Miód klonowy – smak wiosny w środku zimy

Miód klonowy to miód typowo wiosenny. Ze względu na swoje właściwości i delikatny smak polecany jest szczególnie dzieciom. Jest dość trudny do pozyskania, co niestety przekłada się na jego wyższą cenę w stosunku do innych rodzajów miodu. Warto jednak choć raz go spróbować!

Miód klonowy – smak wiosny w środku zimy

Miód klonowy pochodzi z nektaru drzew klonowych, z których w Polsce najbardziej popularne to klon zwyczajny i klon jawor. To dwa odrębne gatunki, które różnią się porą kwitnięcia, pokrojem drzewa, zwykle też wysokością i wyglądem liści.

Dla przykładu, klon jawor osiąga wysokość do 35 m, a klon zwyczajny jest około 10 m mniejszy, ma też mniejsze liście. Klon zwyczajny kwitnie, nie mając jeszcze liści w kwietniu, a jawor w maju. Naturalnie klon zwyczajny występuje od nizin po góry, a jawor zazwyczaj w górskich lasach, jego odmiany sadzone są także w parkach i ogrodach.

 

Oryginalny smak i zapach

Tym, co wyróżnia miód klonowy na tle innych miodów wiosennych, jest jego barwa w stanie płynnym - jest znacznie ciemniejsza i bardziej przypomina kolorem miody letnie. Wraz z naturalną krystalizacją jaśnieje i staje się kremowa.

W smaku miód klonowy jest dość łagodny, drobnoziarnisty, słodki, nieco podobny do popularnego, kanadyjskiego syropu klonowego z nutą karmelu.

 

Właściwości miodu klonowego

Miód klonowy charakteryzuje się wysoką zawartością białka, kwasów tłuszczowych, witaminy B1, witaminy B2, witaminy C oraz potasu i żelaza. Przede wszystkim jest lekkostrawny, a z uwagi na dużą zawartość fruktozy polecany jest zwłaszcza najmłodszym. Łatwo przyswajalne cukry proste, jak wspomniana fruktoza oraz glukoza, doskonale odżywiają mózg, mogą wspierać prace układu krwionośnego i oczyszczać organizm z toksyn.

Miód klonowy to także dobry sposób na wzmocnienie organizmu i odporność. Odpowiedzialny jest za wzrost energii i witalności, dzięki czemu jest często polecany przy wszelkich infekcjach.

Miód klonowy – smak wiosny w środku zimy

 

Doskonały na śniadanie

Ze względu na delikatny smak, miód klonowy idealnie sprawdzi się także jako naturalny słodzik. Warto dodać go do porannego musli czy płatków, aby zapewnić sobie energię na cały dzień. Polecany jest szczególnie dzieciom o słabym apetycie. Ze względu na swoje podobieństwo do syropu klonowego, miód klonowy sprawdzi się też jako doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju placków czy naleśników.

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium