Nie od dziś wiadomo, że jabłka to owoce, które są prawdziwą skarbnicą cennych witamin i minerałów. Można spożywać je nie tylko na surowo, ale także pod postacią aromatycznych przetworów, kompotów, deserów i musów. Oto kilka sprawdzonych sposobów na wykorzystanie jabłek prosto od Miodów Manuka MGO™.
- Dlaczego warto jeść jabłka?
- 5 pomysłów na wykorzystanie jabłek. Poradnik Miodów Manuka
- Prażone jabłka w słoiku
- Kompot jabłkowy
- Pieczone jabłko z waniliowym kremem
- Ryż z jabłkami
- Placuszki z jabłkami
- Jakie jabłka są najlepsze?
Dlaczego warto jeść jabłka?
Z racji tego, że sezon na jabłka właśnie się rozpoczął, warto zadać sobie pytanie, dlaczego w ogóle warto spożywać te sezonowe owoce. Ich ogromną zaletą jest nie tylko przepyszny i bogaty smak, ale także ich działanie, które sprawia, że jabłka powinny być obecne w diecie przez cały rok.
Jabłka zawierają dużą ilość kwasów fenolowych, związków fenolowych, a także pektyn i katechin. Dodatkowo, stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego, polifenoli, flawonoli i witaminy C. Trzeba pamiętać o tym, że w zależności od odmiany i sposobu przyrządzania jabłek, będą one posiadały inne proporcje powyższych składników. Niemniej jednak, każde jabłko dostarcza sporej ilości błonnika, a jednocześnie jest niskokaloryczne, stąd też polecane jest dla osób przebywających na diecie redukcyjnej.
Regularne spożywanie jabłek wspomaga trawienie. Są one bogatym źródłem witamin i antyoksydantów, dlatego w szczególną uwagę na ich obecność w diecie trzeba zwrócić jesienią i zimą, kiedy organizm narażony jest na powstawanie różnego rodzaju niedoborów. Badania udowodniły, że regularne spożywanie jabłek, dzięki zawartej witaminie C, pozytywnie wpływa na odporność organizmu, a jednocześnie zapobiega możliwym infekcjom wirusowym. Dietetycy twierdzą, że należy spożywać co najmniej dwa jabłka dziennie, aby oczyścić organizm, obniżyć poziom cholesterolu i pozytywnie wpłynąć na wygląd cery.
5 ciekawych pomysłów na wykorzystanie jabłek
Osoby zastanawiające się, co zrobić z jabłek, mają naprawdę szerokie pole do popisu. Oto lista sprawdzonych propozycji, idealnych na jesienny czas.
1. Prażone jabłka w słoiku
Osoby, które chcą przedłużyć sezon na jabłka, mogą spróbować zamknąć ich niesamowity smak w słoiku, by móc sięgnąć po nie o każdej porze roku. Jabłka wystarczy uprażyć na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości cukru, cytryny, wody i cynamonu, a następnie pasteryzować w czystych słoikach. Tak przygotowane jabłka są przepysznym dodatkiem do deserów i naleśników, stanowią też pyszną przekąskę same w sobie. Przykładowo, można z nich przyrządzić przepyszną owsiankę. Z racji tego, że jabłka z Miodem Manuka MGO™ smakują naprawdę wyśmienicie, można po przygotowaniu i ostudzeniu polać je niewielką ilością Miodu Manuka MGO™.
2. Kompot jabłkowy
Sezon na polskie jabłka ruszył pełną parą, dlatego warto pamiętać o tym, że przepisy z jabłkami to nie tylko różnego rodzaju potrawy, ale także orzeźwiające i aromatyczne napoje. Aby rozgrzać się jesienną i zimową porą, wystarczy przyrządzić kompot z jabłek z dodatkiem korzennych, aromatycznych przypraw, takich jak skórka pomarańczowa, goździki, i imbir. Napoju nie trzeba dosładzać białym cukrem. Po ostudzeniu można dodać do niego odrobinę Miodu Manuka MGO™, który doda mu słodyczy, ale również znacznie wzbogaci jego smak. Musimy podkreślić, że Miodu Manuka MGO™ pod żadnym pozorem nie wolno dodawać do gorących potraw i napojów, a to dlatego, że w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza będzie pełnić tylko funkcję smakową i słodzącą. Jeśli Miód Manuka MGO™ – to tylko na zimno!
Jedno z angielskich przysłów mówi, że jedno jabłko dziennie „trzyma doktora z daleka”
3. Pieczone jabłko z waniliowym kremem
Miłośnicy słodkich deserów, którzy chcą wykorzystać sezon na sezonowe owoce, mogą przygotować przepyszne jabłka polane waniliowym sosem. Wystarczy wydrążyć z jabłek gniazda nasienne, a następnie wypełnić je żurawiną, wiśniami i orzechami. Wystarczy chwila w piekarniku, by jabłko zamieniło się w wytworny i elegancki deser. Aby jeszcze bardziej wzbogacić jego smak, można polać go kremowym sosem na bazie śmietanki i świeżej wanilii. Miłośnicy Miodu Manuka MGO™ mogą poczekać, aż deser nieco ostygnie i dodać do niego odrobinę miodu.
4. Ryż z jabłkami
Osoby poszukujące inspiracji na użycie jabłek, mogą powrócić do smaków dzieciństwa i przygotować deser, który zna chyba każdy. Klasyczny, zapiekany ryż z jabłkami to bardzo aromatyczna i rozgrzewająca potrawa, którą warto wypróbować szczególnie jesienią. Jabłka w kuchni pachną niesamowicie i pozwalają powrócić myślami do czasów beztroskiego dzieciństwa. Aby przygotować ten przepyszny deser wystarczy ugotować ryż na mleku, a następnie zapiec go pod pierzynką przygotowaną z prażonych jabłek, cynamonu i migdałów. Jeśli nie chcemy dodawać do deseru białego cukru, można w ogóle z niego zrezygnować, a po ostudzeniu osłodzić danie niewielką ilością Miodu Manuka MGO™.
5. Placuszki z jabłkami
Nie ma chyba osoby, która nie sięgnęłaby chętnie po puszyste, delikatne placuszki na bazie jabłek. To propozycja idealna na ciepłą kolację lub śniadanie. Wystarczy przygotować gęste ciasto naleśnikowe, a następnie dodać do niego pokrojone w kostkę jabłka – doskonale sprawdzą się tutaj twarde i kwaskowate owoce. Placuszki po usmażeniu na suchej patelni można osłodzić przy pomocy cukru pudru bądź też Miodu Manuka MGO™.
Jakie jabłka są najlepsze?
Wystarczy wejść do pierwszego lepszego sklepu, by przekonać się, że wybór jabłek jest naprawdę ogromny. Wiemy już, ile jeść dziennie jabłek, ale czy wiemy, po jakie najlepiej sięgać?
Otóż, do bezpośredniego spożycia najlepiej nadają się jabłka deserowe, które są bardzo soczyste i lekko twarde. Jako dodatek do innych dań doskonale sprawdzają się jabłka stołowe o słodko-kwaśnym miąższu, charakteryzującym się mocno intensywnym smakiem. W przypadku obróbki termicznej świetnie sprawdzą się jabłka, które łatwo się rozgotowują i szybko miękną. Dlatego też na przetwory czy do szarlotki najlepiej nadają się szare renety bądź też klasyczne antonówki.