Tymianek to boskie ziele, znane w kuchni i medycynie od lat. Sprawdź, co ma wspólnego tymianek i odwaga, dlaczego Grecy tak lubią miód tymiankowy i o co chodzi z bukietem przypraw w kuchni francuskiej!
Tymianek używany jako roślina przyprawowa i lecznicza ma bardzo długą tradycję. Początkowo znany tylko w rejonie Morza Śródziemnego, dziś jest stosowany na całym świecie. Szczególnie jednak upodobali go sobie Europejczycy, a dokładniej Francuzi – w kuchni – i Grecy – w miodzie!
Sama roślina, czyli macierzanka tymianek (Thymus vulgaris L.), należy do tych mniejszych cudów natury – osiąga 20-30 cm wysokości. Jej bakteriobójcze i antyseptyczne właściwości w wielu regionach zapewniły jej poczesne miejsce w medycynie ludowej. Napary z liści tymianku stosuje się w wielu przypadkach: od problemów z gardłem po płukanki do włosów.
Tymianek nad Sekwaną
Upodobanie Francuzów do tymianku jest legendarne! Roślina ta wchodzi w skład bouquet garni, bukietu używanego do aromatyzowania potraw. Dokładniej, to wiązka świeżych ziół, przewiązana nitką, którą dodaje się podczas gotowania na przykład do gulaszu czy zupy i wyciąga przed podaniem. Zazwyczaj w skład bouquet garni wchodzą natka pietruszki, liść laurowy, rozmaryn i, rzecz jasna, tymianek.
Bez bouquet garni nie byłoby słynnej wołowiny po burgundzku ani najbardziej francuskiej z zup, czyli zupy cebulowej. Gęsta zupa na bazie bulionu i białego wina, z silną nutą tymiankową, podawana z grzankami z białym serem – to idealna propozycja na chłodne jesienne wieczory.
Bez tymianku nie ma bouquet garni, bukietu ziół z francuskiej kuchni
Tymianek pod Olimpem
To właśnie z języka greckiego pochodzi słowo „tymianek” – prawdopodobnie od thumos, które oznacza „dym”, ale także „odwagę”. Starożytni Grecy wierzyli, że tymianek przynosi odwagę i siłę. Tymiankowe kadzidło służyło do oczyszczania domów, a wdychanie go miało zapewnić męstwo.
Od czasów antycznych Grecy zajadają się także miodem, a miód tymiankowy należy do najsmaczniejszych i najbardziej lubianych pod Olimpem. Pszczoły karmione tymiankiem nie produkują dużo miodu, stąd należy on do droższych przysmaków. Najbardziej popularny jest miód tymiankowy pochodzący z Krety i Kithiry.
Także greckie pszczoły lubią tymianek i jego drobne, liliowe kwiaty
Miód tymiankowy
Macierzanka tymianek kwitnie od maja do września i właśnie wtedy, z drobnych, liliowo-różowych kwiatków, pszczoły pozyskują miód o bardzo interesującym smaku. Miód tymiankowy ma mocno ziołowy, korzenny aromat, jest nazywany „czerwonym miodem” z uwagi na piękną, czerwoną barwę.
Podobnie jak sama roślina, miód tymiankowy znakomicie sprawdza się w problemach z gardłem czy przeziębieniem i w szeroko pojętych infekcjach górnych dróg oddechowych. Łyżeczka dodana do herbaty czy ciepłej wody z cytryną wieczorową porą pomoże także się zrelaksować i ukoić nerwy po długim dniu!
Tymianek, miód, a do tego cytryna – bomba zdrowotna na jesienne dni