Ponieważ miód ma odczyn kwaśny, od lat pokutowała opinia, że nie należy nakładać go metalową łyżką. Jedni uważali, że metal może wejść w reakcję z miodem i pozbawić go drogocennych właściwości. Inni, że może zmienić jego smak, a jeszcze inni, że metal może nawet uwalniać potencjalnie szkodliwe substancje. Jaka jest prawda? Sprawdzamy.
- Jak jeść Miód Manuka MGO™?
- Metalowa czy drewniana łyżeczka do Miodu Manuka MGO™?
- Jaka łyżeczka do Miodu Manuka MGO™?
- Nabierak do Miodu Manuka MGO™
Miód jako naturalny zamiennik cukru
Miód pszczeli to jeden z najstarszych, ale też najbardziej cenionych, naturalnych produktów słodzących na świecie. Wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem. Stosunkowo niedawno natomiast, bo dopiero w latach 80. ubiegłego wieku, zaczęto zgłębiać tajemnicę nowozelandzkiego Miodu Manuka. Jeszcze później, bo w 2008 r. prof. Thomas Henle wraz ze swoimi współpracownikami z Politechniki w Dreźnie odkrył, że za zaskakujące właściwości miodu odpowiada dwukarbonylowy związek chemiczny o nazwie methyloglyoxal (MGO).
Badania wykazały, że zawartość tej niezwykle aktywnej substancji w Manuce jest nawet kilkadziesiąt do kilkuset razy wyższa niż w innych znanych dotąd gatunkach miodu. Od tego momentu kariera miodu z Nowej Zelandii nabrała zawrotnego tempa i obecnie znany i niezwykle ceniony jest już na całym świecie.
Jak jeść Miód Manuka MGO™?
Miód Manuka MGO™ to świetny, a przede wszystkim pełnowartościowy zamiennik cukru, dlatego najczęściej używa się go do słodzenia potraw i napojów. Możemy łączyć go z jogurtem naturalnym, płatkami zbożowymi, owsianką, twarogiem, owocami czy świeżym pieczywem. Świetnie nadaje się też jako dodatek do wszelkiego koktajli czy lemoniad. Nie wskazane jest jednak słodzenie miodem napojów czy potraw, których temperatura przekracza 40°C, dochodzi wtedy bowiem do rozpadu wielu wartościowych związków.
Ze względu na to, że Miód Manuka MGO™ charakteryzuje się dość grubą krystalizacją, zazwyczaj poddawany jest wcześniej procesowi kremowania, dzięki czemu zyskuje wygodniejszą w użyciu, gładką i niezwykle aksamitną konsystencję. Dlatego pewnie nowozelandzcy pszczelarze zgodnie twierdzą, że Miód Manuka MGO™ najlepiej smakuje sam, prosto ze słoika. Już 1 łyżka miodu dziennie pozwoli budować dobre nawyki, ale także dostarczyć dobrze przyswajalne węglowodany, które dodadzą nam potrzebnej energii. Tylko… jaką łyżkę wybrać?
Miód Manuka MGO™ to świetny, a przede wszystkim pełnowartościowy zamiennik cukru
Metalowa czy drewniana łyżeczka do Miodu Manuka MGO™?
Czy można jeść Miód Manuka MGO™ metalową łyżeczką? Miody ze względy na obecność kwasów organicznych mają kwaśne pH, zazwyczaj kształtujące się w okolicach od 3 do 6. Kwasy oczywiście mogą wejść w reakcję z metalem, ale musiałby to być dłuższy okres.
Dlatego niewskazane jest zostawianie metalowej łyżeczki w miodzie ani przechowywanie go w metalowych pojemnikach. Może to bowiem sprawić, że nabierze on nieco metalicznego posmaku. Nic natomiast nie stoi na przeszkodzie, by nakładać pszczeli przysmak metalową łyżeczką lub jeść Miód Manuka MGO™ bezpośrednio z takiej łyżeczki.
Czy metalowa łyżeczka wchodzi w reakcję z Miodem Manuka MGO™?
Odpowiadając na to pytanie trzeba zaznaczyć, że Miód Mauka MGO™ ma stosunkowo niskie, bo od 3,2–4,5 pH. Jest ono zazwyczaj niższe, niż w przypadku innych popularnych gatunków miodu, dlatego nawet przy nieco dłuższym kontakcie z metalem nie musimy się obawiać zajścia niepożądanej reakcji czy korozji metalu.
Jaka łyżeczka do Miodu Manuka MGO™?
Zarówno drewniane, jak i metalowe łyżeczki mają swoje zalety i wady. Jaką zatem łyżeczką nabierać miód? Najwięcej zwolenników posiadają oczywiście drewniane łyżeczki do miodu. Z jednej strony ze względu na pokutujące wciąż mity. Z drugiej – z uwagi na zdecydowanie większą ofertę drewnianych akcesoriów do miodu, czy wreszcie ze względu na fakt, że drewno, podobnie jak sam miód, jest produktem naturalnym.
Trzeba jednak uczciwie przyznać, że do bardziej wytrzymałych należą łyżeczki stalowe. Ich dodatkowym atutem jest możliwość mycia w zmywarce, co w przypadku narzędzi drewnianych nie zawsze jest wskazane.
Najwięcej zwolenników mają drewniane łyżeczki i nabieraki do miodu
Z drugiej jednak strony warto też zaznaczyć, że do produkcji drewnianych akcesoriów coraz częściej używa się niezwykle twardego drewna dębowego, a także wysokiej jakości drewna oliwnego. Takie produkty nie tylko nie pochłaniają zapachów, ale mają też często właściwości bakteriobójcze.
Nabierak do Miodu Manuka MGO™
Miód Manuka MGO™ jest oczywiście smaczny i niezwykle pożyteczny dla naszego organizmu, ale jak każdy miód ma jeden poważny mankament. Jego gęsta, płynna konsystencja może sprawiać nieco trudności w nakładaniu zwykłą łyżką. Nie dziwi zatem fakt, że prawdziwym koneserom pszczelego przysmaku trudno sobie wyobrazić życie bez specjalnego nabieraka.
Możemy wybierać pomiędzy dwoma rodzajami akcesoriów do nabierania miodu: długim patyczkiem zakończonym wałkiem z nacięciami oraz łyżeczką zakończoną specjalnym wygięciem. Najbardziej popularnym nabierakiem do Miodu Manuka MGO™,często oferowanym już w zestawie z miodem, jest kilkunastocentymetrowa szpatułka zakończona charakterystycznym walcem z głębokimi poziomymi nacięciami.
Tego typu nabierak to niezwykle praktyczne narzędzie, które pozwala na dozowanie miodu bez ryzyka kapania i rozlewania. Wystarczy zanurzyć go w słoiku z miodem, a następnie nabrać odpowiednią ilość słodkiego przysmaku i rozsmarować na kanapce lub dodać do napoju.
Innym rozwiązaniem jest łyżka do miodu z wygiętym trzonkiem. Zasada działania jest równie prosta. Wystarczy nabrać miód, a następnie zawiesić łyżeczkę na krawędzi słoiczka. Nadmiar słodkiego przysmaku spłynie z powrotem do słoika, dzięki czemu nie rozlejemy ani kropli.
Podsumowując, łyżeczka czy nabierak do Miodu Manuka MGO™?Oba rozwiązania mają zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Zatem wybór należy do Was!