Mleczko pszczele w miodzie jest naturalnym produktem. Po angielsku mleczko pszczele nazywane jest „Royal Jelly”, co w tłumaczeniu oznacza królewską galaretkę. Często mleczko nazywane jest też eliksirem życia, z racji jego zbawiennego oddziaływania na pszczoły.
Miód z mleczkiem pszczelim zawdzięczamy pszczołom - jego składniki stanowią podstawowe wysokoenergetyczne pożywienie dla młodych osobników, jak i dla królowej matki. To właśnie ono zapewnia witalność i długowieczność. Co ciekawe, królowa żyje często, aż 40 razy dłużej niż inne pszczoły niekarmione mleczkiem.
Miody z mleczkiem pszczelim
Miody z zawartością mleczka pszczelego to prawdziwy rarytas dla smakoszy pszczelich wytworów. Stanowią one ponadto wspaniałe wzbogacenie codziennej diety. Odżywiają organizm, dodają energii i wigoru, a także pobudzają sprawność fizyczną i psychiczną.
Nie bez kozery mleczko pszczele nazywane jest eliksirem życia. Odkryto całą gamę pozytywnych wpływów tego produktu na zdrowie i samopoczucie człowieka. Jednak składnik ten jest bardzo ciężki do nabycia, stąd również dostępność miodu z jego zawartością jest bardzo ograniczona.
Mleczko pszczele jest nazywane eliksirem życia
Eliksir życia
Wszystkie pszczoły (oprócz królowej) w ulu dostają mleczko pszczele tylko w 3 pierwszych dniach swojego życia. Zaobserwowane, że masa ich ciała wzrasta wówczas nawet 1000-krotnie. Nie ulega zatem wątpliwości, że jest to dla ich składnik o bardzo mocnym działaniu odżywiającym.
Mleczko pszczele jest produkowane w bardzo niewielkich dawkach, stąd dostępność wytworów z jego zawartością jest bardzo mała. Dla ludzi mleczko pszczele dostępne jest w postaci tytułowego miodu z mleczkiem pszczelim oraz niekiedy w kapsułkach w postaci liofilizowanej.
Jak rozpoznać prawdziwe mleczko pszczele?
Produkt ten charakteryzuje się kremowym kolorem o perłowym połysku. Na samym początku konsystencja mleczka pszczelego jest żelowa, jednak z upływem czasu staje się coraz gęstsza. Smak mleczka pszczelego jest stosunkowo łatwy do rozpoznania, z uwagi na fakt, iż jest kwaśnawy, a nawet cierpki. Stąd, jeśli ktoś wyczuje, że miód z mleczkiem pszczelim jest bardzo słodki, istnieje wysokie prawdopodobieństwo, iż nie jest to 100% naturalny produkt.