Z czego słynie Nowa Zelandia? Z niesamowitych miodów!

Nowa Zelandia słynie z wielu rzeczy – zapierających dech w piersiach krajobrazów, najczystszego na świecie powietrza, sportów ekstremalnych czy zyskującego coraz większą popularność Miodu Manuka. Jakkolwiek jest to najpopularniejszy nowozelandzki miód, nie jest jedynym, który możemy tam kupić. Jakie inne miody powstają w Nowej Zelandii? Co jedzą Nowozelandczycy? Postaramy się przybliżyć ten temat.

rodzaje miodów w Nowej Zelandii zdrowe miody

 

Co jedzą w Nowej Zelandii?

Ze względu na to, że Nowa Zelandia bardzo długo była kolonią brytyjską i sama w sobie jest bardzo młodym krajem, nie wykształciła się tam silna tradycja kulinarna. Kuchnia Nowej Zelandii jest swego rodzaju połączeniem egzotyki z europejskimi zwyczajami. Niemniej jednak Nowozelandczycy wypracowali narodowe potrawy oraz oferują ciekawe, nowe smaki nieznane Polakom. 

W Nowej Zelandii bez problemu znajdziemy lokale oferujące burgery, hot-dogi, frytki i wszystko, co oferują europejskie fastfoody, ale także typowe dla tego rejonu smaki. Najważniejszy w nowozelandzkiej kuchni jest batat, który dodawany jest do właściwie każdej potrawy, a także podawany solo z rozmaitymi sosami. Obok niego znajduje się jagnięcina, ponieważ owce są na wyspie tak liczne, że znacząco przewyższają populację samych mieszkańców!

 

Miód w diecie Nowozelandczyków

Nowozelandczycy używają swoich rodzimych miodów podobnie jak my – dodając je do potraw, sałatek, ciast, dressingów lub jedząc z chlebem czy naleśnikami. Najpopularniejszy z nich – Miód Manuka jest niewątpliwie narodową dumą. Można go znaleźć w każdym markecie i każdym mniejszym sklepie. Oryginalny miód manuka, na przykład Miód Manuka MGOTM od Manuka Health New Zealand jest spożywany również w formie jednej łyżeczki codziennie rano.

Jak wspomnieliśmy, najpopularniejszym warzywem w nowozelandzkiej kuchni jest batat. Dlatego również do pieczonych batatów można przygotować sos na bazie oliwy, przypraw korzennych i miodu (najlepiej miodu manuka). Nowozelandczycy chętnie dodają miody także do amerykańskich pancake’ów i omletów, a nawet do lodów i deserów. Również lody hokey pokey (kolejna duma narodowa Nowej Zelandii) zyskują dzięki miodowi manuka nowy, intrygujący smak.

 

Najpopularniejsze rodzaje miodów z Nowej Zelandii 

Ze względu na różnorodność gatunków roślin w Nowej Zelandii występują różne rodzaje miodów. Produkcja nowozelandzkich miodów nie ogranicza się wyłącznie do miodu manuka, jak myślą niektórzy. Przedstawiamy Wam najpopularniejsze rodzaje miodów, które są obecne w diecie Nowozelandczyków.

pszczoły rodzaje miodów nowa zelandia

Nowozelandzkie pszczoły wytwarzają wiele cennych rodzajów miodów

 

Miód Manuka z Nowej Zelandii

Oryginalny miód manuka, jak na przykład Miód Manuka MGOTM marki Manuka Health New Zealand powstaje wyłącznie na terenie Nowej Zelandii. Pozyskiwany jest z pyłku i nektaru krzewów manuka i ma intrygujący, lekko ziemisty smak. Ze względu na swoje unikalne właściwości jest jednym z najdroższych miodów na świecie.

Za jego działanie odpowiedzialna jest substancja czynna o nazwie methylglyoxal (metyloglioksal, MGO), która w takim stężeniu występuje wyłącznie w oryginalnych miodach manuka.

 

Miód Kamahi z Nowej Zelandii

Kamahi to wiecznie zielony krzew z rodziny Cunoniaceae. Jest najbardziej licznym gatunkiem leśnym na Wyspie Północnej. Maorysi używali jego kory do leczenia kaszlu i przeziębienia. Miód Kamahi zawiera wiele minerałów i składników odżywczych, ma kwiatowy, lekko orzechowy smak. Idealnie pasuje do pikantnych potraw, ale także świetnie smakuje w połączeniu ze świeżymi owocami i serami takimi jak brie czy camembert.

 

Miód spadziowy bukowy z Nowej Zelandii

To naturalnie płynny miód o ciemnobursztynowej barwie pozyskiwany ze spadzi buczyny. Posiada jeden z najwyższych poziomów przeciwutleniaczy spośród wszystkich nowozelandzkich miodów, dlatego jest używany jako probiotyk. Oprócz tego jest bogaty w oligosacharydy, wartościowe enzymy i minerały.

 

Miód koniczynowy z Nowej Zelandii

Miód koniczynowy to kolejny bardzo popularny miód w Nowej Zelandii. Jest jasny i łagodny w smaku. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ze względu na smak Nowozelandczycy używają go chętnie do słodzenia kawy, herbaty i deserów jako zamiennik białego cukru.

miód koniczynowy rodzaje miodów nowa zelandia

Miód koniczynowy może być świetnym zamiennikiem cukru!

 

Miód akacjowy z Nowej Zelandii

Miód akacjowy to płynny miód o jasnej, prawie przezroczystej barwie. Jego wygląd określa się jako płynne szkło. Ma bardzo niską zawartość sacharozy i bardzo wysoki poziom fruktozy, dzięki czemu jest najlepszym wyborem dla diabetyków. Stosowany najczęściej jako zamiennik białego cukru.

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium