Chruścina jagodna, inaczej poziomkowiec, drzewo poziomkowe czy drzewo truskawkowe, to gatunek z rodziny wrzosowatych. Roślina rośnie w rejonie śródziemnomorskim, w zachodniej Europie i Azji. Chruścina to małe drzewo, osiągające wysokość do 12 m, z mięsistymi owocami – jagodami. Z tego gatunku powstaje ekologiczny miód o ciemnej bursztynowej barwie i niezwykle wyrazistym aromacie. Smak miodu jest bardzo intensywny i dość nietypowy – jest bowiem bardzo gorzki i nie przypomina popularnych, słodkich miodów.
Chruścina jagodna
Drzewo chruściny jagodnej kwitnie jesienią, najczęściej w okresie od października do listopada, tworząc wówczas malutkie zwisające wiechy. Kwiaty są w kolorze białym bądź jasnoróżowym, często porównywane do konwalii.
Owoce rośliny to czerwono-pomarańczowe, jadalne jagody, przypominające poziomki. To właśnie dlatego chruścina jagodna nazywana jest zamiennie poziomkowcem bądź drzewem poziomkowym czy truskawkowym.
Zastosowanie chruściny jagodnej
Roślinę tę, oprócz produkcji miodów, wykorzystuje się również w innych celach. Często służy jako ozdobny gatunek drzewa na tarasach. Jednak z racji tego, że owoce poziomkowca są jadalne, chruścina jagodna służy również do produkcji przetworów takich jak nalewki czy wina. Są miejsca, gdzie poziomkowiec wykorzystywany jest także jako roślina lecznicza - wykorzystuje się wówczas głównie jego kwiaty i korę.
Z chruściny jagodnej można wytworzyć wiele cennych produktów
Niespotykany gatunek miodu
Miód z chruściny jagodnej jest gatunkiem bardzo rzadkim. Powstaje głównie w Grecji i w Hiszpanii, w bardzo wymagających warunkach, stąd jego unikatowość. Miód tego gatunku często określany jest mianem ekologicznego. Ma ponadto bogatą tradycję, którą potwierdza odnaleziony w Hiszpanii dowód, liczący aż 6000 lat. Jest to rysunek odnaleziony w hiszpańskiej jaskini w Arana nieopodal Walencji. Przedstawia on wspinającego się na drzewo po miód człowieka, naokoło którego latają pszczoły.
Miód z poziomkowca jest fascynujący z powodu swojej odmienności i różnic w porównaniu do innych miodów. Jest bardzo gorzki i intensywny w smaku. Idealnie nadaje się do wytrawnych dań oraz do kawy. Jest ponadto unikalny również pod względem zapachu, barwy i aromatu. To miód bardzo wyrazisty, o intensywnym aromacie i bardzo ciemnej brązowej, a niekiedy nawet ciemno zielonej barwie.