Bliskowschodni miód alfalfa – bogactwo lucerny

Lucerna to pozornie pospolita roślina o niezwykłych właściwościach. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i klasyfikowana jest jako roślina pastewna. To właśnie tam, pod nazwą „alfalfa”, ma zastosowanie jako środek leczniczy. Historia lucerny w Europie sięga natomiast jeszcze czasów Aleksandra Wielkiego.

Lucerna - czym jest?

 

 

Aleksander Wielki przywiózł lucernę na kontynent europejski, jednak wówczas jej właściwości nie były doceniane. Dzisiaj roślina, okrzyknięta swego czasu mianem „wielkiego uzdrowiciela”, jest wykorzystywana również do produkcji miodu, który dzięki jej zawartości jest poważany przez bardzo szerokie grono odbiorców i wielbicieli nietypowych, często zagadkowych wyrobów pszczelarskich.

 

Lucerna jako dobrodziejstwo lecznicze

Lucerna jako roślina jest bardzo bogata w witaminy i sole mineralne. Zawiera beta-karoten, witaminy B, C, D, E i K oraz wapń, potas, magnez, krzem, mangan, fosfor i żelazo. W kategorii przyswajania ostatniej z wymienionych soli mineralnych lucerna stanowi niezaprzeczalną rekordzistkę. Lucerna zawiera również naturalny fluor oraz dużą ilość chlorofilu.

 

Bogaty w witaminy i sole mineralne miód alfalfa

Właściwości odżywcze rośliny, jak i jej bogaty skład witaminowy sprawiają, że traktuje się ją często jako naturalną multiwitaminę. Dużą wartość lucerny odkryli również pszczelarze, którzy zaczęli wykorzystywać ją do produkcji miodów.

Miód alfafa

Miód z lucerny ma niezwykłe właściwości

 

Miód z lucerny (nazywany również jako miód alfalfa), podobnie jak ostatnio prezentowane miody włoskie czy mandarynkowe klasyfikowany jest jako ekologiczny. Nienaganna dbałość o rośliny jak i o wytwarzające produkt pszczoły sprawia, że miody alfalfa mają niezwykle wysoką jakość.

Miód alfalfa krystalizuje się naturalnie, a poddany temperaturze 40 ̊C, zmienia swoją konsystencję na płynną. Przybiera dosyć jasną barwę, a jego smak, podobny do liści lucerny, jest określany jako słodko-gorzki i orzeźwiający.

Lucerna jest rośliną bardzo miododajną, dlatego coraz częściej stosuje się ją do produkcji słodkiej miodowej dobroci. Miód z lucerny jest uznawany za produkt najwyższej jakości, o sprawdzonym działaniu. Z biegiem lat cieszy się coraz większą popularnością, nie tylko u wyczynowych sportowców (którzy szczególnie upodobali sobie lucernę), ale również u osób z zamiłowaniem do ruchu i lekkiej aktywności fizycznej.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium