W ostatnich latach miody zyskują coraz większą popularność, a wraz z nimi, niecodzienny i unikalny miód miejski. W przeciągu ostatnich lat gatunek ten spotkał się ze szczególnym uznaniem, nie tylko wśród fanów miodu, ale także w grupie zwolenników ochrony środowiska i pszczół. Co w takim razie sprawia, że ten gatunek miodu jest tak wyjątkowy, i inny od całej reszty? Czy obecność pszczół w mieście jest w ogóle możliwa?
Miód prosto z miasta!
Zazwyczaj pszczoły i ule kojarzą się nam z przepięknym czystym i dziewiczym krajobrazem, a nie ze zgiełkiem wielkiego miasta. Okazuje się jednak, że miejskie aglomeracje również mogą stanowić przyjazne miejsce dla pszczół.
W ostatnich latach w krajach europejskich zaczęto budować pasieki właśnie w tytułowych miastach – w parkach, na tarasach czy dachach. Jak się okazało, miejski krajobraz nie wpłynął negatywnie na jakość miodu. Właśnie z takich pasiek powstaje stosunkowo nowy gatunek – miód miejski.
Czy miód miejski jest niebezpieczny?
Miód ma swoich zwolenników już od bardzo dawna, a każdy, kto jest jego fanem ceni go za przepyszny smak i całą gamę właściwości, które posiada. Tak samo jest z gatunkiem miejskim. Mimo wszelkich wątpliwości pojawiających się u odbiorców, iż miód ten może być skażony spalinami bądź innymi zanieczyszczeniami - wcale tak nie jest! Miód pochodzący z miejskich pasiek posiada tyle samo wartości odżywczych i w takim samym stopniu wspomaga organizm, co inne popularne odmiany miodów.
Miejski miód ma tak samo wiele wartości odżywczych
Dowodem na to są badania przeprowadzane na miejskich miodach, zlecane przez pszczelarzy prowadzących pasieki. Pamiętajmy jednak również o jeszcze jednym istotnym fakcie – pszczoły karmią swoim miodem larwy i właśnie dlatego bardzo skrupulatnie pilnują tego, by zbierany przez nie nektar był pozbawiony zanieczyszczeń i bezwzględnie bezpieczny dla ich zdrowia. W przeciwnym przypadku, mogłoby dojść do zatrucia pszczół, a takiego zjawiska nie zaobserwowano jeszcze w żadnej pasiece.
Zagadkowy smak miodu miejskiego
Z uwagi na fakt, iż pozyskiwanie miodu miejskiego odbywa się w niecodziennych okolicznościach, charakteryzuje się on niespotykanym smakiem i aromatem. W mieście pszczoły napotykają bowiem najróżniejsze gatunki roślin, które mieszkańcy zasadzili w ogrodach czy parkach. To właśnie ich mnogość sprawia, że finalny smak miodu stanowi często zagadkę nawet dla samego pszczelarza.