Miód francuski z Burgundii

Oddalona raptem o godzinę drogi od Paryża Burgundia to prawdziwe serce Francji. Z pewnością zauroczy każdego nie tylko wspaniałą architekturą, niezapomnianymi krajobrazami, ale też niesamowitą kuchnią. To prawdziwy raj dla smakoszy i wielbicieli wina. To także miejsce, w którym powstają wyjątkowe miody.

  • Smak i aromat miodu Hédène
  • Bogactwo składników odżywczych
  • Zastosowanie miodu Hédène w kuchni
  • Wysokiej jakości miody L’Abeille Diligente

Obecnie we Francji mieszka około 84 000 pszczelarzy, posiadających blisko 1 350 000 uli. Większość z nich to drobni pasjonaci, którzy traktują pszczelarstwo jako hobby lub dodatkowe zajęcie, są jednak też więksi producenci, których miody zdobyły popularność na całym świecie. Wśród miodów gatunkowych dominują tu lawendowe i akacjowe. Hédène – finezja smaku i aromatu

Jednym z takich produktów jest zbierany w Burgundii niedaleko Sens, akacjowy miód Hédène. Ceniony jest nie tylko za niezwykłą przejrzystość i czystość koloru, ale także nieporównywalny, wyrafinowany aromat i finezję smaku.

O niezwykłym smaku decydują przede wszystkim zawarte w nim kwasy organiczne, takie jak glukonowy, jabłkowy i cytrynowy, z kolei intensywny aromat zawdzięcza dużej ilości olejków eterycznych pochodzących z nektaru. To niezwykle klarowny, wysokiej jakości miód płynny, który bardzo wolno krystalizuje.

 

Miód francuski z Burgundii - must have każdej kuchni

To jeden z najsłodszych gatunków miodu, co czyni go spełnieniem kulinarnych marzeń każdego łasucha. Jego delikatność i konsystencja sprawiają, że sprawdzi się przy wielu okazjach. Lekko kwiatowa, owocowa słodycz, bez kwasowości i goryczy, przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom. To kontrast np. do miodu manuka, który charakteryzuje się raczej ostrzejszym smakiem.

Francuski miód Hédène doskonale nadaje się do napojów, koktajli, naleśników, gofrów czy produktów mlecznych. Wspaniale komponuje się ze świeżym, chrupiącym pieczywem, musli, bakaliami, ciastami i deserami. Sprawdzi się również w połączeniu z serami, wytrawnymi daniami czy jako marynata do mięs.

 

Miody L’Abeille Diligente

Warto tez wspomnieć o francuskich miodach L’Abeille Diligente, znanych również jako „The Committed Bee”. Produkowane są przez rodzinną firmę pszczelarzy Apidis (Apiculture Production Innovation Distribution). Firma istnieje od 1890 roku i jest jednym z największych producentów miodu we Francji. Dysponuje 4000 ulami, z których 1000 uli nastawionych jest wyłącznie na produkcję ekologiczną.

Złotą zasadą w APIDIS jest ciągłe poszukiwanie najwyższej jakości oraz szacunek dla tradycji. Thomas i Gabriel są już piątym pokoleniem rodziny Perronneau, którzy kontynuują dziedzictwo. W ofercie firmy znajdziemy bogatą gamę wysokiej jakości miodów takich, jak np. lawendowy, kasztanowy cząbrowy czy malinowy.

 

 

 

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium