Chociaż miód faceliowy nie jest tak popularny, jak miód rzepakowy czy akacjowy, to jednak warto go spróbować. Ceniony jest nie tylko za niezrównany, wysublimowany smak i aromat, ale także walory odżywcze.
Miód faceliowy to kwiatowy miód nektarowy produkowany przez pszczoły z nektaru i pyłku facelii błękitnej. Jest to roślina jednoroczna z rodziny ogórecznikowatych i przywędrowała do Europy z Kalifornii. Okres jej wegetacji jest dość krótki, zakwita około 6 tygodni po zasiewie, a następnie kwitnie około 5 tygodni.
Mimo tego jest rośliną chętnie uprawianą przez pszczelarzy, ponieważ dostarcza duże ilości nektaru, jest niewymagająca w uprawie i chętnie odwiedzają ją pszczoły. Facelia uznawana jest za jedną z najbardziej miododajnych roślin, a pszczelarze często nazywają ją „królową roślin miododajnych”.
Jak powstaje miód faceliowy?
Trudno jest uzyskać miód tylko z kwiatów facelii, ponieważ w tym samym czasie kwitną zazwyczaj inne rośliny, w związku z czym zbierany przez pszczoły nektar składać się może z kilku odmian kwiatów. To m.in. wpływa na jego właściwości, jest ciemniejszy, z aromatem wielokwiatowym.
Czysty miód faceliowy jest bardzo jasny, o żółtawym, a niekiedy zielonkawym odcieniu. Wraz z krystalizacją, staje się jeszcze jaśniejszy, a często wręcz biały, zmieniając konsystencję na kremową, co ułatwia np. jego rozsmarowywanie. W smaku jest subtelny, minimalnie kwaskowaty, o zachęcającym, kwiatowym aromacie.
Miód faceliowy stanowi jednocześnie doskonałą alternatywę dla cukru. Jego dużą zaletą jest delikatny smak, dzięki czemu z powodzeniem można go stosować do słodzenia napojów, ponieważ nie zmienia ich smaku.
Proponujemy orzeźwiający koktajl z melona, ogórka i gruszki z dodatkiem miodu faceliowego.
– 1/2 melona,
– 1 zielony ogórek,
– 1 gruszka,
– 1 łyżka miodu faceliowego,
– zimna przegotowana woda,
– listki świeżej mięty do dekoracji.
Orzeźwiający koktajl z melona, ogórka i gruszki
Melona obrać, wyjąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Ogórek oraz gruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać miód i wodę. Składniki zmiksować za pomocą blendera na gładki koktajl. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Właściwości miodu faceliowego
Miód faceliowy ze względu na swój łagodny smak jest lubiany przez dzieci. To także źródło witamin, a także magnezu i żelaza. Można wykorzystać go podczas przygotowania kanapek na śniadanie, porannego musli czy jaglanki - doda dzieciom energii na cały dzień w szkole.
Doskonały na poranną kanapkę
Miód z facelii, ze względu na swoje właściwości detoksykujące może pomóc w zmniejszaniu szkodliwego działania kawy, alkoholu czy tytoniu.
Zalecany jest w sytuacjach ciężkiego wysiłku fizycznego czy intelektualnego oraz w stanach załamania psychicznego. Dodaje energii, pomaga w regeneracji organizmu i poprawia koncentrację.
Naturalny kosmetyk
Miód faceliowy znajdzie też zastosowanie w domu, jako kosmetyk. Nałożony na popękane usta może je zregenerować i odżywić. Doskonale sprawdzi się także jako składnik peelingów czy maseczek.
Miód faceliowy doskonale nadaje się na peeling