Propolis to niezwykły dar natury, który był wykorzystywany w wielu dolegliwościach już 15 tysięcy lat temu. Na jakiś czas popadł w zapomnienie. Jednak jego niesamowite właściwości znów zostają docenione i coraz częściej określany jest mianem wyjątkowej mieszaniny XXI wieku. Jakie tajemnice skrywa?
Propolis to lepka, żywiczna substancja używana przez pszczoły do uszczelniania gniazda oraz pokrywania elementów wewnętrznych ula oraz zabezpieczająca je przed bakteriami, zakażeniami i pleśniami.
W Polsce źródłem substancji używanej przez pszczoły do produkcji propolisu są głównie pączki drzew liściastych, jak topola, olcha, wierzba, dąb, jesion, kasztanowca oraz uszkodzona kora drzew iglastych.
W zależności od roślin, z których pszczoły zbierają surowiec, propolis może mieć różną barwę: pomarańczową, czerwoną, szarą, ciemnozieloną, brunatną lub czarną. Poniżej 15 °C jest twardy i kruchy, powyżej 36 °C – miękki i plastyczny, a powyżej 90 °C – płynny. Smak ma cierpki, gorzki i piekący, a zapach miodowo-korzenny i słodkawy.
Imponujący skład i niezwykłe właściwości
Razem z miodem dostarcza organizmowi ogromną ilość wartościowych mikro- i makroelementów, białka, witamin, aminokwasów egzogennych, kwasów organicznych i enzymów.
Propolis w głównej mierze składa się z żywic roślinnych. Poza tym zawiera woski, olejki eteryczne, pyłki kwiatowe i różne elementy mechaniczne.
Jak dotąd wyodrębniono około 300 substancji wchodzących w jego skład. To między innymi wapno, magnez, krzem, żelazo, cynk, sód, potas, aminokwasy oraz witaminy (A, B1, B2, i B3). Propolis zawiera także dużą ilość flawonoidów i terpeny.
Propagator tej substancji - duński biolog Karl Lund Aagaard - badał jej skuteczność przez ponad 20 lat, a w latach 70 poprzedniego wieku dokładnie opisał szerokie spektrum jej zastosowania. Okazuje się, że blisko 100% osób stosujących propolis zaobserwowało jego pozytywne skutki[1].
Propolis ma niezwykłe właściwości
Apiterapia – zyskuje na popularności
Z miodem propolisowym wiąże się jeszcze jedno hasło – apiterapta. Jest to metoda terapii polegająca na wykorzystywaniu różnych produktów pszczelarskich. Są to przede wszystkim miód i propolis oraz pyłek kwiatowy, ale także pierzga, mleczko i jad pszczeli.
Dodatek propolisu w miodzie sprawia, że nie jest on tak słodki, a jego smak, zapach i konsystencja są jedyne w swoim rodzaju. Najlepiej spożywać go z pieczywem lub prosto ze słoika. Trzeba bowiem pamiętać, że propolis nie rozpuszcza się w wodzie!
[1] https://patents.justia.com/patent/3960329