Miód krokoszowy – bogactwo rodem z Azji

Krokosz barwierski to roślina pochodząca z Azji, która po ususzeniu jest bardzo podobna, do rozpowszechnionego na większą skalę drogocennego szafranu. Mało kto wie, że ma on działanie przeciwbólowe, przeciwskurczowe, przeciwzapalne, a nawet relaksacyjne. Z tej azjatyckiej rośliny, o ogromnym spektrum działania, powstaje również miód. Wytwarzany jest z nektaru różyczki roślin krokosza i stanowi niezwykle rzadki produkt, ponieważ roślina kwitnie przez krótki okres czasu i produkuje mało nektaru.

Miód krokoszowy – bogactwo rodem z Azji

 

Krokosz – azjatycka roślina dobroci

Krokosz w Azji jest bardzo ważnym elementem medycyny Chińskiej. Chińczycy nazywają roślinę Hong Hua i stosują ją jako środek przeciwbólowy, przeciwgorączkowy i pobudzający krążenie. Z krokosza, oprócz wartościowego miodu wytwarza się również olej, który jest bardzo bogaty w kwas linolowy.

Roślina rośnie do wysokości około metra, a swoim wyglądem łudząco przypomina znany w naszym kraju oset lub aster. Płatki rośliny mają intensywną żółtą oraz pomarańczowo-czerwoną barwę. Stąd od starożytności aż po dziś dzień krokosz używany jest jako barwnik do produktów spożywczych, kosmetycznych oraz tkanin. To właśnie z tych kolorowych płatków krokosza wydobywa się cenny ekstrakt o tak zbawiennym działaniu.

 

Bogactwo krokosza

Miód z krokosza jest gęsty i lepki. Jego barwa przybiera jasnożółty odcień, a smak opisywany jest jako umiarkowanie słodki z przejawami gorzkiego. Dzięki jego szerokim właściwościom, ta odmiana miodu ma ogromne zastosowanie.

Miód z krokosza zawiera całą gamę minerałów (żelazo, miedź, mangan, sód, magnez, wapń, fosfor), jest również bogaty w aminokwasy, przeciwutleniacze, witaminy (B, C, PP, E, K) oraz specyficzne kwasy tłuszczowe (arachidonowy, laurynowy, palmitynowy). Poza tym zakresem dobrodziejstw, w miodzie możemy znaleźć również kumarynę, kwercetynę, rutynę, glikozydy i inne czynne związki biologiczne.

Miód krokoszowy – bogactwo rodem z Azji

 

Zbawienne działanie miodu z krokosza

Miód krokoszowy może dobrze sprawdzić się w leczeniu chorób skóry o różnorakim pochodzeniu. Ten gatunek miodu często znajduje zastosowanie w kosmetologii. Przywraca skórze elastyczność, nadaje jej odpowiednią tonację, kojąco wpływa na cerę, w dużym stopniu redukuje mikropęknięcia oraz eliminuje uszkodzenia naskórka. Idealnie nawilża, normalizuje dopływ krwi, jednocześnie wpływając na poprawną gospodarkę parowania wilgoci z naskórka.

Do całego ogromu właściwości miodu z krokosza przypisuje się również te moczopędne. Odnotowano również zbawienny efekt kompresów z miodem z krokosza, które znacząco łagodzą ból.

 

Przeciwwskazania do stosowania

Pamiętajmy jednak, aby stosować miód krokoszowy z dużą ostrożnością. Oprócz wielu leczniczych właściwości, produkt ten generuje bowiem również kilka skutków ubocznych. Zawarty w nim pyłek, jest ogromnie silnym alergenem. Stąd jest on niewskazany do spożycia przez kobiety ciężarne, karmiące piersią oraz osoby, o wysokiej aktywności alergicznej.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium