Przepis na sałatkę z miodem manuka i karmelizowanym burakiem

Właściwości zdrowotne buraka były znane już w starożytności, kiedy uprawiano go nie tylko w celach spożywczych, ale również leczniczych. Najpierw buraki docenili medycy z Babilonu, a następnie za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie. Sałatka z miodem manuka i karmelizowanym burakiem jest zatem nie tylko pyszna, ale także bogata w składniki odżywcze i minerały.

burak dieta zdrowie przepis fit

 

Dlaczego powinniśmy jeść buraki?

Burak jest coraz częściej wskazywany jako istotny składnik codziennej diety, choć jeszcze niedawno wydawał się niepozornym warzywem, które jadaliśmy wyłącznie w formie dodatku do schabowego i ziemniaków. Tymczasem burak jest bogatym źródłem składników mineralnych – magnezu, cynku, potasu, żelaza czy fosforu, a także witamin z grupy B, witaminy C, A, E i K. Skład uzupełniony jest także błonnikiem, przeciwutleniaczami i kwasem foliowym.

Buraki są zaliczane do tzw. żywności funkcjonalnej, co oznacza, że oprócz tego, że są smaczne, dostarczają do naszego organizmu wielu cennych składników. Burak jest ponadto niskokaloryczny – 100 gramów to zaledwie około 44 kalorie. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny go jeść osoby zmagające się z cukrzycą.

 

Co nam daje miód manuka?

Miód manuka jest z kolei ceniony za swoje unikalne właściwości, które zawdzięcza obecności methylgloxalu w bardzo dużym stężeniu. Ta substancja organiczna w takich ilościach występuje wyłącznie w oryginalnych Miodach Mānuka MGO™. Miód manuka wyróżnia się także wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem. Dodanie go do potraw czy napojów sprawi, że nawet zwykłe produkty będą smakować ciekawiej.

 

sałatka burak miód

Burak jest świetnym dodatkiem do sałatek

 

Przepis na sałatkę z miodem manuka i karmelizowanym burakiem

Do przygotowania pysznej sałatki będziemy potrzebować:

  • 2 buraków
  • pół opakowania sera typu feta
  • garści orzechów włoskich
  • masła klarowanego
  • 2 łyżek Miodu Mānuka MGO™
  • kilku gałązek świeżego rozmarynu
  • 2 łyżek octu balsamicznego
  • oliwy z oliwek lub innego oleju tłoczonego na zimno (np. lnianego)
  • rukoli lub roszponki

Buraki myjemy (zostawiając skórkę) i każdego kroimy na pół. Przygotowujemy cztery arkusze folii aluminiowej i smarujemy je oliwą. Na oliwie układamy gałązki rozmarynu. Każdą połówkę buraka kładziemy częścią bez skórki na rozmarynie, a następnie szczelnie zawijamy folię. Tak przygotowane buraki pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone buraki obieramy ze skórki, zanim wystygną. Warto nabić buraka na widelec, żeby się nie oparzyć. 

Obrane buraki kroimy w średniej wielkości kostkę, a następnie smażymy przez około 5 minut na patelni z masłem i gałązką rozmarynu. Gdy ostygną, dodajemy do nich Miód Mānuka MGO™ i mieszamy. Pamiętajmy, aby nie dodawać miodu na rozgrzaną patelnię, ponieważ podczas obróbki termicznej traci on wszystkie swoje cenne właściwości! Na oddzielnej, suchej patelni prażymy orzechy włoskie. Ser feta kroimy w kostkę (warto wcześniej zamoczyć nóż w ciepłej wodzie, żeby ser się do niego nie przyklejał).

Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, na talerzu układamy wybraną sałatę i kładziemy na niej kostki sera. Układamy także usmażone buraki i sypiemy prażone orzechy. Całość na koniec polewamy octem balsamicznym oraz oliwą (lub innym olejem tłoczonym na zimno). Smacznego!

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium