Miód Manuka – właściwości i zastosowanie

O tym, że miód jest pyszny, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Od tysięcy lat wykorzystywany był zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Prawdziwą furorę, także nad Wisłą, w ostatnich latach robi pochodzący z Nowej Zelandii Miód Manuka. Skąd zainteresowanie tym gatunkiem i dlaczego warto po niego sięgnąć?

miód manuka MGO właściwości miodu manuka co wiedzieć cechy informacje

 

Pochodzenie Miodu Manuka

Miód Manuka to miód powstający z nektaru kwiatów krzewu o tej samej nazwie, który najliczniej porasta wschodnie wybrzeża obu wysp Nowej Zelandii. Manuka (z łac. Leptospermum scoparium) jest wiecznie zieloną rośliną o oryginalnym genomie wywodzącą się z rodziny mirtowatych.

Można ją spotkać również w południowo-wschodniej Australii, jednak, podczas gdy w Nowej Zelandii tworzy osobne skupiska, w Australii miesza się z innymi krzewami, takimi jak kanuka czy zielona herbata. Dlatego też nowozelandzki gatunek, w przeciwieństwie do wielokwiatowej australijskiej manuki, stanowi czysty miód jednoodmianowy.

właściwości miód manuka krzew manuka miody mgo co wiedzieć

Krzew Manuka porasta głównie tereny Nowej Zelandii

 

Co warto wiedzieć o Miodzie Manuka? Właściwości Miodu Manuka

Miód Manuka produkowany był przez pszczoły przywiezione z Europy już na początku XIX wieku. Ze względu na swój specyficzny smak nie cieszył się jednak zbytnią popularnością. Dopiero w latach 30-tych ubiegłego stulecia, kiedy zaobserwowano, że krowy spożywając go nie chorowały, zaczęto bliżej interesować się niezwykłym gatunkiem.

Badania Miodu Manuka na szerszą skalę rozpoczęto dopiero w latach 80. XX wieku. Zapoczątkował je prof. Peter Molan na Uniwersytecie Waikato w Nowej Zelandii. Jednak prawdziwego przełomu dokonał dopiero prof. Thomas Henle wraz ze swoimi współpracownikami z Politechniki w Dreźnie w 2008 roku.

Badania wykazały, że substancją przewodnią w miodzie jest methyloglyoxal (MGO). Wszelkie informacje o Miodzie Manuka podkreślają niezwykle wysoką, nawet kilkadziesiąt razy wyższą zawartość związku w porównaniu z innymi popularnymi gatunkami.

Czym jest MGO? to dwukarbonylowy związek chemiczny, którego niewielkie ilości powstają na drodze glikolizy w organizmie człowieka oraz w tkankach roślinnych i zwierzęcych. Miód Manuka to jak dotąd jedyny produkt żywnościowy wykazujący tak wysokie stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu. Jego zawartość kształtuje się na poziomie od 30 mg/kg do nawet ponad 800 mg/kg, podczas gdy w innych gatunkach waha się od 1 do 10 mg/kg.

 

Jaki Miód Manuka wybrać?

Na rynku możemy spotkać Miody Manuka o różnej zawartości methylglyoxalu (MGO). Stąd też bierze się oznaczenie miodu z symbolem MGO 30+, 100+, 250+, 400+ i 550+. Wskazuje ono jaka ilość methylglyoxalu w miligramach przypadała na 1 kilogram miodu w momencie nalewania go do słoiczka. Trzeba bowiem wiedzieć, że z czasem, podczas przechowywania Miodu Manuka, zawartość związku może naturalnie wzrosnąć.

Wraz ze zrostem zawartości MGO w Miodzie Manuka, rośnie cena miodu, ale także jego właściwości aktywne. Należy jednak być ostrożnym, bezpieczna deklarowana ilość MGO wynosi 550+. Jeśli producenci lub dystrybutorzy deklarują niespotykanie wysoką zawartość methylglyoxalu, może to świadczyć o przegrzaniu miodu i utracie jego cennych właściwości.

 

Zastosowanie Miodu Manuka

Jeszcze przed wiekami rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii, Maorysi żuli młode pędy manuki lub pili napar z nasion rośliny, by ratować się przed czerwonką czy biegunką. Sporządzali też napary z liści lub kory krzewu na problemy żołądkowe.

Kiedy stosować Miód Manuka? Warto po niego sięgnąć przy profilaktycznie spożywając łyżeczkę miodu na czczo. Poza tym może być stosowany także zewnętrznie w przypadku skaleczeń, ran czy owrzodzeń w przypadku Antybakteryjnego Miodu Manuka na skaleczenia oraz przy problemach skórnych.

Jak stosować Miód Manuka? Aby w pełni wykorzystać wszystkie aktywne składniki, nie powinniśmy go łączyć z gorącymi napojami czy potrawami. Jak każdy miód, w temperaturze powyżej 40˚C traci swoje właściwości. Najlepiej stosować go na czczo zaraz po przebudzeniu. Wskazane dawkowanie Miodu Manuka to od jednej to trzech łyżeczek dziennie.

właściwości miodu manuka miód manuka mgo łyżeczka spożywanie dawkowanie

Zalecane spożycie Miodu Manuka to od jednej do trzech łyżeczek dziennie na czczo

 

Antybakteryjny Miód Manuka na skaleczenia

Antybakteryjny Miód Manuka na skaleczenia wykazuje silne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i osmotyczne, dlatego często wykorzystywany jest w przypadku wszelkiego typu ran, skaleczeń, otarć, a nawet owrzodzeń i odleżyn. Aktywne związki zawarte w miodzie stymulują wzrost komórek oraz chronią rany przed zakażeniem szczepami bakterii. Zapewnia wilgotne, a jednocześnie septyczne środowisko oraz utrzymuje odpowiednie pH skóry skutecznie przyspieszając gojenie.

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium