Spadź drzewna cieszy się dużym uznaniem pszczół… a pośrednio, także amatorów miodu. Czym dokładnie jest spadź i jak ocenić jej ilość? Jakie są odmiany miodów spadziowych i czym się różnią?
Skąd to spadło, czyli spadź
Pszczoły produkują pyszne, naturalne miody z różnych pożytków. Pożytkiem mogą być kwiaty – dokładniej, ich nektar, powstają wtedy „miody nektarowe” – ale także spadź, inaczej nazywana „rosą miodową”. Spadź to słodka ciecz, która składa się głównie z soków roślinnych niektórych drzew liściastych i iglastych.
Spośród drzew liściastych spadź pojawia się najczęściej na lipach, dębach, wierzbach, klonach i brzozach, a także na drzewach owocowych. Nie występuje cyklicznie ani regularnie – to znaczy, że w jednym roku może być jej pełno, a w kolejnym - ani kropelki. Pszczelarze oceniają ilość spadzi w prosty sposób – zostawiają na noc kartkę papieru pod drzewem, a rano sprawdzają, ile… spadło.
Lipa to jedno z drzew, na których pojawia się spadź
Ciemne w kolorze, specyficzne w smaku
Miody spadziowe uważane są za wyjątkowo szlachetne i trudniejsze w pozyskaniu niż te z pożytków kwiatowych (i przez to bywają dużo droższe). W odróżnieniu od nektarowych mają bardziej „bure” kolory – ciemnobrązowy, ciemnozielony, a nawet czarny. Miody spadziowe z drzew iglastych są ciemniejsze niż z drzew liściastych.
Wyraźną różnicę czuć także w smaku: miodu spadziowe nie są aż tak słodkie jak nektarowe, mogą być lekko cierpkie, a ich posmak jest bardzo wyrazisty, z żywicznym aromatem. Miody spadziowe z drzew owocowych charakteryzują się bardziej kwiatowym posmakiem i jaśniejszą barwą.
Miody spadziowe są ciemniejsze i bardziej wyraziste w smaku od tych nektarowych
Co spadź, to odmiana
Większość miodów spadziowych powstaje latem i stosunkowo łatwo ulega krystalizacji. Z kolei te powstające wiosną (te są w mniejszości) krystalizują się bardzo powoli, pojawiają się właściwie tylko niewielkie, pojedyncze grudki kryształków.
Jeszcze rzadszą odmianą są miody spadziowo-nektarowe, łączące dwa pożytki: spadź z nektarem. Ten pszczeli miks należy do najbardziej unikatowych. Przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy nie przepadają za specyficznym aromatem miodów spadziowych, ponieważ jest nieco delikatniejszy i słodszy.
Pszczoła pozyskują spadź złapana w akcji!