To, co jemy, nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie, samopoczucie oraz ogólny wygląd. Ciężkostrawne, kaloryczne i wysoko przetworzone produkty szybko odbijają się na funkcjonowaniu naszego organizmu, a także stanie naszej skóry. Nadchodzące lato bezlitośnie obnaża wszelkie błędy w codziennej diecie. Bardziej skąpa odzież czy kostium kąpielowy odkrywają wszelkie mankamenty naszej urody oraz zbędne kilogramy. Nic zatem dziwnego, że wiele osób decyduje się w tym czasie przejść na dietę. Co jeść, by wyglądać i dobrze czuć się latem?
- Jak wyglądać dobrze latem?
- Co jeść latem?
- Miód Manuka w diecie
- Mikstury olei w diecie
- Przepis na lato z Miodem Manuka
Jak wyglądać dobrze latem?
Wysokie temperatury sprawiają, że latem znacznie rzadziej sięgamy po ciężkie i tłuste potrawy, a zamiast tego wybieramy soczyste owoce i warzywa. To także czas, kiedy mamy znacznie więcej okazji do aktywności fizycznej na świeżym powietrzu. Dlatego nawet bez katorżniczych diet możemy właściwie samoistnie zaobserwować stopniową utratę wagi. Jeżeli jeszcze zadbamy o bogatą w błonnik zdrową dietę na lato oraz odpowiednie nawodnienie naszego organizmu, efekty mogą być naprawdę zaskakujące.
Co jeszcze zrobić, by wyglądać dobrze? Warto zwrócić uwagę na to, co latem zakładamy na siebie. Pamiętajmy, by wybierać ubrania w swoim rozmiarze. Zbyt luźne mogą dodawać nam kilogramów, z kolei zbyt ciasne podkreślą mankamenty naszej figury.
Powinniśmy też zadbać o stan naszej skóry. By nieco szorstka po zimie skóra stała się znowu gładka, bardziej promienna i lepiej przyjmowała składniki aktywne zawarte w produktach pielęgnacyjnych, ważne jest złuszczenie martwego naskórka. Delikatny, ale regularny peeling potrafi czynić prawdziwe cuda. Z ewentualnymi niedoskonałościami skóry poradzą sobie płyny miceralne, toniki czy np. preparaty na bazie miodu.
Lato to czas, kiedy powinniśmy zmienić kosmetyki na nieco lżejsze i bardziej mineralne, które pozwolą oddychać naszej skórze i nie będą zatykać porów oraz tworzyć efektu maski.
Letnia dieta powinna być kolorowa, różnorodna i lekkostrawna
Co jeść latem?
Początek lata to doskonały czas na zmiany w naszej diecie. Targi i ryneczki oferują ogromny wybór owoców i warzyw, które zachwycają kolorem, smakiem i zapachem. Sezon na te produkty niestety w Polsce trwa dosyć krótko, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej.
Letnia dieta powinna być przede wszystkim kolorowa, różnorodna i lekkostrawna, a jej podstawę powinny stanowić właśnie świeże owoce i warzywa bogate w składniki mineralne, błonnik i witaminy.
Latem, zwłaszcza w upalne dni, rzadziej czujemy się głodni, dlatego często pomijamy niektóre posiłki, a to poważny błąd. By nie obciążać naszego żołądka i czuć się lekko, warto jeść często za to mniej. Jeśli nie mamy apetytu, niektóre posiłki możemy zastąpić sokami owocowymi i warzywnymi czy koktajlami lub orzeźwiającymi sorbetami.
Pamiętajmy o warzywach strączkowych, jak groszek, fasolka czy bób, które stanowią bogate źródło białka, ale też błonnika. Świeże pomidory, papryka, ogórki i zielone sałaty nie tylko ugaszą pragnienie, ale także dostarczą niezbędnych składników mineralnych oraz witamin.
Produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega, takie jak ryby, oleje roślinne czy orzechy i nasiona nie tylko poprawią stan naszej skóry, włosów i paznokci, ale też codzienny nastrój.
Zamiast pszennego, wybierajmy pełnoziarniste pieczywo z grubego przemiału. Nie zapominajmy też o kaszach, płatkach czy otrębach zbożowych. To nie tylko bogate źródło błonnika, ale także niezbędnych węglowodanów złożonych.
Unikajmy natomiast popularnych fast-foodów serwowanych w wakacyjnych kurortach, takich jak lody, gofry, zapiekanki, frytki, hamburgery czy pizze. To najwięksi wrogowie naszego zdrowia oraz sylwetki. Dietetyczną pułapkę stanowią też kolorowe alkoholowe drinki i słodkie napoje. To źródła pustych kalorii, które mogą zniweczyć nasze wszelkie wysiłki.
Latem nie możemy zapominać o odpowiednim nawodnieniu naszego organizmu. Warto pić wodę nawet wtedy, gdy nie odczuwamy pragnienia, ponieważ z potem tracimy sporą jej część, a także cenne elektrolity. Dzięki wodzie zapewniamy prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, regulujemy temperaturę ciała oraz poprawiamy metabolizm.
Dobrym sposobem na eliminowanie cukru z diety jest miód
Miód Manuka MGO™ w diecie
W naszych letnich przepisach starajmy się unikać słodyczy i rafinowanego cukru. Zamiast słodkich deserów i lodów wybierzmy sorbety oraz świeże owoce. Dobrym sposobem na eliminowanie cukru z diety jest miód. To nie tylko źródło dobrze przyswajalnych węglowodanów dających energię podczas letnich aktywności fizycznych, ale także pożytecznych fenoli, enzymów, mikroelementów i witamin.
Nasza propozycja to nowozelandzki Miód Manuka MGO™ , bogaty w aktywny składnik – methylglyoxal (MGO). Najlepiej czerpać będziemy z jego różnych związków zawartych w składzie spożywając go prosto ze słoika. Dotyczy to zwłaszcza miodów o wysokiej zawartości MGO™. Miód Manuka MGO™ z łyżeczki to – zdaniem nowozelandzkich pszczelarzy – najlepszy i najsmaczniejszy sposób na zdrową porcję słodyczy.
Do celów kulinarnych proponujemy wybrać tańszy Miód Manuka MGO™ z niższą (od 30+ do 100+) zawartością MGO.
Mikstury olei w diecie
Niezwykle ważnymi składnikami codziennej diety są oleje roślinne zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe. Najzdrowsze to oczywiście te nierafinowane i tłoczone na zimno. W naszej ofercie znajdziecie gotowe mikstury roślinnych olei, które będą doskonałym dodatkiem do letnich sałatek, dań oraz koktajli.
Wspomagająca regenerację wątroby Mikstura Olei HEPA Dr Gaja zawiera tłoczone na zimno, nierafinowane oleje z ostropestu, czarnuszki i lnianego, a także ekstrakt z ostropestu standaryzowanego na sylimarynę.
Mikstura Olei CARDIO Dr Gaja to kombinacja oleju lnianego, oleju z wiesiołka, oleju z ostropestu i olej z czarnuszki. Nie tylko świetnie nadaje się do sałatek czy potraw mięsnych, ale dzięki zwartości kwasom omega: alfa-linolenowemu, linolowemu oleinowemu pozwala skutecznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Przepis na lato z Miodem Manuka MGO™
Na koniec nasz letni przepis z udziałem Miodu Manuka oraz mikstur olei Dr Gaja – włoskie połączenie słodkiego melona i słonej szynki parmeńskiej.
Miód Manuka MGO™ dodawany do potraw nadaje im zupełnie nowego charakteru, a aromatyczna słodycz doskonale łączy się zarówno z owocami, jak i serami czy wędlinami.
Składniki:
- 1 średniej wielkości melon,
- 100 g wędzonej szynki parmeńskiej,
- 1 opakowanie mozzarelli w kulkach,
- 2 garście szpinaku baby,
- 2 łyżki Mikstury Olei HEPA lub CARDIO Dr Gaja,
- 2 łyżki Miodu Manuka MGO™,
- 2 łyżki cytryny,
- garść pestek z dyni,
- sól i pieprz do smaku.
Ze schłodzonego wcześniej w lodówce melona usuwamy nasiona i wydrążamy łyżeczką do melona małe kulki. Szpinak myjemy i wykładamy na talerzu. Szynkę zwijamy w rulony i kroimy tak, by powstały małe ślimaczki, a następnie układamy na liściach szpinaku. Następnie wykładamy kulki melona oraz kulki mozzarelli. W międzyczasie na suchej patelni prażymy pestki dyni oraz przygotowujemy dressing z olei, Miodu Manuka i soku z cytryny.
Sałatkę doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem, polewamy miodowym sosem i posypujemy pestkami dyni. Pyszne i orzeźwiające letnie danie gotowe!