Miód kaktusowy – słodycz z długowiecznego saguaro

Saguaro to ogromny kaktus wielkości drzewa, znany m.in. z filmów „Bolek i Lolek na Dzikim Zachodzie”. Jego sylwetka umieszczana jest także na tablicach rejestracyjnych samochodów w stanie Arizona, ponieważ tylko tutaj rośnie dziko na pustyni Sanora. Z czego jeszcze znany jest saguaro? Otóż z miodu kaktusowego.

Miód kaktusowy – słodycz z długowiecznego saguaro

Saguaro, czyli palczaka olbrzymiego (a fachowo Cereus giganteus lub Carnegiea gigantea), możemy spotkać także w sąsiednich stanach Arizony – Kalifornii i Meksyku. Wysokość tego gatunku kaktusa sięga 20 m, natomiast przeciętna długość życia porównywalna jest z długością życia ludzkiego, czyli 75 lat, ale może osiągać nawet do 200.

Kwiaty kaktusa saguaro

Saguaro po raz pierwszy zakwita w wieku około 35 lat. Pojawiają się wtedy biało-kremowe kwiaty o średnicy 8–10 cm, których zapach przypomina dojrzałego melona. Kwiaty otwierają się nocą i pozostają otwarte do popołudnia. Czas kwitnienia saguaro to zwykle kwiecień i maj, a każdy kwiat zawiera około 5 mililitrów nektaru kwiatowego.

Saguaro zapylane jest przede wszystkim przez dzikie pszczoły, ale również przez ptaki, nietoperze i ćmy. Miód wytwarzany przez pszczoły z nektaru saguaro jest ceniony znacznie wyżej niż inne miody.

Miód kaktusowy – słodycz z długowiecznego saguaro

Właściwości i wykorzystanie miodu kaktusowego

Miód kaktusowy wyróżnia niska kwasowość, wysoka odporność na krystalizację, a także żółty kolor i bardzo przyjemny melonowo-arbuzowy smak i aromat. Jest bardzo słodki i naprawdę smaczny. Może być również wytwarzany ze słodkiej pulpy owoców, co jest jednak bardzo rzadkie. Miód przyjmuje wtedy jasnoczerwoną barwę.

Doskonale smakuje z pieczywem, tostami, naleśnikami czy plackami. Idealnie będzie komponować także ze wszelkimi deserami czy lodami. Ze względu na jego smak, z pewnością pokochają go dzieci. Miód kaktusowy to doskonałe antidotum na codzienne bóle i stany zapalne. Jest także składnikiem naturalnych produktów kosmetycznych, jak toniki czy maseczki.  

Produkty z agawy

Trzeba zaznaczyć, że miodem kaktusowym jest określany często syrop z agawy wytwarzany z soku z tej rośliny. Nie ma on jednak nic wspólnego z prawdziwym miodem, nie powstaje bowiem za sprawą pracy pszczół. Po przefiltrowaniu soku z agawy oraz usunięciu nadmiaru wody otrzymywany jest tzw. kaktusowy miód w proszku. Płynna postać jest jednak znacznie bardziej popularna. Syrop z agawy lub słodzik z agawy zaczął pojawiać się na półkach ze zdrową żywnością na początku 2000 roku.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium