Wiosenny miód z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem, pojawia się na naszych trawnikach zazwyczaj na przełomie kwietnia i maja. Choć roślina ta jest często traktowana jako chwast, który porasta zielone przestrzenie, posiada cenne właściwości. Co więcej, jest także źródłem niezwykłego, choć mało popularnego miodu.

wiosenny-miod-z-mniszka-lekarskiego-1.jpg

  • Miód z mniszka lekarskiego i jego pozyskiwanie
  • Smak i aromat miodu z mniszka lekarskiego
  • Miód z mniszka lekarskiego w kuchni

Mniszek lekarski obficie porastający łąki, trawniki, skwery czy nieużytki, jest niezwykle ceniony jest przez zielarzy. Ze świeżych liści można przygotowywać sałatki, a z suszonych - napary i herbatki. Z kwiatów mniszka przygotować można też syrop, nazywany często miodem z mniszka.

Miód z mniszka jest niezwykle rzadki i dlatego dość drogi, co tylko zwiększa zainteresowanie największych smakoszy miodu. Najobfitsza ilość nektaru w tej roślinie występuje w upalne dni, a owady często wykorzystują go jako własne pożywienie. Robią tak również pszczoły, co dodatkowo utrudnia proces pozyskiwania tego rodzaju miodu i czyni go bardziej unikalnym – jego „twórcy” najbardziej ochoczo spożywają go bowiem na własne potrzeby, nie dzieląc się nim zbyt chętnie z ludźmi.

 

Smak i aromat miodu z mniszka lekarskiego

Smak miodu jest bardzo słodki, a nawet nieco mdławy, dlatego przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom. Ma ponadto intensywny i łatwo rozpoznawalny zapach, przypominający nieco amoniak z lekkim aromatem kwiatów mniszka lekarskiego.

Posiada delikatną i aksamitną konsystencję, a jego barwa jest zwykle żółta lub jasnobrązowa. Z czasem ciemnieje i zyskuje kolor bursztynowy. Podobnie jak inne miody, jak choćby nowozelandzka manuka, miód z mniszka szybko ulega krystalizacji. Charakteryzuje go także niska kwasowość ogólna, niższa od większości dostępnych na rynku miodów.

wiosenny-miod-z-mniszka-lekarskiego-2.jpg

 

Kulinarne wykorzystanie miodu z mniszka lekarskiego

Miód z mniszka lekarskiego jest często wykorzystywany w kuchni – wzbogaca smak potraw i nadaje im charakterystycznego, intensywnego zapachu. Należy jednak pamiętać, aby nigdy nie dodawać go w trakcie gotowania, a dopiero po przestygnięciu – nie straci on wówczas swoich cennych właściwości. Z tego względu miód z mniszka lekarskiego nie jest także polecany do słodzenia herbaty czy kawy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium