Mimozami jesień się zaczyna… Miód nawłociowy to mało popularna i stosunkowo nowa odmiana miodu w Polsce. Powstaje z nektaru nawłoci pospolitej – rośliny potocznie nazywanej mimozą. Charakterystyczne żółte kwiaty, wypełniające polski krajobraz każdej jesieni, należą właśnie do niej.
<
- Czym jest nawłoć pospolita?
- Właściwości miodu nawłociowego
- Zastosowania miodu nawłociowego
- Miód nawłociowy w kuchni
Nawłoć pospolita czyli mimoza
Nawłoć pospolita jest bardzo cenną rośliną zarówno dla pszczelarzy, jak i dla pszczół. To roślina, która opanowała tereny Małopolski i Podkarpacia. Powszechnie uważana jest przez rolników za chwast, jednak jest jedną z niezwykle wydajnych roślin miododajnych.
Kwitnie na przełomie sierpnia i września, aż do późnej jesieni, dzięki czemu pszczoły mogą przetrwać zimę. Niestety zważywszy na okres kwitnienia nawłoci, miód nie powstaje w takich ilościach, jak mógłby. Na przełomie sierpnia i września jest już chłodniej, a pszczoły powoli przygotowują się do zimy. Część zbiorów pozostaje jako ich pokarm. Dlatego też miód ten jest dość trudno dostępny.
Mimoza, jedna z bardziej miododajnych roślin
Niezwykłe właściwości
Oprócz niezwykłych walorów smakowych miód nawłociowy odznacza się wieloma właściwościami odżywczymi. W stanie płynnym ma zazwyczaj jasnożółtą barwę, jednak dość szybko się krystalizuje. Zmienia wtedy kolor na jaśniejszy, a jego konsystencja robi się kremowa.
Posiada dość słodki smak. Można w nim wyczuć delikatną kwaskową nutę. O walorach smakowych tego rodzaju miodu decyduje także łagodny posmak goryczy, sprawiający, że może on znaleźć wiele ciekawych zastosowań kulinarnych.
Miód nawłociowy, aromat i smak, który doskonale sprawdzi się nie tylko w kuchni
Ciekawe zastosowania miodu nawłociowego
Nawłoć jest rośliną zalecaną jako środek odtruwający. Podobnie działa miód z tej rośliny wspomagając usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Miód nawłociowy mogą również spożywać osoby narażone na stres lub duży wysiłek fizyczny.
Stosowanie miodu nawłociowego bezpośrednio na skórę może ją ujędrnić i poprawić jej wygląd. Świetnie sprawdzi się jako składnik maseczki na włosy lub twarz. Maska miodowa na twarz może poprawić jej kondycję, oczyścić cerę, i pomóc w zredukowaniu zmarszczek. Cera będzie wyglądać dzięki temu młodziej i promienniej.
Gdy włosy są suche i pozbawione blasku, wystarczy podgrzać miód z kwiatów nawłoci z oliwą z oliwek i nałożyć od skóry głowy, aż po końcówki. Pozostawić na max. 20 minut, a następnie umyć szamponem. Włosy będą nawilżone, miękkie i błyszczące.
Miód z nawłoci w kuchni
Miód nawłociowy będzie doskonałym produktem w domowej spiżarni. Dzięki jego niezwykłym walorom smakowym możemy zaskoczyć rodzinę lub znajomych.
Ponieważ szybko i drobno krystalizuje, idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Miód z kwiatów nawłoci można dodać także do granoli lub płatków owsianych, co zdecydowanie podniesie ich walory smakowe. Co więcej, nad ranem miód z nawłoci zmieszany z wodą, może skutecznie dodać energii. Warto też słodzić nim herbatę bądź koktajle, ponieważ zawiera on cukry proste, które są lepiej przyswajane przez nasz organizm.
Placki, najlepiej z miodem z nawłoci
Przez swój unikalny, delikatny smak jest lubiany przez dzieci. Dlatego, jeśli nasze pociechy nie chcą jeść innych rodzajów miodów, warto spróbować wdrożyć do ich diety miód z nawłoci.
Wzbogacenie naszego menu o ten rodzaj miodu, może wpłynąć pozytywnie nie tylko na kondycję fizyczną, ale również psychiczną. Kiedy po ciężkim dniu w pracy otworzymy słoik miodu, poczujemy zapach lata, co zdecydowanie poprawi nastrój każdego. Słoiczek miodu nawłociowego, może być świetnym pomysłem na prezent.
Przez wzgląd na jego dużą aktywność biologiczną, należy pamiętać, aby przechowywać go w niższej temperaturze. Aby jak najdłużej zachował swój aromat, trzeba szczelnie zamykać słoik.