Miód cytrynowy wytwarzany jest z nektaru kwiatów drzew cytrynowych, które rosną w ciepłym klimacie południowych krajów Europy. Posiada wyrazisty smak cytryny, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczny. Działa też relaksacyjnie i tonizująco, ale to nie jedyne jego zalety.
- Jaki zapach i smak ma miód cytrynowy?
- Miód cytrynowy i jego właściwości
- Użycie miodu cytrynowego w kuchni
- Nugat z miodem cytrynowym
W jego skład wchodzą węglowodany, takie jak fruktoza, glukoza i sacharoza, kwasy organiczne, białka oraz aminokwasy. To także źródło enzymów, polifenoli, witamin, składników mineralnych (potas, żelazo, sód, wapń, magnez, fosfor) oraz olejków eterycznych.
Smak i zapach
Miód cytrynowy jest nieco podobny do pomarańczowego, ale bardziej delikatny i kremowy. Ma jasny słomkowy kolor, jest aromatyczny i słodki, z niewielkim, lekko kwaskowym akcentem cytrynowym. Charakteryzuje się drobną i kremową krystalizacją.
Ma jasny kolor i cytrynowy posmak
Właściwości miodu cytrynowego
Już od d czasów starożytnych miód stanowił nie tylko środek słodzący, ale także antidotum na najróżniejsze przypadłości, jak kaszel, bezsenność czy choroby przewodu pokarmowego. Stosowano go na rany i podrażnienia, a także do pielęgnacji skóry czy włosów.
Miód cytrynowy, oprócz wymienionych właściwości, może działać na organizm niezwykle uspokajająco, dlatego idealnie sprawdza się u osób cierpiących na nerwowość i niepokój. Zalecany jest też przy bezsenności i migrenach. Napój z miodem cytrynowym może poprawić odporność organizmu, pomagając zachować ochronę przed infekcjami i chorobami spowodowanymi zmianą sezonu.
Zanieczyszczenia, niezdrowe nawyki żywieniowe i inne czynniki zewnętrzne powodują gromadzenie się toksyn w tkance skóry, wątroby i dróg oddechowych. Picie wody z miodem cytrynowym może natomiast pomóc w detoksykacji organizmu.
Miód cytrynowy w kuchni
Miód cytrynowy fantastycznie smakuje z herbatą, ale ze względu na swój charakterystyczny cytrynowy smak i aromat stanowi też doskonały dodatek do lemoniad, napojów, sałatek owocowych, lodów, słodkich deserów, ciast, musli, czy naleśników.
Fantastycznie smakuje z herbatą
To doskonała alternatywa dla cukru, ale też idealny dodatek do serka wiejskiego, wszelkich miękkich serów i produktów mlecznych. Jak każdy miód, najlepiej przechowywać go w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła.
Przepis na smakowity nugat z miodem cytrynowym
Składniki:
– 45 dag łuskanych orzechów włoskich i migdałów,
– 15 dag miodu cytrynowego,
– 40 dag cukru pudru,
– 6 białek,
– ½ laski wanilii.
Orzechy i migdały należy podrumienić na rozgrzanej patelni, a następnie pokroić. Wanilię z dodatkiem odrobiny cukru mielimy w młynku do kawy. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę. Kiedy białka będą już dobrze ubite zaczynamy dodawać stopniowo cukier puder.
W garnku zagotowujemy miód i dodajemy ubite białka. Ustawiamy na płytce ochronnej i wolno gotujemy przez kilkanaście minut, stale mieszając. Do gęstej masy dodajemy wcześniej zmieloną wanilię oraz orzechy i migdały (część można pozostawić do dekoracji). Dokładnie mieszamy.
Przestudzony bok nugatu obsypujemy częścią posiekanych orzechów. Gotowy deser trzeba przycisnąć deską i czymś nieco obciążyć na przynajmniej kilkanaście godzin, aż masa mocno stężeje.
Nugat z miodem cytrynowym