Miód górski, czyli miód tysiąca kwiatów

Miód zwany górskim jest produkowany w krajach alpejskich, głównie w Szwajcarii i we Francji, gdzie uchodzi za kosztowny rarytas. Wytwarzany jest przez pszczoły z roślin wysokogórskich, rosnących na wzgórzach ponad 1000 m n.p.m. Szczególny rodzaj miodu górskiego jest zbierany na wysokości 1700 metrów w Pirenejach na północy Hiszpanii.

Miód górski, czyli miód tysiąca kwiatów

 

 

Skład miodu górskiego cechuje charakterystyczne spektrum pyłków, wśród których przeważają pyłki różanecznika, jagody, rubusu, dzwonka, komonicy, koniklecy, mniszka, rdestu, tymianku, niezapominajki, wierzby czy koniczyny białej.

 

Smak i aromat miodu górskiego

Miód górski jest miodem o grubej fakturze i zazwyczaj kolorze ciemnego bursztynu. Kiedy krystalizuje, jego tekstura staje się znacznie twardsza, a kolor jaśnieje.

Zazwyczaj ma ciemny, bursztynowy kolor

Zazwyczaj ma ciemny, bursztynowy kolor

 

Jest bardzo aromatyczny i intensywny. Ma bardzo złożony smak, który przypomina górskie zioła i dzikie kwiaty, czasem z lekką nutą słoności. W zależności od z sezonu, rodzaju roślin oraz miejsca, gdzie powstaje, może różnić się smakiem, kolorem i fakturą.

 

Najpopularniejsze miody górskie

Miód rododendronowy, miód millefiori (lub wielokwiatowy) oraz jodłowy miód spadziowy (melata di abete) to trzy klasyczne miody alpejskie. Są dość trudne w produkcji i nawet w dobrym sezonie plony wynoszą zaledwie kilkaset kwintali. Ponieważ nektar zbierany jest powyżej 1500 metrów wysokości miody te noszą nazwę wysokogórskich.

Miód millefiori pochodzi z wielu różnych roślin, w tym z rododendronu, dzwonka, sainfoin, koniczyny, malin i dzikiego tymianku. Ma wspaniały i delikatny smak, a jego barwa waha się od bursztynowożółtej do czerwonawej czy ciemno bursztynowej.

Melata di abete nie jest produkowany co roku - powstaje, gdy pszczoły żywią się żywiczną wydzieliną wytwarzaną przez mszyce karmione z kolei sokiem jodły srebrnej. Charakteryzuje się aromatycznym i słodowym, lekko balsamicznym smakiem z żywicznymi nutami dymu i jest mniej słodki niż nektarowy miód millefiori. Ma bardzo ciemny kolor z lekko zielonkawym odcieniem.

Miód pochodzący z bardzo pięknej i znanej rośliny rododendronu jest szczególnie rzadki i produkowany prawie wyłącznie we Włoszech. Ma świeży i wyrafinowany smak i jasny kolor, który dodatkowo jaśnieje po krystalizacji.

Miód z rododendronu jest szczególnie rzadki

Miód z rododendronu jest szczególnie rzadki

 

Miody górskie w kuchni

Miody alpejskie szczególnie dobrze smakują z serami. Jodłowe miody spadziowe ze swoimi intensywnymi nutami balsamicznymi dobrze komponują się z serami w średnim wieku, podczas gdy słodszy i delikatniejszy miód rododendronowy i millefiori najlepiej nadaje się do serów pikantnych, takich jak chociażby dojrzałe pecorino.

Dobrze smakuje z dojrzałymi serami

Dobrze smakuje z dojrzałymi serami

 

Miód, który powstaje w Pirenejach zbierany jest zazwyczaj w połowie lipca, czasem w sierpniu. W jego skład wchodzi ogromna różnorodność nut, głównie mniszka lekarskiego, jeżyny, dzikiego tymianku, koniczyny, wrzosu i krzewu malinowego. Cechuje się kremową słodyczą i delikatnym smakiem. Idealnie pasuje do pieczywa podczas codziennego śniadania.

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium