Wierzba to drzewo znane i cenione na całym świecie. Wygląda pięknie w ogrodzie, a jej gałązki, kora i bazie znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach… łącznie z rzemiosłem magicznym. Miód wierzbowy to z kolei prawdziwy rarytas – sprawdź, dlaczego!
Wierzby, wszędzie wierzby
Wierzby są spotykane na całym świecie – to kilkaset gatunków drzew i krzewów. W Polsce w naturalnych warunkach można spotkać nawet 30 wierzbowych odmian. Do szczególnie lubianych przez pszczoły wierzb należy wierzba wawrzynkowa (Salix daphnoides), zwłaszcza jej męskie osobniki, dające pyłek i nektar, jak również wierzba iwa (Salix caprea L.), która kwitnie już z początkiem marca.
W krajach klimatu umiarkowanego kwitnące wierzby to oczywisty znak, że przybyła wiosna! Charakterystyczne „kotki”, znane też jako „bazie”, pojawiają się na wierzbowych gałązkach w marcu i bardzo często stanowią element wiosennych dekoracji. Wielkanocne koszyczki czy palmy na Niedzielę Palmową również nie mogą obejść się bez bazi.
Bazie na wierzbie – jedna z oznak przybywającej wiosny
Wierzba pełna magii
W dawnych czasach ceniono wierzby nie tylko za wygląd: uważano je za symbol odradzającego się życia, za drzewo płodności. Wierzby łatwo przyjmują się w różnych warunkach, a ich obsypane baziami gałęzie dają wrażenie obfitości w czasie, kiedy kwitnie jeszcze niewiele innych roślin.
Już w czasach antycznych w Europie – i nie tylko – wierzbę uważano także za wyjątkowo magiczną roślinę: z jej drewna wykonywano różdżki, a w średniowieczu uważano, że czarownice latają na sabat na miotłach wiązanych wierzbowymi witkami. W horoskopie celtyckim wierzba „patronuje” osobom urodzonym w marcu i wrześniu.
W magicznych opowieściach do dziś można spotkać wierzby – także w literaturze, wystarczy wspomnieć książkę „O czym szumią wierzby” Kennetha Grahama czy niezbyt przyjazną Wierzbę Bijącą z cyklu o Harrym Potterze.
Spotkanie z Wierzbą Bijącą w filmie „Harry Potter i Więzień Azkabanu”
Od wikliny aż po miód
Trudno wyliczyć wszystkie zastosowania wierzby: jej kora, gałęzie i kwiaty stanowią nieoceniony materiał w wielu dziedzinach. Kora wierzby to znany zielarski specyfik mogący łagodzić objawy grypy. Natomiast z młodych pędów wierzby otrzymuje się wiklinę, wykorzystywaną później do wyplatania koszy i innych plecionych przedmiotów.
Także pszczoły dobrze znają wszechstronność wierzby i pozyskują z jej kwiatów łagodny miód o lekkim posmaku zieleniny. Miód wierzbowy szybko się krystalizuje, ma jasnożółty kolor, z niekiedy lekkim zielonym zabarwieniem. Ponieważ wierzby kwitną wcześnie, pozyskanie miodu wcale nie jest łatwe i właśnie dlatego należy do bardzo rzadko spotykanych odmian.
„Wierzbowa magia” przyda się zwłaszcza w sezonie jesiennym, kiedy nasza odporność spada i łatwo narazić się na jakąś infekcję. Herbata z dodatkiem miodu wierzbowego będzie nie tylko wspaniale smakować, ale także może wspomóc organizm zmęczony przeziębieniem.
Pszczoły produkują miód wierzbowy w marcu i kwietniu