Miód z propolisem – naturalną mieszaniną XXI wieku!

Propolis to niezwykły dar natury, który był wykorzystywany w wielu dolegliwościach już 15 tysięcy lat temu. Na jakiś czas popadł w zapomnienie. Jednak jego niesamowite właściwości znów zostają docenione i coraz częściej określany jest mianem wyjątkowej mieszaniny XXI wieku. Jakie tajemnice skrywa?

miód z propolisem

Propolis to lepka, żywiczna substancja używana przez pszczoły do uszczelniania gniazda oraz pokrywania elementów wewnętrznych ula oraz zabezpieczająca je przed bakteriami, zakażeniami i pleśniami.

W Polsce źródłem substancji używanej przez pszczoły do produkcji propolisu są głównie pączki drzew liściastych, jak topola, olcha, wierzba, dąb, jesion, kasztanowca oraz uszkodzona kora drzew iglastych.

W zależności od roślin, z których pszczoły zbierają surowiec, propolis może mieć różną barwę: pomarańczową, czerwoną, szarą, ciemnozieloną, brunatną lub czarną. Poniżej 15 °C jest twardy i kruchy, powyżej 36 °C – miękki i plastyczny, a powyżej 90 °C – płynny. Smak ma cierpki, gorzki i piekący, a zapach miodowo-korzenny i słodkawy.

 

Imponujący skład i niezwykłe właściwości

Razem z miodem dostarcza organizmowi ogromną ilość wartościowych mikro- i makroelementów, białka, witamin, aminokwasów egzogennych, kwasów organicznych i enzymów.

Propolis w głównej mierze składa się z żywic roślinnych. Poza tym zawiera woski, olejki eteryczne, pyłki kwiatowe i różne elementy mechaniczne.

Jak dotąd wyodrębniono około 300 substancji wchodzących w jego skład. To między innymi wapno, magnez, krzem, żelazo, cynk, sód, potas, aminokwasy oraz witaminy (A, B1, B2, i B3). Propolis zawiera także dużą ilość flawonoidów i terpeny.

Propagator tej substancji - duński biolog Karl Lund Aagaard - badał jej skuteczność przez ponad 20 lat, a w latach 70 poprzedniego wieku dokładnie opisał szerokie spektrum jej zastosowania. Okazuje się, że blisko 100% osób stosujących propolis zaobserwowało jego pozytywne skutki[1].

Miod-z-propolisem-naturalnym-antybiotykiem-XXI-wieku-2

 

Apiterapia – zyskuje na popularności

Z miodem propolisowym wiąże się jeszcze jedno hasło – apiterapta. Jest to metoda terapii polegająca na wykorzystywaniu różnych produktów pszczelarskich. Są to przede wszystkim miód i propolis oraz pyłek kwiatowy, ale także  pierzga, mleczko i jad pszczeli.

Dodatek propolisu w miodzie sprawia, że nie jest on tak słodki, a jego smak, zapach i konsystencja są jedyne w swoim rodzaju. Najlepiej spożywać go z pieczywem lub prosto ze słoika. Trzeba bowiem pamiętać, że propolis nie rozpuszcza się w wodzie!

[1] https://patents.justia.com/patent/3960329

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium