej. Jest to roślina jednoroczna z rodziny ogórecznikowatych i przywędrowała do Europy z Kalifornii. Okres jej wegetacji jest dość krótki, zakwita około 6 tygodni po zasiewie, a następnie kwitnie około 5 tygodni.

Mimo tego jest rośliną chętnie uprawianą przez pszczelarzy, ponieważ dostarcza duże ilości nektaru, jest niewymagająca w uprawie i chętnie odwiedzają ją pszczoły. Facelia uznawana jest za jedną z najbardziej miododajnych roślin, a pszczelarze często nazywają ją „królową roślin miododajnych”.

 

Jak powstaje miód faceliowy?

Trudno jest uzyskać miód tylko z kwiatów facelii, ponieważ w tym samym czasie kwitną zazwyczaj inne rośliny, w związku z czym zbierany przez pszczoły nektar składać się może z kilku odmian kwiatów. To m.in. wpływa na jego właściwości, jest ciemniejszy, z aromatem wielokwiatowym.

Czysty miód faceliowy jest bardzo jasny, o żółtawym, a niekiedy zielonkawym odcieniu. Wraz z krystalizacją, staje się jeszcze jaśniejszy, a często wręcz biały, zmieniając konsystencję na kremową, co ułatwia np. jego rozsmarowywanie. W smaku jest subtelny, minimalnie kwaskowaty, o zachęcającym, kwiatowym aromacie.

Miód faceliowy stanowi jednocześnie doskonałą alternatywę dla cukru. Jego dużą zaletą jest delikatny smak, dzięki czemu z powodzeniem można go stosować do słodzenia napojów, ponieważ nie zmienia ich smaku.

Proponujemy orzeźwiający koktajl z melona, ogórka i gruszki z dodatkiem miodu faceliowego.

– 1/2 melona,

– 1 zielony ogórek,

– 1 gruszka,

– 1 łyżka miodu faceliowego,

– zimna przegotowana woda,

– listki świeżej mięty do dekoracji.

 

Orzeźwiający koktajl z melona, ogórka i gruszki

 

Melona obrać, wyjąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Ogórek oraz gruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać miód i wodę. Składniki zmiksować za pomocą blendera na gładki koktajl. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 

Właściwości miodu faceliowego

Miód faceliowy ze względu na swój łagodny smak jest lubiany przez dzieci. To także źródło witamin, a także magnezu i żelaza. Można wykorzystać go podczas przygotowania kanapek na śniadanie, porannego musli czy jaglanki - doda dzieciom energii na cały dzień w szkole.

 

 

Doskonały na poranną kanapkę

 

Miód z facelii, ze względu na swoje właściwości detoksykujące może pomóc w zmniejszaniu szkodliwego działania kawy, alkoholu czy tytoniu.

Zalecany jest w sytuacjach ciężkiego wysiłku fizycznego czy intelektualnego oraz w stanach załamania psychicznego. Dodaje energii, pomaga w regeneracji organizmu i poprawia koncentrację.

 

Naturalny kosmetyk

Miód faceliowy znajdzie też zastosowanie w domu, jako kosmetyk. Nałożony na popękane usta może je zregenerować i odżywić. Doskonale sprawdzi się także jako składnik peelingów czy maseczek.

 

 

Miód faceliowy doskonale nadaje się na peeling

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium