Tasmania, wyspa u południowo-wschodniego wybrzeża kontynentu australijskiego, może poszczycić się wyjątkową, dziką przyrodą. Rzeki, jeziora zachwycają turystów… i pszczoły! Z jakich roślin powstaje miód tasmański i dlaczego jest taki wyjątkowy?
Tasmańskie miody powstają z różnych roślin – od mieszanych, „łąkowych”, aż po miody z kwiatów krzewu manuka. Najczęściej jednak spotyka się w sprzedaży miód z kwiatów drzewa skórzanego (określany też z angielska jako leatherwood honey). Stanowi on nawet 70% produkowanych na wyspie miodów!
Pikantny smak miodu tasmańskiego
Eucryphia lucida, czyli właśnie drzewo skórzane, to gatunek endemiczny dla Tasmanii. Rośnie w dziewiczych lasach deszczowych na zachodzie wyspy. Roślina ta osiąga nawet dziesięć metrów wysokości i jest trudno dostępna, więc tasmańscy pszczelarze obozują w okresie kwitnienia w lesie, żeby pozyskać miód. Określenie „skórzany” niektórzy wywodzą od charakterystycznej tekstury liści drzewa, a inni z twardości jego drewna.
Drzewa skórzane obsypują się delikatnymi, białymi kwiatkami o świeżej, lekko pikantnej woni. Ten festiwal kwitnienia trwa od stycznia do kwietnia, a pszczoły zbierają nektar przez około sześć tygodni, tworząc naprawdę niezwykły miód. Miód tasmański ma pikantny smak, ostry aromat i bardzo intensywny zapach – niektórzy twierdzą, że sam ten zapach przenosi do niedostępnych lasów zachodniej Tasmanii!
Z drobnych kwiatków drzewa skórzanego powstaje wspaniały, aromatyczny miód
Miód z krzewu bożonarodzeniowego – smaczny nawet latem!
Inny charakterystyczny dla Tasmanii miód to miód z krzewu bożonarodzeniowego (Christmas bush honey). „Krzew bożonarodzeniowy” to zbiorcze określenie dla wielu roślin, które na antypodach kwitną w okolicach Bożego Narodzenia. Miody jednak najczęściej pozyskuje się z małych, białych kwiatków bursarii (Bursaria spinosa).
Christmas bush honey to miód równie aromatyczny, co miód z drzewa skórzanego. Jego smak określa się bardziej jako maślany, łagodny, a jednocześnie bardzo złożony. Można w nim wyczuć marcepanowe tony. Jest bardzo wrażliwy na ciepło, a podgrzany uzyskuje delikatną, gęstą konsystencję.
Krzewy określane jako „bożonarodzeniowe” na antypodach kwitną w okolicach grudnia
Koneserom bardziej intensywnego, głębokiego, lekko ziemistego posmaku można polecić natomiast tasmański miód eukaliptusowy. Eukaliptusy, potężne drzewa kojarzone często z antypodami, na Tasmanii rosną głównie na południu i wschodzie wyspy. Właśnie tam pozyskuje się ten miód.
Koala lubią liście eukaliptusa, a pszczoły – jego kwiaty!