Zdaniem nowozelandzkich pszczelarzy Miód Manuka MGO™ najlepiej smakuje prosto ze słoika. Jednak nie wszystkim Polakom, przywiązanym do naszych rodzimych gatunków, może od razu przypaść do gustu jego specyficzny, wyrazisty smak. Dlatego swoją przygodę z Manuką proponujemy zacząć od potraw i koktajli z jego dodatkiem.
- Jak jeść Miód Manuka?
- Pomysły na owocowe koktajle
- Orzeźwiająca lemoniada z Miodem Manuka
- Koktajle warzywne z Miodem Manuka
- Dania z Miodem Manuka
Jak jeść Miód Manuka MGO™?
Zalecane spożycie Miodu Manuka MGO™ to 2–3 łyżeczki dziennie. Najlepiej sięgnąć po niego rano, na czczo lub wieczorem, tuż przed snem. Możemy jeść go prosto ze słoika, ale też osłodzić nim wodę z cytryną lub herbatę.
Do czego dodawać Miód Manuka MGO™? Aksamitna i kremowa konsystencja Manuki idealnie nadaje się do smarowania świeżego pieczywa lub tostów, ale możemy też dodać go do jogurtu naturalnego czy kefiru. Nieco ziołowy, wyrazisty smak świetnie komponuje się też z twarogiem, serami żółtymi czy pleśniowymi.
Zastosowanie Miodu Manuka MGO™ jest bardzo szerokie. Jak każdy inny miód, stanowi on idealny zamiennik cukru. Możemy dodawać go do świeżych owoców, koktajli, deserów, ale też sałatek oraz dań wytrawnych.
Ważne jednak, by nie łączyć go z gorącymi daniami, deserami czy napojami, ponieważ – jak każdy miód – w temperaturze powyżej 40 °C traci on swoje cenne właściwości. Z jakich przepisów z Miodem Manuka MGO™ warto skorzystać? Poniżej kilka propozycji.
Koktajle z Miodem Manuka MGO™ to świetny pomysł na każdą porę roku
Miód Manuka MGO™ zamiast cukru, czyli pomysły na owocowe koktajle
Koktajle z Miodem Manuka MGO™ to świetny pomysł na każdą porę roku. Latem gaszą pragnienie i orzeźwiają, a zimą stanowią uzupełnienie składników mineralnych i witamin. Co ważne, możemy przygotowywać je z sezonowych, jak też mrożonych owoców.
Buraczane smoothie. Składniki: 1 średniej wielkości burak, 1 jabłko, sok z 2 pomarańczy, sok z ½ cytryny, 1 łyżka Miodu Manuka MGO™ oraz kilka migdałów. Buraka i jabłko obieramy. Z jabłka oczywiście usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy je na mniejsze kawałki, dodajemy sok z cytrusów i miód. Wszystko dokładnie blendujemy na aksamitną masę. Do tego koktajlu potrzebujemy blendera o dość dużej mocy. Jeżeli takim nie dysponujemy, możemy buraka wcześniej podpiec w piekarniku lub ugotować na parze. Całość posypujemy obranymi i drobno posiekanymi migdałami.
Zielony koktajl z kiwi, gruszki i szpinaku. Potrzebujemy: 2 owoce kiwi, 1 gruszkę, garść świeżych liści szpinaku, ½ szklanki wody i 1 łyżkę Miodu Manuka MGO™. Owoce obieramy ze skórki. Z gruszki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją na ćwiartki. Do owoców dodajemy umyty szpinak, miód oraz wodę i wszystko dokładnie blendujemy.
Cytrusowa lemoniada z Miodem Manuka MGO™
Lato zbliża się wielkimi krokami, więc czas na pyszną i orzeźwiającą lemoniadę.
Potrzebujemy 1½ litra wody mineralnej (w zależności od upodobań może to być woda gazowana lub nie), 1 cytrynę, 2 limonki, 1 pomarańczę, listki mięty i 3 łyżki Miodu Manuka MGO™.
Cytrusy dokładnie myjemy i sparzamy gorącą wodą. Wyciskamy sok z cytrusów i wlewamy do większego dzbanka. Część owoców warto pokroić w cienkie plasterki, które wrzucamy do dzbanka razem z liśćmi mięty. Dodajemy miód, dokładnie mieszamy, a następnie zalewamy wodą. Lemoniadę najlepiej wcześniej schłodzić w lodówce, a przed podaniem dodać kilka kostek lodu.
Koktajle warzywne z Miodem Manuka MGO™
Innym pomysłem na Miód Manuka MGO™ są odżywcze koktajle warzywne. Słodycz i aromat miodu doda im nowego, wyjątkowego charakteru.
Orzeźwiający koktajl z ogórków. Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 ogórek, garść natki pietruszki, liście świeżej mięty, sok z ½ cytryny, 2 łyżeczki Miodu Manuka MGO™, sól i pieprz do smaku. Ogórek obieramy i kroimy w kawałki. Dodajemy jogurt, natkę pietruszki oraz miętę i dokładnie blendujemy. Na koniec doprawiamy wszystko miodem, sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Koktajl pomidorowy. Potrzebne składniki to: 1 pomidor malinowy, ½ papryki czerwonej, 1 marchewka, ½ szklanki wody, 2 łyżeczki Miodu Manuka MGO™, kilka listów świeżej bazylii, sól i pieprz do smaku. Pomidora obieramy ze skórki (w tym celu najlepiej wcześniej sparzyć go gorącą wodą) i kroimy w mniejsze kawałki. Obieramy marchewkę. Marchew i paprykę również kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy liście bazylii i miód. Następnie wszystko przecieramy z pomocą blendera. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zastosowanie Miodu Manuka MGO™ jest bardzo szerokie
Przepisy na dania z Miodem Manuka MGO™
Czas na jadłospis z Miodem Manuka MGO™. Zaczynamy oczywiście od lekkiego, ale pożywnego śniadania. Nasza propozycja to tosty z ricottą i pieczoną brzoskwinią.
Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy z nich pestki, a następnie kroimy w ćwiartki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10–15 minut, aż się lekko zrumienią. Kromki pieczywa z pełnego ziarna zapiekamy w tosterze, a następnie smarujemy serkiem ricotta. Na wierzchu układamy przestudzone brzoskwinie. Następnie polewamy je Miodem Manuka MGO™ i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
Nasza propozycja na obiad to pieczone warzywa z fetą i balsamicznym dressingiem.
Składniki: 2 bataty, 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 cebula, ser feta, ocet balsamiczny, Miód Manuka MGO™, sól, pieprz.
Warzywa kroimy w spore kawałki, a obraną cebulę w ósemki. Wszystko układamy na wysmarowanej olejem blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 35–45 minut, aż składniki zmiękną i przyrumienią się. W międzyczasie przygotowujemy sos, mieszając 3 łyżki Miodu Manuka MGO™ z 1 łyżką oliwy z oliwek i 5 łyżkami octu balsamicznego. Przestudzone warzywa posypujemy pokruszoną fetą i polewamy dressingiem.
Na zakończenie lekka kolacja, czyli sałatka z brokułu, mozzarelli i pomidorów.
Składniki: 1 mały brokuł, pomidorki koktajlowe, szczypiorek, 2 jaja, 2 łyżki Miodu Manuka MGO™, sok ½ cytryny, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka oliwy z oliwek, cukier, sól i pieprz.
Brokuł dzielimy na części. Następnie gotujemy go w wodzie (z dodatkiem szczypty cukru i soli) lub na parze, tak by pozostał lekko al dente. Po ugotowaniu możemy włożyć go do wody z lodem, by zachował piękny, zielony kolor. Pomidorki kroimy na pół. W międzyczasie gotujemy jaja na twardo i przygotowujemy winegret z oliwy, miodu, musztardy i soku z cytryny. Brokuł wykładamy na głęboki talerz, następnie układamy jaja pokrojone w ćwiartki oraz pomidorki. Wszystko doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, polewamy winegretem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Więcej kreatywnych przepisów z Miodem Manuka MGO™ na naszej stronie.