Aromat i słodycz miodów nektarowych

Nektar to gęsty sok roślinny składający się głównie z wody i cukru, wydzielany przez tzw. nektarniki. Miód nektarowy pochodzi zazwyczaj z różnych roślin, ale pszczelarze mogą uzyskiwać miody odmianowe, powstające z jednego gatunku. Określane są wtedy nazwą rośliny, z której pochodzą. 

 

 

Co wyróżnia miody nektarowe?

Miód nektarowy charakteryzuje się przeważnie płynną konsystencją, może być prawie bezbarwny, najczęściej jednak występuje w odcieniach żółci, bursztynu lub koloru ciemnobrązowego. Ma zdecydowanie słodszy i ostrzejszy smak niż miody spadziowe.

Najczęściej spotykany, to miód wielokwiatowy. Może być jasno słomkowy, poprzez ciemno herbaciany do brunatnego - barwa i smak uzależnione są od rodzaju kwiatu.

Miód z wiosennych roślin jest zazwyczaj jasny, ma przyjemny delikatny kwiatowy zapach i łagodny smak. Natomiast miód pochodzący z nektaru kwiatów letnich jest zazwyczaj znacznie ciemniejszy i odznacza się bardziej zdecydowanym smakiem i zapachem. 

 

Popularne gatunkowe miody jasne

Jednym z najczęściej występujących w Polsce miodów nektarowych jest miód rzepakowy. Ma jasny, czasem słomkowy lub cytrynowy kolor, a po krystalizacji przyjmuje barwę białokremową. W smaku jest bardzo słodki, z lekko wyczuwalnym aromatem kwitnącego rzepaku.  

Ze względu na dużą zawartość glukozy i stosunkowo małą ilość wody bardzo szybko krystalizuje, czasem nawet w kilka dni po miodobraniu. Jest jednym z pierwszych miodów, który powstaje po zimie, bo już w maju.

Kolejnym popularnym, uznawanym jednocześnie za najjaśniejszy z miodów jest miód akacjowy. Odróżnia się od innych miodów nektarowych większą zawartością sacharozy. Jest szczególnie lubiany przez dzieci. Ma lekko wyczuwalny zapach kwiatu akacji, a w stanie płynnym przyjmuje kolor bezbarwny lub jasno słomkowy.

W przeciwieństwie do miodu rzepakowego długo nie krystalizuje. Po krystalizacji robi się jasno kremowy.

 

Akacja – źródło najjaśniejszego z miodów

 

Miód pozyskiwany z lipy, uznawanej przez pszczelarzy za królową roślin miododajnych, w stanie płynnym ma kolor żółty lub zielonkawożółty. Jest nieco ostry w smaku, z lekką goryczką, o wyraźnym zapachu lipy i charakterystycznym aromacie, który nieco przypomina zapach świeżej mięty. Za ostry zapach i smak miodu lipowego odpowiadają olejki eteryczne i flawonoidy.

Po skrystalizowaniu przyjmuje konsystencję drobnoziarnistą oraz żółtopomarańczowy lub brunatny kolor. Pozyskiwany jest na przełomie czerwca i lipca.

Czysty miód lipowy jest rzadziej spotykany niż inne odmiany ze względu na stosunkowo niewielką ilość dużych skupisk tych drzew i uznawany jest często za najbardziej szlachetną i najbardziej smaczną odmianę miodu w Polsce.

Pachnące kwiaty lipy

 

Ciemniejsze aromaty

Miód gryczany ma silny zapach kwiatów gryki, w smaku jest ostry, lekko piekący. W stanie płynnym ma kolor ciemno herbaciany, a nawet brunatny. Należy do miodów późniejszych. Pszczelarze zbierają go pod koniec lipca.

Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych, soli mineralnych enzymów i innych substancji o właściwościach odżywczych uznawany jest za najbogatszy z polskich miodów i obok spadziowego zaliczany jest do najbardziej wartościowych.

Miód gryczany szczególnie nadaje się do wyrobu miodów pitnych. Duża zawartość kwasów ułatwia ich fermentację, a silny aromat i ostry smak czyni je niezwykle wyrazistymi.

Kolejny z ciemniejszych gatunków to miód wrzosowy. W stanie płynnym przyjmuje barwę ciemno bursztynową lub brunatną. Jest niezwykle esencjonalny, a dzięki zawartości olejków eterycznych posiada silny wrzosowy zapach. Ma rzadko spotykany ostry i lekko gorzkawy smak.

Krystalizuje dość szybko. Przybiera wtedy nieco galaretowatą konsystencję oraz pomarańczową lub ciemnobrunatna barwę.

Istnieje niewiele miejsc w Polsce, w których miód wrzosowy pozyskuje się na większą skalę, dlatego jest jednym bardziej poszukiwanych miodów nektarowych.

Z kwiatów wrzosu powstaje jeden najbardziej poszukiwanych miodów

 

Trudno wymienić wszystkie

Lista miodów i roślin, z których pochodzą, jest niezwykle długa. Odnajdziemy na niej łagodny, nieco kwaskowaty miód koniczynowy, czy bardzo lubiany przez dzieci miód malinowy.

Z nektaru kwiatu nawłoci, potocznie zwanej mimozą i traktowanej jako pospolity chwast, a jednocześnie najbardziej wydajnych roślin miododajnych, wytwarzany jest miód nawłociowy.

Ostry w smaku i intensywny w zapachu miód nektarowy o niezwykłych właściwościach to miód manuka z Nowej Zelandii.

I jeszcze miód bławatkowy, mniszkowy, cząbrowy, słonecznikowy… Każdy znajdzie coś dla siebie

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium