Kuchnia Nowej Zelandii jest w dużym stopniu połączeniem egzotyki z europejskimi tradycjami. Southland cheese rolls to jednak typowo nowozelandzkie, oryginalne danie, którego próżno szukać w restauracjach w Europie. Przedstawiamy Wam zatem prosty przepis na te wyjątkowe rolki serowe – tak, abyście mogli ich spróbować bez konieczności podróży na wyspy Nowej Zelandii!
- Southland cheese rolls – co to takiego?
- Z czym można jeść southland cheese rolls?
- Przepis na southland cheese rolls
- Jak zrobić dip z Miodem Manuka?
Southland cheese rolls – co to takiego?
Nazywane także „serowym sushi” southland cheese rolls to jedno z niewielu narodowych dań Nowej Zelandii. To potrawa składająca się wyłącznie z pieczywa tostowego, sosu, mleka (skondensowanego lub zwykłego), zupy cebulowej i plastra żółtego sera, które są później zawijane jak sushi i grillowane. Serowe rolki są jednym z najważniejszych skarbów Nowej Zelandii.
Od lat wśród Nowozelandczyków istnieje debata na temat tego, jak powinny wyglądać prawdziwe southland cheese rolls i który przepis jest jedynym słusznym. Niektórzy twierdzą, że należy użyć tartego sera, inni, że sera w plastrach. Jedni używają białego pieczywa, inni uważają, że najlepiej smakuje pełnoziarniste. Jedni uznają za konieczne dodanie posiekanej cebuli, podczas gdy inni uważają, że zupa cebulowa w proszku wystarczy.
To samo tyczy się tego, czy skórkę należy usunąć czy zostawić oraz czy należy dodać sos worcestershire, czy wystarczy sama musztarda. Najważniejsze jest jednak, aby wszystkie składniki wymieszać i odpowiednio podgrzać przed rozsmarowaniem tak, aby ser się roztopił, a smaki nasyciły się wzajemnie i wymieszały – to nie podlega żadnej dyskusji.
Z czym jeść southland cheese rolls?
Nowozelandzkie rolki serowe idealnie pasują jako dodatek do zup (zwłaszcza zupy cebulowej), ale sprawdzą się również jako zwykła przekąska. Można jeść je same lub w towarzystwie ciekawego sosu, na przykład dipu z Miodem Manuka MGO™. Taki dodatek sprawi, że nadamy rolkom ciekawy, nowy smak, a na dodatek dostarczymy organizmowi wszystkich wyjątkowych składników zawartych w miodzie manuka.
Miód Manuka sprawdzi się świetnie w formie dipu
Jak zrobić southland cheese rolls?
Do zrobienia nowozelandzkich southland cheese rolls będziemy potrzebować:
- 1 małą cebulę (drobno posiekaną)
- 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
- ¾ szklanki mleka skondensowanego (niesłodzonego!)
- 4 łyżeczki zupy cebulowej w proszku
- 200-250 gramów tartego sera cheddar
- 12 kromek białego pieczywa tostowego (może być ze skórką lub bez skórki)
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 6 łyżek masła
Na dobrej, nieprzywierającej patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła i podsmażamy cebulkę na średnim ogniu przez około minutę, po czym dodajemy czosnek i smażymy przez kolejną minutę. Następnie dodajemy skondensowane mleko, sos worcestershire, zupę cebulową i ser. Mieszankę należy mieszać, aż ser się roztopi, a następnie kontynuować mieszanie do momentu, w którym masa zgęstnieje. Zdejmujemy masę z ognia, aby ostygła.
Następnym etapem jest rozgrzanie piekarnika do 180 stopni. W międzyczasie smarujemy kromki pieczywa tostowego przygotowaną wcześniej mieszanką i zawijamy w roladkę. Należy użyć dość sporo masy, ale warstwa nie może być też za gruba, bo utrudni to rolowanie. Rolki układamy na papierze do pieczenia. Na koniec należy rozpuścić resztę masła i posmarować nim wszystkie rolki od góry. Pieczemy przez 5-10 minut, aż zrobią się złociste.
Jak zrobić dip z Miodem Manuka MGO™?
Sos miodowo-musztardowy pasuje do mięs i sałatek. Jest także doskonałym dodatkiem do southland cheese rolls podawanych w formie przekąski. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje około 5 minut. Co więcej, użycie Miodu Manuka MGO™ sprawi, że zyska on jeszcze lepszy, bardziej wyrazisty i ciekawy smak.
Potrzebujemy:
- 4 łyżeczki dobrej musztardy (najlepiej Dijon, ale może też być sarepska)
- 3 łyżeczki oryginalnego Miodu Manuka MGO™
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Do naczynia, w którym będzie nam wygodnie energicznie mieszać składniki, dodajemy najpierw musztardę, a następnie Miód Manuka MGO™. Następnie dodajemy oliwę i mieszamy do momentu, w którym nasz dip stanie się jednolity. Na tym etapie warto spróbować, czy smak sosu już nam odpowiada. Jeżeli nie, możemy stopniowo dodawać sok z cytryny, aby uzyskać satysfakcjonujący nas efekt.
Mamy już gotowe wszystkie komponenty naszego dania. Southland cheese rolls jemy, maczając je w dipie z Miodem Manuka MGO™. Czy może być bardziej nowozelandzkie połączenie smaków? Smacznego!